My Twitter Feed

22 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Ιδού τα προβλήματα του ν. Κιλκίς

Χρονίζοντα προβλήματα του νομού Κιλκίς τέθηκαν από πλευράς Αντιπεριφέρειας στο κλιμάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο είχε συνάντηση τη περασμένη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, στα πλαίσια του προγραμματισμένου αναπτυξιακού συνεδρίου Κ. Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, τέθηκαν θέματα όπως ο προαστιακός Κιλκίς – Θεσσαλονίκης και η σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙΠΕ, η βελτίωση του οδικού άξονα Κιλκίς –Πολυκάστρου με κατασκευή νέας γέφυρας στον Αξιό, η βελτίωση του τμήματος της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πολυκάστρου έως τη Χαλάστρα, προσθήκη και άλλων τμημάτων στο ΤΕΙ, το Δικαστικό Μέγαρο κα.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Τα αιτήματα του νομού κατατέθηκαν από τον κ. Βεργίδης και υπόμνημα, το οποίο παραθέτουμε:

Εισαγωγή

Τα περιεχόμενα στο παρόν υπόμνημα δεν τίθενται ως αιτήματα του νομού για πρώτη φορά. Είτε συγκεντρωτικά, είτε μεμονωμένα, έχουν τεθεί υπόψη των αρμοδίων κυβερνητικών, σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος, κατ’ επανάληψη και μετ’ επιτάσεως. Η τωρινή επανάθεση των αιτημάτων, φυσικά, δηλώνει το ατελέσφορο και τη ματαιότητα των προσπαθειών των τοπικών αιρετών του νομού μας, στα πολλά χρόνια που πέρασαν.

Εννοείται, βεβαίως, ότι τα μείζονα ζητήματα προκαλούν επικάλυψη προσπαθειών από διαφορετικούς φορείς. Είναι φυσικό τα μείζονα αιτήματα να τίθενται τόσο από την Αντιπεριφέρεια (πρώην Νομαρχία) όσο και από τους δήμους (Καλλικρατικούς, Καποδιστριακούς και αρχικούς), τις Διοικήσεις των Βιομηχανικών Περιοχών, το Επιμελητήριο κ.ο.κ.

Η ευχή μας, το παρόν υπόμνημα να είναι, όχι το τελευταίο, αλλά η απαρχή επιλύσεως των καίριων αιτημάτων του νομού μας, είναι αυτονόητη.

Η Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς γνωρίζοντας -και ζώντας- τις αδιαμφισβήτητες οικονομικές δυσκολίες, καταθέτει προς το κυβερνητικό κλιμάκιο τα βασικά αιτήματα όσο το δυνατόν πιο κωδικοποιημένα και σαφή χωρίς μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Καταθέτοντας παράλληλα τη διαβεβαίωσή της για κάθε συνεργασία

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

(α)Σιδηροδρομικές Υποδομές

(1). Ο ν. Κιλκίς, παρά την έντονη αγροτοκτηνοτροφική του δραστηριότητα, διαθέτει ισχυρές βιομηχανικές μονάδες με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό. Ιδιαίτερα στην οργανωμένη – πρότυπη ανά την Ελλάδα – Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς. Πλην όμως αυτή, ιδιαίτερα η ΒΙ.ΠΕ στερείται ακόμη της σύνδεσης με την διερχόμενη από δίπλα (περί τα 700 μ.) σιδηροδρομική γραμμή. Μία σύνδεση που θα βοηθούσε δραστικά στη μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφοράς των προϊόντων της ΒΙ.ΠΕ στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Στην ίδια απόσταση διέρχεται και η οδική σύνδεση με τον ίδιο προορισμό (Θεσσαλονίκη) όπως και με τα τελωνεία Δοϊράνης και Προμαχώνα.

