My Twitter Feed

7 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θεατρο του παραλογου απ` τον κ. Ζαφειρατο!

Φαίνεται πως ζούμε πια το θέατρο του παραλόγου! Πριν λίγα λεπτά το ΚΙΛΚΙΣ24 ανέβασε σχόλιο που έλαβε απ` το “πρόσωπο της ημέρας” για την τοπική μας κοινωνία, τον Τμηματάρχη του ΥΠΕΚΑ, Ιωάννη Ζαφειράτο. Σχόλιο, που αναφέρεται αποκλειστικά σε άλλο, που έκανε ο Χρ. Σπίγκος στην ανάρτηση “Διαψεύδει τα αδιάψευστα, ο κ. Ζαφειράτος”.

Βέβαια, ο κ. τμηματάρχης δεν μπαίνει στο κόπο ν` αναφερθεί στα δεκάδες άλλα σχόλια που έκαναν αναγνώστες του ΚΙΛΚΙΣ24, και που τους ευχαριστούμε θερμά γι` αυτό. Σχόλια, που μηδενός εξαιρουμένου επιβεβαιώνουν του δικού μας λόγου το αληθές κι όχι την απέλπιδα προσπάθεια του κ. Ζαφειράτου να κάνει το άσπρο –  μαύρο, προσβάλλοντας κατ` ουσίαν όλους τους Κιλκισιώτες που ήταν αυτήκοοι μάρτυρες των λόγων του στο Συνεδριακό.

Ως συντάκτης του ρεπορτάζ για τη συγκέντρωση της Δευτέρας, που ανάρτησε το ΚΙΛΚΙΣ24, ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τι εννοεί ο κ. Ζαφειράτος με το σχόλιό του. Μήπως ότι αλλοίωσε το νόημα αυτών που είπεη φράση μου “αν αύριο Τρίτη”; Αν αυτό εννοεί, τότε να του επισημάνουμε ότι στην φράση που του αποδώσαμε δεν βάλαμε εισαγωγικά. Που σημαίνει ότι μεταφέραμε το νόημά της. Και το νόημα ήταν ότι ο κ. Ζαφειράτος είπε πως αν το Δημ. Συμβούλιο Κιλκίς πει “όχι” στα μεταλλεία, ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. Το πότε θα μας προκύψει αυτή η …αγονιμότητα, δεν ενδιαφέρει. Τελεία και παύλα! Από `δω και μπρός αρνούμαστε να παρακολουθήσουμε τον κ. τμηματάρχη στο παιχνίδι του με τα γράμματα, τις τελείες και τις υποδιαστολές!

Γιάννης Καραγιαννίδης

Σχόλια
33 Responses to “Θεατρο του παραλογου απ` τον κ. Ζαφειρατο!”
 1. Ο/Η nitro λέει:

  Εγώ διαβάζοντας το σχόλιο του κ. Ζαφειράτου έχω να πω ένα. Αν είναι αλήθεια αυτό που αναφέρει για τη νομική διάσταση της δήλωσής του – μη δυνατότητα να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός με εντολή του κ. Μανιάτη –, από τους νομικούς που ήταν παρόν δεν έτυχε κάποιος να το γνωρίζει το θέμα και να αντιδράσει?
  Βλέποντας το βίντεο παρατήρησα ότι ήταν ο μόνος που απαντούσε σε κάθε ένσταση του κοινού. Οι υπόλοιποι συνέχιζαν να λεν τα δικά τους και σπάνια ασχολιόντουσαν επί της ουσίας στις ανησυχίες ή τα ερωτηματικά του κοινού. Από το μυαλό μου περνά το ότι μπορεί να το είπε γιατί φοβήθηκε!!!

 2. Ο/Η Κατερίνα Σαρόγλου λέει:

  http://www.youtube.com/watch?v=ZOG9-BObOyw&feature=youtu.be αυτη ειναι η απαντηση στον Ζαφειρατο!!!!!!

 3. Ο/Η ANNA-MAΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ λέει:

  ορίστε κύριε Ζαφειράτο και λέτε “ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος” κατά λέξη και απαντάτε ακριβώς για το “αύριο” ήτοι την Τρίτη 7/2/2012

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZOG9-BObOyw#!

