My Twitter Feed

22 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Θ. Παραστατίδης: “Βουλή υπουργών κι εκπροσώπων”

parastatidis-theodorosΈνταση δημιουργήθηκε χθες στην Βουλή πριν την ομιλία του βουλευτή Κιλκίς, Θ. Παραστατίδη, όταν ο ανεξάρτητος βουλευτής διαμαρτυρήθηκε  έντονα προς το Προεδρείο της Βουλής για τον τρόπο λειτουργίας της, χαρακτηρίζοντας την ως Βουλή των Υπουργών και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Παραστατίδης είπε:

“Πραγματικά δέχομαι αυτά τα οποία είπατε προηγουμένως ότι προσπαθείτε να εφαρμόσετε τον κανονισμό της Βουλής. Όμως και εμείς ως Βουλευτές από πλευράς μας πραγματικά δεν ξέρω αν χρειάζεται να παραβρισκόμαστε στις συνεδριάσεις της Βουλής, όταν η Βουλή αυτή σε ό,τι έχει να κάνει με την λειτουργία της, αφορά κυρίως τους Υπουργούς και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και επομένως οι συνεδριάσεις ας γίνονται εφ εξής μόνο με αυτούς.”

Στην ομιλία του για το νομοσχέδιο που αφορά τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ – ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ο Κιλκισιώτης βουλευτής είπε τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Φέρατε ένα ΝΣ προς ψήφιση στην Βουλή και αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και καλά κάνετε, διότι θα έπρεπε να θωρακιστούν με τρόπο ώστε, να μην επιτρέπουν την χορήγηση διαφόρων παροχών σε άτομα που δεν δικαιούνται.

Στο ΝΣ αυτό γίνεται αναφορά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα εντοπίζονται τα ζητήματα αυτά μέσω του συστήματος «Αριάδνη». Έτσι επιχειρείται η προσπάθεια αποκλεισμού να εμφανίζονται διάφορα φαινόμενα παραβατικότητας στο μέλλον.

Μέχρι εδώ πολύ σωστά.   

Όμως θα μου επιτρέψετε να μην σταθώ στις λεπτομέρειες αυτού του ΝΣ, διότι ήδη έχει γίνει επαρκής αναφορά από όλους σχεδόν τους συναδέλφους που μίλησαν από αυτό το βήμα.

Εκεί που ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα και επιτρέψτε μου να το κάνω, είναι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες  και τις συνέπειες που υφίστανται στην επικοινωνία και επαφή τους με τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Θέλω να τονίσω, ότι υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες όπου οι πολίτες και η ίδια η κοινωνία βιώνουν μια κατάσταση πρωτοφανούς οικονομικής εξαθλίωσης εξ αιτίας της πολιτικής σας και αφού πρώτα βάλατε χέρι στις συντάξεις του ΟΓΑ, αποφασίζετε να περικόψετε τις συντάξεις που χορηγούνται σε υπερήλικες ανασφάλιστους, μέσα από τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλατε.

Θα αναφερθώ κατ΄ αρχάς στους ομογενείς παλιννοστούντες Ποντίους , καθ’ ότι είμαι και εγώ ποντιακής καταγωγής. Θεσπίσατε  ξαφνικά την προϋπόθεση τουλάχιστον 20ετούς  παραμονής  τους στην Ελλάδα. Επιπλέον θεσπίσατε τον όρο του τεκμηρίου διαβίωσης στο ποσό των 10.000 ευρώ και αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες υπερήλικες ανασφάλιστους ακόμη και για τους γηγενείς Έλληνες. Έτσι αν κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο το οποίο αγοράστηκε πριν από αρκετά χρόνια και ένα σπίτι στ’  όνομά του το οποίο απέκτησε με στεγαστικό δάνειο και δεν παρουσιάζει τόσα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια όσα απαιτούνται από τον νόμο, δεν δικαιούνται την σύνταξη αυτή.

Πέραν τούτου, τους υποβάλλετε σε μια ταλαιπωρία, καλώντας τους να προσκομίσουν δικαιολογητικά από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ότι δεν παίρνουν σύνταξη από εκεί. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να απορριφθούν εξ αιτίας και αυτού του λόγου,  διότι αδυνατούν να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις αυτές, καθότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μεγάλης ηλικίας και δεν μπορούν να ταξιδέψουν. 