(2) Δρομολόγηση του προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης – Κιλκίς. Μία σύνδεση που θα συνδράμει στην ευκολότερη πρόσβαση στο νομό τόσο του εργατικού δυναμικού από Θεσσαλονίκη που απασχολείται στις βιομηχανικές μονάδες, όσο και των σπουδαστών και εκπαιδευτικών του λειτουργούντος Τμήματος ΤΕΙ στο Κιλκίς

(β) Οδικές Υποδομές

(1) Βελτίωση του οδικού άξονα που συνδέει τα τρία μεθοριακά τελωνεία: Προμαχώνας, Δοϊράνη, Εύζωνοι. Ενός άξονα, ο οποίος δέχεται συνεχώς και μεγαλύτερο φορτίο οχημάτων λόγω της αυξανόμενης κίνησης στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή.

(2) Βελτίωση του οδικού άξονα Κιλκίς –Πολυκάστρου με κατασκευή νέας γέφυρας <Αξιού ποταμού μεταξύ Πολυκάστρου – Αξιούπολης. Ο ανωτέρω άξονας συνδέει ταυτόχρονα έδρες των δυο (2) Δήμων του νομού Κιλκίς καθώς αι τους δυο παράλληλους βασικούς οδικούς άξονες της ΠΑΘΕ και της Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Κιλκίς

(3) Βελτίωση του τμήματος της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πολυκάστρου έως τη Χαλάστρα. Ένα τμήμα στην είσοδο της χώρας, το μοναδικό της ΠΑΘΕ που δεν διαθέτει διαχωριστικό στοιχείο. Αποτέλεσμα τραγικό: Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί δεκάδες ανθρώπινες ζωές σε αιματηρές μετωπικές συγκρούσεις. Η ΠΑΘΕ παραχωρείται σε ιδιώτες χωρίς την στοιχειώδη υποχρέωση κατασκευής διαχωριστικού. Μόνο νέα διόδια – μετωπικά και πλευρικά – που ταλαιπωρούν τον ήδη χειμαζόμενο τοπικό πληθυσμό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Από το 1999 έχει εξαγγελθεί και ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα Τμήμα του ΤΕΙ ως παράρτημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ξεκίνησε και η κατασκευή ενός σύγχρονου διδακτηρίου για τις ανάγκες του ΤΕΙ. Ενός υπερσύγχρονου κτιρίου με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το οποίο ύστερα από πολύχρονη ταλαιπωρία παραδόθηκε από φέτος προς χρήση από το Τμήμα του ΤΕΙ. Πλην όμως τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του νέου κτιρίου, δεν μπορούν να λειτουργούν λόγω του υπέρογκου κόστους, μόνο με ένα Τμήμα. Απαιτείται η προσθήκη και άλλων Τμημάτων, ώστε να δημιουργηθεί κανονική Σχολή ΤΕΙ. Ένα αίτημα που ακόμη παραμένει ανικανοποίητο. Και εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. προβλέπει λειτουργία , αποκλειστικά Εκπαιδευτικής Μονάδας. Η πιθανή αχρησία του νέου κτιρίου, θα δρομολογήσει την δυσάρεστη διαδικασία επιστροφής των κοινοτικών κονδυλίων.

Για την πρόσφατη μεταστέγαση του Τμήματος στο νέο κτίριο, απαιτείται η ασφαλής μετάβαση σπουδαστών, εκπαιδευτών και διοικητικού προσωπικού. Κάτι που απαιτεί την κατασκευή ειδικού κόμβου από την κεντρική οδό προς το κτίριο.

ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ -ΠΡΟΝΟΙΑΣ

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς λειτουργεί, ως κεντρική Νοσηλευτική Μονάδα από τη δεκαετία του 1930, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Μία Μονάδα που για δεκαετίες πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες σε ασθενείς απ’ όλη τη χώρα (οι δύο Ορθοπεδικές Κλινικές του ήταν πασίγνωστες με θαυμαστές επιδόσεις). Λειτουργεί επίσης το Νοσοκομείο – Κ.Υ. Γουμένισσας με σαφώς μικρότερη ισχύ. Πολύτιμη είναι η παρουσία του Κ.Υ. Πολυκάστρου.