 4. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  κα. Παναγιωτίδου
  Δείτε την τοποθέτησή μου και την παρουσίαση που προβλήθηκε (όσο πρόλαβα πριν με διακόψουν). Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε όλους τους θεσμοθετημένους φορείς θα γνωστοποιηθεί η επιλεγμένη από το διαγωνισμό προσφορά. Δεν θα μπορούσε να γίνει την επομένη τίποτα διότι οι προσφορές θα ανοιχτούν στις 14/3. Ο κύριος Λαζαρίδης (?) με ρωτούσε επίμονα, πυκνά και παράλληλα έκανε και τη δική του τοποθέτηση και είπε πολλά ακόμα και διάφορα πράγματα (πχ για το μίσθωμα, βασιζόμενος σε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι μετά τα τρία χρόνια εκμετάλλευσης θα φτάσει τοι 1 εκ ευρώ, συμπέρανε ότι όλα τα υπόλοιπα χρόνια θα είναι μηδενικό, ενώ αυτό δεν ισχύει, τα μισθώματα έχουμε εξασφαλίσει να οφείλονται για όλα τα χρόνια από το πρώτο και είναι υψηλά ποσά με το 20% να αποδίδεται στο Δήμο) τα οποία προσπάθησα αρκετά να παρακολουθήσω καθώς δεν είχε μικρόφωνο και με τα οποία δεν είμαι καθόλου αναγκασμένος να συμφωνώ. Πολλώ δε μάλλον δεν δέχομαι να μου αποδοθεί μια φράση που δεν είπα.

  • Ο/Η Λαζαρίδης Λάζαρος λέει:

   Κ. Ζαφειράτο (?)
   Συνεχίζετε να μην δέχεστε την φράση που όπως λέτε σας αποδώσαμε οτι είπατε;
   Το video και 350 άτομα μέσα στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου σας διαψεύδουν.
   Σχετικά με το σχόλιο σας:
   “Ο κύριος Λαζαρίδης (?) με ρωτούσε επίμονα, πυκνά και παράλληλα έκανε και τη δική του τοποθέτηση και είπε πολλά ακόμα και διάφορα πράγματα (πχ για το μίσθωμα, βασιζόμενος σε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι μετά τα τρία χρόνια εκμετάλλευσης θα φτάσει τοι 1 εκ ευρώ, συμπέρανε ότι όλα τα υπόλοιπα χρόνια θα είναι μηδενικό, ενώ αυτό δεν ισχύει, τα μισθώματα έχουμε εξασφαλίσει να οφείλονται για όλα τα χρόνια από το πρώτο και είναι υψηλά ποσά με το 20% να αποδίδεται στο Δήμο) τα οποία προσπάθησα αρκετά να παρακολουθήσω καθώς δεν είχε μικρόφωνο και με τα οποία δεν είμαι καθόλου αναγκασμένος να συμφωνώ.”
   Σας απαντά
   Δεν έκανα τοποθέτηση αλλά 5 ερωτήσεις, δεν σας τις έκανα παράλληλα με κανέναν άλλον, είχα το μικρόφωνο, και όσα είπα ΔΕΝ τα στηρίζω σε λόγια του αέρα αλλά στην απάντηση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή με ημερομηνία 20/01/2012! Εάν για εσάς η απάντηση του ΥΠΕΚΑ σας μοιάζει ανακοίνωση τότε συγνώμη αλλά υπάρχει σοβαρό θέμα.

  • Ο/Η ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ λέει:

   Κύριε Ζαφειράτο!
   Πιστέψτε με ότι πράττετε λάθος να συνεχίζετε με τα μεγάλα σας σχόλια. Δε μπορείτε να πείσετε κανέναν, καθώς η αλήθεια και το ψέμα είναι μονόχρωμα χωρίς παραλλαγές χρωμάτων.

   Σαφώς και πράξατε, από πλευράς πολιτικής διπλωματίας, ένα σοβαρό λάθος και βιαστήκατε αυθόρμητα να δώσετε μια απάντηση – και τι απάντηση ! ξεκάθαρος λόγος χωρίς ασάφεια καμιά. Δεν λειτουργούν έτσι τα πολιτικά πρόσωπα και στελέχη, όμως. Αν παρατηρήσατε οι συνάδελφοί σας σίγησαν όλοι, ενώ η απάντηση στην εν λόγω ερώτηση ταίριαζε να δοθεί περισσότερο από αυτούς.