Κύριε υπουργέ,

Θα πρέπει πραγματικά να γίνει σεβαστή η ιστορία αυτών των ανθρώπων. Δεν θέλω να πω περισσότερα.

Κύριε υπουργέ,

Εξ αιτίας όλων αυτών των προβλημάτων 19 Βουλευτές καταθέσαμε  τροπολογία για την απάλειψη κάποιων διατάξεων και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή, για να μην προστεθεί και άλλη δυστυχία σ΄ αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία σχετικά με τα όρια συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Η τροπολογία αυτή θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, διότι μόνο έτσι αποκαθίσταται η εξομοίωση των προϋποθέσεων των εργατών με τους άλλους εργαζόμενους. Είναι άδικο να είναι η μόνη κατηγορία  εργαζομένων που δεν έχουν την δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται, έστω και αν έχουν 40 χρόνια ασφαλιστικού βίου, εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Εξοικονομείτε – έτσι τουλάχιστον ακούστηκε – 2 δισεκατομμύρια τον χρόνο από την αύξηση γενικά του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων που προτίθενται να συνταξιοδοτηθούν από τα 65 χρόνια στα 67. με την ίδια λογική θα μπορούσε να πάει στα 80α χρόνια και να εξοικονομηθούν 26 εκατομμύρια.

Είναι λογική αυτή ;

Ένα άλλο θέμα Κύριε Υπουργέ αφορά τον ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ.

Είναι γνωστό πως οι εισφορές προς το ταμείο αυτό, σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές που προσφέρει είναι δυσανάλογες.

Θα έλεγα πως το ύψος των εισφορών είναι δυσβάσταχτο για πάρα πολλούς μικρομεσαίους επαγγελματίες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον νόμο δίνεται η δυνατότητα, αν δεν κάνω λάθος, με αίτηση του ενδιαφερόμενου να κατέβει ασφαλιστική κατηγορία ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην μειωμένη εισφορά. Εδώ όμως προκύπτει ένα πρόβλημα. Αν κάποιος καθυστερήσει έστω και μία δόση, εκπίπτει του δικαιώματος αυτού και επανέρχεται στην προηγούμενη κλίμακα, κάτι που οι περισσότεροι αν θέλετε δεν γνώριζαν. Έτσι σήμερα έχουμε κάποια προβλήματα,  διότι πάρα πολλοί δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν ή δεν πρόλαβαν προκειμένου να τύχουν αυτού του ευεργετήματος, αν μπορεί βέβαια να χαρακτηριστεί έτσι. Αυτό πρέπει να το εξετάσετε προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι αυτοί που βρίσκονται σ’  αυτή την κατηγορία. 

Τέλος  όσον αφορά τους υπαλλήλους του ΙΚΑ – όπως αναφέρθηκε  και από τους προηγούμενους συναδέλφους – του διαγωνισμού Κ9, δεν φαίνεται να δίνεται λύση. Αν θέλετε, δώστε μεγαλύτερη προσοχή προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα των ανθρώπων αυτών που απολύθηκαν από το ΙΚΑ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως το ΝΣ αυτό έχει κάποια χρησιμότητα που όμως έχει να κάνει κυρίως με την πρόληψη και αντιμετώπιση διοικητικών παραβάσεων. Δεν δίνει όμως λύσεις σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας και γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν τους πολίτες  όπως :

Ουρές στα ταμεία για θεωρήσεις βιβλιαρίων – είδαμε πρόσφατα τι συνέβαινε στο ΙΚΑ,

Καθυστερήσεις  για απονομή συντάξεων – αναφέρθηκε ο κος Κακλαμάνης,

Καθυστερήσεις  στις επιτροπές για αναπηρικές συντάξεις κ.λ.π.

Επομένως έχω το δικαίωμα να χαρακτηρίσω το ΝΣ αυτό ημιτελές.”

Σχόλια
One Response to “Θ. Παραστατίδης: “Βουλή υπουργών κι εκπροσώπων””
  1. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

    ΜΠΡΑΒΟ!!!!

Σχολιάστε