Οι Υγειονομικές Δομές του νομού δοκιμάσθηκαν ισχυρά από το ασύμμετρο κύμα των προσφύγων που κατέκλυσε ανεξέλεγκτα το νομό με κύρια πηγή δυσκολίας την τραγική περίπτωση της Ειδομένης. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την δραστική υποχρηματοδότηση, οι υγειονομικές μας Δομές ανταπεξήλθαν πολύ ικανοποιητικά. Και αυτό κυρίως, χάρη στην αυταπάρνηση του ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού. Ενός προσωπικού όμως που διαρκώς φθίνει αφού για παράδειγμα, πολλοί Διευθυντές Κλινικών είναι κυριολεκτικά «συνομήλικοι» του ΕΣΥ. Οι συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται, με αποτέλεσμα ο δραστικός κίνδυνος υποβάθμισης να είναι ορατός σε όλες τις Υγειονομικές Μονάδες του νομού. Η κάλυψη των θέσεων των Ιατρών θα πρέπει να γίνει με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, κι όχι επικουρικό.

β) Στις Δομές Πρόνοιας, εδώ και χρόνια υπάρχει μια σοβαρή και απαράδεκτη εκκρεμότητα: Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου Γηροκομείου στις παρυφές της πόλης, δυναμικότητας φιλοξενίας και περίθαλψης περίπου 100 ατόμων. Απομένει η ανάγκη κονδυλίων (περίπου 700000 ευρώ) για την πλήρη αποπεράτωση και τον εξοπλισμό του, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, όχι μόνο σε άτομα εντός της Περιφερειακής μας Ενότητας

Επίσης, έγκαιρη πρόβλεψη για ασφαλή συνέχιση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Πρόνοιας που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα μετά τη λήξη αυτών το 2019.

ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:

(1) Δικαστικό Μέγαρο

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς έχει το ‘προνόμιο’ να είναι η μοναδική στη χώρα χωρίς αυτόνομο χώρο στέγασης Δικαστικών Υπηρεσιών. Για πάνω από τρείς δεκαετίες το ζήτημα τίθεται επίμονα και έντονα απ’ όλους τους φορείς. Ετέθη και πέρυσι κατά την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση των χώρων στέγασης του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Κιλκίς, ως τραγική. Για άλλη μια φορά όμως έχουμε μείνει στις διαπιστώσεις.

(2) Διοικητήριο Π.Ε. Κιλκίς

Διαμόρφωση υπάρχουσας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων –Συνεδριακού Κέντρου, για την οποία υπάρχει σχετική μελέτη.

ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, σε όλη της την έκταση, προσφέρεται για παραγωγή εξαιρετικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Ένας τομέας που αναγνωρίζεται ως πεδίο δράσης με ευοίωνες προοπτικές, που θα συνδράμουν την παραγωγική αναδιάρθρωση.

Οι φορείς – εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την διαυγέστερη παράθεση των προβλημάτων που τίθενται ως εμπόδια στην προσπάθεια τους για σύγχρονες παραγωγές, ωφέλιμες τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους καταναλωτές.

Η λειτουργία των ελεγκτικών – προστατευτικών μηχανισμών είναι η πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή παραγωγική διαδικασία μέσω της ανάσχεσης των εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ), που κυριολεκτικά πνίγουν τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Ένα μείζον ζήτημα δεκαετιών το οποίο όμως μπορεί να λυθεί άμεσα είναι αυτό που αφορά τις κοινόχρηστες εκτάσεις σε όλο το νομό, οι οποίες καλλιεργούνται με συμβολικό ενοίκιο από τους δικαιούχους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πρόκειται για 30000 στρέμματα, τα οποία ενεργοποιούν Δικαιώματα Ενισχύσεων περί το 1,5 εκατ. Ευρώ.

Το θέμα αυτό δεν μπορεί να υφίσταται με διαρκείς, πλην αβέβαιες παρατάσεις. Μία οριστική νομοθετική ρύθμιση θα ήταν μία ανάσα για τους αγροτοκτηνοτρόφους μας.

Σχολιάστε