   Αν επιμένετε να παραμείνετε στο πολιτικό κόσμο ως στέλεχος θα σας συμβούλευα ταπεινά να μάθετε την έννοια της ήττας ή να διδαχθείτε πολύ καλά την πολιτικάντικη ελληνική τακτική «άλλα λέω, άλλα πράττω και άλλα εννοώ» και να δίνετε ανάλογες απαντήσεις, διαφορετικά θα κάνατε καλό στον εαυτό σας να παραμείνετε μόνο επιστήμονας.

   Μην προσπαθείτε λοιπόν πια να μας πείσετε ότι ο κύκλος τετραγωνίζεται.

 5. Ο/Η ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΑΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟ ΟΠΟΥ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΟ ΨΕΜΜΑ ΣΑΣ . ΕΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ . ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΑΣ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΣΑΓΚΑΣ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ . ΔΕΝ ΠΕΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΘΕΤΕ.

 6. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  κα. Παντελιάδου
  Αν θεωρείτε ψέμμα το σύνθετο αποτέλεσμα μιας σειράς δυσμενών συγκυριών (συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου μια μέρα μετά ενώ εμείς παρουσιάζαμε τι θα γίνει μετά τις 14/3, πίεση από τον κόσμο που με το δίκιο του επέμενε να μάθει τι θα γίνει, διαβούλευση με ασαφές αντικείμενο όπου δεν υπάρχει συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση να σας περιγράψουμε, πρωτότυπες διαδικασίες αποφασιστικής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας (δεν συμμετείχε ποτέ στο παρελθόν), προκατάληψη εναντίον μας από τις 5 προηγούμενες μονόπλευρες ενημερώσεις, τότε ναι, θεωρείστε το δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω. Οσο για την αξιοπιστία και την ασφάλεια που σας παρέχει αυτό το κράτος στον έλεγχο της μεταλλευτικής δραστηριότητας τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα από ποτέ τουλάχιστον στο δικό μου χώρο ευθύνης και στην επιθεώρηση μεταλλείων και στην ΕΥΕΠ και αυτό το αναγνωρίζουν και οι φίλοι μας της άλλης πλευράς, θα το ακούσατε αυτό αν μείνατε μέχρι το τέλος.

 7. Ο/Η mostas45 λέει:

  Κ. Ζαφειράτο
  Το νέο δεδομένο που προκύπτει από αυτά που λέτε είναι ότι παρουσιάζατε τι θα γίνει μετά τις 14/3 την Δευτέρα 6/2. Ομολογουμένως αυτό δεν το κατάλαβε κανείς, πιστεύω. Μπορείτε να μου πείτε για πιο λόγο ήρθατε να μας ενημερώσετε τώρα για το τι θα γίνει μετά τις 14/3 και τι στο καλό της δημόσια διαβούλευση είναι αυτή με την κοινωνία, όταν έχετε αποφασίσει έτσι και αλλιώς να δώσετε την συγκεκριμένη περιοχή για μεταλλευτική δραστηριότητα. Δηλαδή ήρθατε να μας πείτε αν βρούνε χρυσό δίπλα στο σπίτι μας να γνωρίζουμε ότι θα πάμε να ζήσουμε κάπου αλλού? Αυτό το λέτε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία?

  Και για να μην ξεχνιόμαστε επειδή από ότι αντιλαμβάνομαι τα πράγματα θα σφίξουν. Ποιος πραγματικά φταίει; http://www.kilkisorama.gr/epikairotita-stiles/apopsis/1696-pios-prgmatika-ftaiei.html

 8. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Τι μπορεί να γίνει (εκτίμηση). Ολη η τοποθέτησή μου ήταν δομημένη γύρω από δύο ενδεχόμενα: αν γίνει αποδεκτή και αν δεν γίνει αποδεκτή η επένδυση από την τοπική κοινωνία. Η περιοχή δεν θα δοθεί στη δραστηριότητα στις 14/3, αλλά πολύ αργότερα και μόνο εφόσον η εργασία αυτή νομιμοποιηθεί και αδειοδοτηθεί. Απλά τότε θα ξέρουμε κι εμείς τι προτείνει να κάνει αν ενδιαφερθεί κάποιος να επενδύσει και αμέσως θα σας το γνωστοποιήσουμε. Η εικασία ότι για να γίνουν οι εργασίες θα πρέπει να μετακινηθούν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους έχει διατυπωθεί για ευνόητους λόγους από την άλλη πλευρά, την οποία στις 6/2 δεν άκουσα να προβαίνει στις ίδιες υπερβολές. Το αντίθετο, είχε πιο συγκρατημένες απόψεις γνωρίζοντας ότι αυτά μπορούν να καταρρεύσουν εύκολα από έναν γνώστη του αντικειμένου, δίπλα τους.

