My Twitter Feed

6 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμιος από τα χωράφια! -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Περιφρούρηση από εργαζόμενους -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παραιτήσεις και απειλή λουκέτου -

Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Συγχαρητήρια Βεργίδη σε Κιλκισιακό -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΚΚΕ – Κιλκισιακός σημειώσατε… -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Προς λουκέτο κι η ΦΙΕΡΑΤΕΧ; -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία

Με κοινή ερώτησή τους, που συνυπογράφουν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παπάς ο και η αν. τομεάρχης Παιδείας Ράνια Θρασκιά κάνουν αναφορά στα «άλυτα κτιριακά προβλήματα και χρόνιες ελλείψεις στις σχολικές υποδομές, που υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση στο νομό Κιλκίς»

Η  ερώτηση, απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Αθλητισμού, αφορά:

 • Το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σε δυο διαφορετικά κτίρια, με απόσταση το ένα από το άλλο με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να μετακινούνται, καθώς το κτίριο του σχολείου παραμένει κλειστό για λόγους στατικής επάρκειας.
 • Το Εννιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης, σε χώρο ακατάλληλο που δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των μαθητών.
 • Το 1ο και 3ο Γυμνάσιο, όπως και το 1ο Γενικό Λύκειο, τα οποία ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο μαθητών ανά τμήμα.

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι πρόβλεψη υπάρχει για να λυθούν τα κτηριακά προβλήματα, ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποιο δημοσιονομικό ποσό προβλέπεται για την κατασκευή νέων και σύγχρονων σχολικών μονάδων και ποια πρόβλεψη υπάρχει για την αποσυμφόρηση των υπεράριθμων σε μαθητές σχολικών μονάδων;

Η ερώτηση:

Σοβαρές ελλείψεις σε σχολική στέγη και υποδομές υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση στο νομό Κιλκίς. Συγκεκριμένα:

Α. Το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγαζόταν το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κιλκίς (ΕΠΑ.Λ.) και περιλάμβανε διώροφο κτίριο αιθουσών, γυμναστήριο και κτίριο με αίθουσες εργαστηρίων, παραμένει εδώ και χρόνια κλειστό για λόγους στατικής ανεπάρκειας, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο και μη ασφαλές. Έκτοτε, το 2ο ΕΠΑΛ λειτουργεί χωρισμένο στα δύο: οι μεν αίθουσες διδασκαλίας στεγάζονται στο κτίριο του ΟΑΕΔ, το δε εργαστηριακό κέντρο στο κτίριο της Εργατικής Εστίας, που βρίσκεται μακριά από τις αίθουσες διδασκαλίας, στο κέντρο της πόλης. Έτσι οι 500 περίπου μαθητές, σπουδαστές και καθηγητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. εκπαιδεύονται και εργάζονται σε αίθουσες και κτίρια που δεν κατασκευάστηκαν ούτε προορίζονται για το σκοπό αυτό και που σε κάθε περίπτωση θεωρούνται ακατάλληλα τόσο από κτιριακής απόψεως όσο και λόγω της μεταξύ τους απόστασης δημιουργώντας πρόβλημα στις μετακινήσεις των μαθητών.

Β. Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κιλκίς που ιδρύθηκε και λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, φιλοξενείται προσωρινά σε αίθουσες του πρώην Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) Κιλκίς. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο δεν πληροί καμία προϋπόθεση πλην της βασικής στέγασης: οι ανάγκες του ειδικού αυτού σχολείου δεν εξυπηρετούνται ούτε ως προς τις αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων, ούτε ως προς τον προαύλιο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ίδιο τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου καταγράφονται με σαφήνεια οι ελλείψεις ως εξής: « [το σχολείο] διαθέτει πέντε (5) αίθουσες διδασκαλίας, μία (1) αίθουσα Πληροφορικής και αίθουσα διδασκόντων. Ωστόσο υπολείπεται αίθουσα καλλιτεχνικών, εργαστήριο τεχνολογίας και αίθουσα γυμναστικής».

Γ. Μετά την ίδρυση και λειτουργία δύο Πειραματικών Σχολείων (Γυμνασίου και Λυκείου) στο Κιλκίς, στα οποία εγγράφεται με κλήρωση συγκεκριμένος αριθμός μαθητών, η πλήρωση των τμημάτων στα υπόλοιπα σχολεία επιβαρύνθηκε υπέρμετρα. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί φαινόμενα συμπίεσης τόσο στα υπόλοιπα Γυμνάσια (1ο και 3ο) όσο και στο εναπομείναν 1ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς (1ο ΓΕ.Λ.) . Ειδικότερα καθώς το Πειραματικό Λύκειο προέκυψε μετά από μετατροπή του 2ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς, το ένα και μοναδικό Γενικό Λύκειο που απέμεινε (1ο ΓΕ.Λ.) συγκεντρώνει όλο τον αριθμό των μαθητών και μαθητριών που προέρχονται από τα τρία πλέον Γυμνάσια της πόλης και δεν φοιτούν στο Πειραματικό Λύκειο. Τα τμήματα πλέον λειτουργούν με αριθμό μαθητών άνω των 25 αγγίζοντας συχνά το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα (27). Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης, και να επιστρατεύονται ως αίθουσες διδασκαλίας, εντελώς ακατάλληλοι χώροι στο υπόγειο του σχολείου.

Επειδή η κτιριακή αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων θα έπρεπε να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης,

Επειδή οι ανεπάρκειες στα δημόσια σχολεία οφείλονται στην επιλογή υποχρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας,

Επειδή τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών υπονομεύονται από την ίδια την Πολιτεία,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

 1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αφορούν τις κτιριακές ελλείψεις και επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Κιλκίς;
 2. Ποιος σχεδιασμός υπάρχει και πόσοι δημοσιονομικοί πόροι θα διατεθούν για την κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων και για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων (βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων);
 3. Τι είδους μέτρα έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπεράριθμων μαθητών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 • Παππάς Πέτρος
 • Θρασκιά Ουρανία
 • Αποστολάκης Ευάγγελος
 • Γαβρήλος Γεώργιος
 • Δούρου Ειρήνη
 • Ζαμπάρας Μιλτιάδης
 • Κόκκαλης Βασίλειος
 • Μάλαμα Κυριακή
 • Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 • Μπάρκας Κωνσταντίνος
 • Παπαηλιού Γεώργιος
 • Πούλου Παναγιού
 • Τζάκρη Θεοδώρα
 • Χρηστίδου Ραλλία
Σχολιάστε