  • Ο/Η Κατερίνα Σαρόγλου λέει:

   Θελω να ρωτησω τον κ.Ζαφειρατο,η δεσμευση του υπουργου στους τοπικους αρχοντες οτι ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕ Σ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.σε ποια περιπτωση ισχυει;;;Μηπως τελικα η δεσμευση ειναι ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ εμεις αποφασισαμε να γινουν;;

  • Ο/Η mostas45 λέει:

   Η άλλη πλευρά, όπως λέτε, δε είπε ποτέ ότι θα μας διώξουν από τα σπίτια μας (με σκοπό να μας τρομάξουν). Κάποιες φορές αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις ή απανόντας σε ερωτήσεις ότι όντως αυτό μπορεί να γίνει γιατί η μεταλλειοκτησία είναι πάνω από την ιδιοκτησία (μεταλλευτικός κώδικας).
   Ας με διαψεύσει όμως κάποιος γιατί νομίζω ότι και γι αυτό ερωτήθει ο κ. Τσιραμίδης και είπε θα μετακινηθείτε αλλου.

 9. Ο/Η Στράτος Αγγελίδης λέει:

  Θέλω να ρωτήσω τον κύριο Ι. Ζαφειράτο το εξής: Αν μετά την γνωστοποίηση των προσφορών στις 14/3 ή όποτε γίνει αυτό τέλος πάντων, το Δημοτικό συμβούλιο του Κιλκίς απορρίψει τη δραστηριότητα, θα κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός; Αν όχι, μέσα από πια όργανα ή φορείς θα δοθεί η απόφαση της τοπικής κοινωνίας και μετά από πια διαδικασία. Θα θέλαμε μια ξεκάθαρη απάντηση επιτέλους!

 10. Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

  Πάντως κ. Ζαφειράτο-Μανιάτη-Οποιοσδήποτε και αν είστε, θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι δεν είμαστε οι φανατικοί που λέτε-λένε.

  Καθόμαστε συζητάμε, ανεχόμαστε το ότι – νομίζετε – έχουμε μειωμένη αντίληψη και άλλα γίνονται και άλλα καταλαβαίνουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα καλοπεράσετε όταν θα έρθετε με τα ‘’φιλαράκια’’ σας προς τα εδώ για να αρχίσετε να τρώτε τη γη μας.
  Δε ξέρω αν το καταλάβατε αλλά αν θέλετε μεταλλεία να τα κάνετε δίπλα στα σπίτια σας.

 11. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  κ. Λαζαρίδη
  Η φράση που μου αποδίδουν διατυπώθηκε κατά μεγάλο μέρος από εσάς και από το βίντεο σήμερα άκουσα καθαρά το δικό σας κομμάτι. Αναλαμβάνω την ευθύνη μου, αλλά κι εσείς κάνατε χωρίς διακοπή 5 ερωτήσεις σε γρήγορο ρυθμό, και παράλληλα σχολιάσατε την απάντηση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή με ημερομηνία 20/01/2012. Αν προσέξετε, η απάντηση του ΥΠΕΚΑ πάνω αριστερά έχει το όνομά μου, πράγμα που σημαίνει ότι είχατε (και έχετε) μπροστά σας τον πλέον αρμόδιο να σας δώσει πληροφορίες. Με βάση τη δική σας ερμηνεία βγάλατε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν μισθώματα. Όσοι παρακολουθήσουν την τοποθέτησή μου θα δουν ότι υπάρχουν (και πόσα είναι κάθε χρόνο).
  κα. Σαρόγλου και κ. Αγγελίδη:
  Δείτε την τοποθέτησή μου, τις απαντήσεις που έδωσα στο κοινό, τη διευκρινιστική επιστολή μου προς το διοργανωτή και την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.
  κ. ή κα. mostas
  O κ. Δημητριάδης είπε σε άλλες ενημερώσεις χαρακτηριστικά περί δεύτερης προσφυγιάς αλλά και έγραψε σε δημοσιευμένο κείμενο με τίτλο ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗΣ – ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ. ΣΩΤΗΡΙΑ; ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ; Ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ; και επί λέξει «Τα (12) χωριά αυτά είναι βέβαιο πως γρήγορα θα σβηστούν από τον χάρτη αν η επένδυση υλοποιηθεί».
  Η πραγματικότητα είναι η εξής. Ο μεταλλευτικός κώδικας χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα ως δημοσίας ωφελείας και δίνει τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης. Αυτή όμως σπανίως χρησιμοποιείται και μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις που τεκμηριώνεται ότι είναι απαραίτητη. Αφορά δε μόνο εκτάσεις χωρίς άλλη χρήση (άγονες). Συνήθως αποφεύγεται αφού ο εκμεταλλευτής αγοράζει τη γη που τον ενδιαφέρει αντί να περιμένει μια χρονοβόρα διαδικασία. Δεν υπάρχει ιστορικά στην 20ετία που έχω προσωπική γνώση μετακίνηση κατοίκων για μεταλλεία. Ο κ. Τσιραμπίδης αναφέρθηκε σε λιγνιτωρυχεία, χωρίς λόγο κατά τη γνώμη μου.
  κ. Παπαδόπουλε:
  Είμαι ο άνθρωπος που βλέπετε το όνομά μου στον παραπάνω όχι και τόσο τιμητικό τίτλο και εκφράζω εδώ αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές μου απόψεις. Οι απόψεις του υπουργείου βρίσκονται στα κείμενα που έδωσα στους κα. Σαρόγλου και κ. Αγγελίδη. Δεν σας χαρακτήρισα ποτέ όπως λέτε ούτε νομίζω αυτό που λέτε. Εγώ ο ίδιος το παραδέχομαι πιο πάνω ότι, λόγω της έντασης, του θορύβου, της πίεσης και της βιασύνης του ανθρώπου που είχε τόσα πολλά να με ρωτήσει και να μου δηλώσει, δεν αντιλήφθηκα πλήρως την ερώτηση. Τα επόμενα που λέτε εξαρτώνται όλα μα όλα από τις δικές σας επιλογές. Όσο για το σπίτι μου, είναι ήδη πολύ κοντά σε μεταλλείο (Λαύριο).

  • Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

   Ένα τελευταίο για να τελειώνουν τα δικά μου ερωτήματα. Την απάντηση ‘’ο διαγωνισμός θα κηρυχτεί άγονος, είναι δέσμευση’’ σε πια από όλες τις ερωτήσεις του κ. Λαζαρίδη την δώσατε ή γιατί το είπατε?
   Ευχαριστώ για το χρόνο σας

 12. Ο/Η Γρηγόρης Κυριακού λέει:

  κ. Ζαφειράτο,

  ανεξάρτητα από το αν η φράση που σας αποδίδεται, ειπώθηκε ή όχι στο μεγαλύτερο μέρος της από τον όποιον (τον κ. Λαζαρίδη στην προκειμένη περίπτωση) σας έκανε τις ερωτήσεις, σημασία έχει η συγκεκριμένη απάντηση που δώσατε σε συγκεκριμένη ερώτηση με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και η φράση σας είναι “Θα τελειώσει εκεί. Ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος”.

  Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που ως εκπρόσωπος του Υπουργείου λέτε ότι δεν απαντήσατε με ψυχραιμία σε κόσμο που σας ακούει και είναι αντίθετος με την “επένδυση” καθώς και σε κάποιον που σας έκανε πυκνές ερωτήσεις, δηλαδή από τη στιγμή που εσείς ο ίδιος αμφισβητείτε την ικανότητα σας να δουλεύετε και να αποδίδετε υπό πίεση, πώς θέλετε να σας εμπιστευόμαστε; Όχι μόνο εσας αλλά και ολόκληρο τον μηχανισμό του υπουργείου.

  Δεσμευτήκατε για ότι “Θα τελειώσει εκεί. Ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος” και οφείλετε να το τηρήσετε. Οτιδήποτε άλλο είναι φλυαρία. Ο διαγωνισμός είτε σήμερα, είτε αύριο είτε την καταληκτική ημερομηνία οφείλει να κηρυχθεί άγονος. Τα παιχνίδια με τις λέξεις, δεν ταιριάζουν στην περίσταση.

 13. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  κε. Ζαφειράτε, επιχειρώντας να αλλάξετε συζήτηση και να στρέψετε τον διαδικτυακό διάλογο σε άλλα θέματα, εκτός από εκείνο στο οποίο εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα, χαρακτηρίσατε υπερβολές που ελέχθησαν για “ευνόητους λόγους” αυτό που συνεχώς υποστηρίζω: πως δηλαδή αν θα γίνουν εξορυκτικές – εμπλουτιστικές και “τελματο-απωθετικές” επεμβάσεις στον ορισθέντα μεταλλευτικό χώρο, τα 12 εντός του χωριά θα εκκενωθούν εκούσια ή ακούσια. Και γράφετε πως αυτός μου ο ισχυρισμός μπορεί να καταρρεύσει εύκολα από έναν γνώστη του αντικειμένου. Δεν κατέρρευσε όμως, ούτε είδα καμιά προσπάθεια κατάρευσής του από μέρους σας. Αντίθετα, άκουσα τον κ. Τσιραμπίδη να βολεύει από τώρα τους κατοίκους τους σε νεόδμητα διαμερίσματα, εκτός του μεταλλευτικού χώρου υποθέτω. Αλλά και εσείς, στο τελευταίο μέχρι τώρα μήνυμά σας σ’ αυτόν τον ιστοχώρο (14:56) γράφετε πως ο μεταλλευτικός κώδικας θα χαρακτηρίσει τη δραστηριότητα ως δημόσιας ωφέλειας και άρα θα υπάρχει η δυνατότητα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Μόνο που γράφετε πως αυτό γίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις όταν τεκμηριώνεται οτι είναι απαραίτητη. Δεν θα είναι βέβαια παρηγοριά αν μας πείτε μεθαύριο οτι η περίπτωση του Κιλκίς ήταν μια από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που τεκμηριώθηκε πως η αναγκαστική απαλλοτρίωση ήταν απαραίτητη. Μήπως μπορείτε να μας εγγυηθείτε από τώρα πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί; Και να πιστέψουμε άραγε πάλι τώρα μια τέτοια υπόσχεσή σας;

 14. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  κ. Παπαδόπουλε:
  Απάντησα στην υποβληθείσα ερώτηση: «Τι θα γίνει αν πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση να μην εγκατασταθούν μεταλλεία στο Κιλκίς;», θεωρώντας ότι ο ερωτών είχε λάβει υπόψη την εισήγησή μου που έγινε λίγες ώρες πριν, στην οποία αναφέρθηκε η διαδικασία έκφρασης γνώμης από τους θεσμοθετημένους φορείς εκπροσώπησής σας (αντιγράφω από το power point που πρόβαλα):
  1)Επιλογή πλειοδότη από επιτροπή διαγωνισμού
  2)ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. Γιάννη Μανιάτη:
  2.1)Γνωστοποίηση της επιλεγμένης προσφοράς στην τοπική κοινωνία
  2.2)Έκφραση γνώμης στο ΥΠΕΚΑ για την αποδοχή ή μη
  Η παρουσίαση συνέχιζε με τον τίτλο ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ σε όλες τις υπόλοιπες διαφάνειες.
  Άρα, αν δεν γίνει αποδεκτή θα τελειώσει εκεί με το μόνο νόμιμο τρόπο που υπάρχει. Είναι τόσο ξεκάθαρο που όπως είδατε απάντησα ακαριαία. Ομως, ο ερωτών και όλη η αίθουσα είχαν υπόψη τους το δημοτικό συμβούλιο της επόμενης μέρας και λίγη σημασία είχαν δώσει στην τοποθέτησή μου.
  Απορώ όμως, ποιο θα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης σας εκεί. Οι γιγάντιες εξορύξεις της Λατινικής Αμερικής που σας έδειξε ο κ.Δημητριάδης (80% του παγκόσμιου χαλκού), ή η κυάνωση που δεν υφίσταται στη μεταλλουργία χαλκού αλλά με την οδηγία για τα μεταλλευτικά απόβλητα έχει αδειοδοτηθεί σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη (που είναι όλη κοίτασμα χρυσού (!) επιδεκτικό (!!) κυάνωσης) όπως σας πληροφόρησε ο κ. Δρ. συνάδελφός μου? Επιτρέψτε μου να γνωρίζω λίγο καλύτερα το γνωστικό μου αντικείμενο μετά από 10 χρόνια εξειδικευμένης εργαστηριακής έρευνας στο ΕΜΠ (εκ των οποίων κάποια επί τόπου στα μεταλλεία) και άλλα 10 χρόνια αδειοδότησης και ελέγχου της βιομηχανίας αυτής στο υπουργείο.
  κ. Κυριακού
  Αν θα μπορούσατε εσείς να κρατήσετε την ψυχραιμία σας μετά από τόσες ώρες με όλα αυτά που ακούστηκαν στην εκδήλωση σας λέω μπράβο, αλλά με συγχωρείτε εγώ δεν μπόρεσα . Όχι, δεν έχω όπως αποδείχθηκε την ικανότητα να αποδίδω υπό παρόμοια πίεση. Δεν υφίσταται όμως τέτοια κατάσταση και πολύ συχνά στη δουλειά μου.
  Επί του δεύτερου θέματος που αναφέρετε του διαγωνισμού νομίζω ότι απάντησα επαρκώς παραπάνω. Θα πάρετε την πρόταση όταν αξιολογηθεί και τότε θα αποφανθείτε. Και οι ημερομηνίες και οι διατυπώσεις έχουν σημασία γιατί έχουν νομικές επιπτώσεις.

  • Ο/Η Γρηγόρης Κυριακού λέει:

   Αναφορικά με την πίεση, τότε λυπάμαι αλλά μόνος σας αποδέχεστε ότι τη στιγμή της όποιας κρίσης (επείγουσας για εμάς και όχι για εσάς που θα είστε στην Αθήνα) δεν θα μπορείτε να μας προστατέψετε. Αναφορικά με τις διατυπώσεις και τις νομικές επιπτώσεις, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Και μιλήσατε για άγονο διαγωνισμό. Αυτό και οφείλει να είναι.

  • Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

   Συγγνώμη που επανέρχομαι αλλά πάλι έχω ερώτημα.

   Γράφετε
   2.1)Γνωστοποίηση της επιλεγμένης προσφοράς στην τοπική κοινωνία
   2.2)Έκφραση γνώμης στο ΥΠΕΚΑ για την αποδοχή ή μη
   Η παρουσίαση συνέχιζε με τον τίτλο ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ σε όλες τις υπόλοιπες διαφάνειες.
   Άρα, αν δεν γίνει αποδεκτή θα τελειώσει εκεί με το μόνο νόμιμο τρόπο που υπάρχει.

   Διευκρινίστε ακριβώς τι εννοείται με το « Άρα, αν δεν γίνει αποδεκτή θα τελειώσει εκεί με το μόνο νόμιμο τρόπο που υπάρχει». Πείτε μου ακριβώς τι σημαίνει «θα τελειώσει εκεί» «με το μόνο νόμιμο τρόπο που υπάρχει».

   Ευχαριστώ και πάλι

 15. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  κύριε Ζαφειράτε,
  Οι εξορύξεις μπορούν να θεωρηθούν γιγάντιες ή όχι ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο γίνονται και με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις. Εσείς προσωπικά πού βάζετε τα όρια μεταξύ μέτριων, μεγάλων, πολύ μεγάλων και γιγάντιων εξορύξεων; Ο κ. Τσιραμπίδης μίλησε, δεν ξέρω πόσο καλά πληροφορημένος και σε συμφωνία μαζί σας, για ορύγματα που θα καταλαμβάνουν το 10% της έκτασης του μεταλλευτικού χώρου (στο ξεκίνημα βέβαια), δηλαδή 10 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σ’ αυτά να προσθέσετε και τα πολύ πιο εκτεταμένα τέλματα των μεταλλευτικών καταλοίπων. Είναι αυτό για εσάς μικρής κλίμακας επέμβαση, ακριβώς μάλιστα μέσα στη λεκάνη απορροής του Γαλλικού ποταμού, που όπως δεν περιμένω να γνωρίζετε, υδρεύει όλο σχεδόν το δήμο Κιλκίς;

 16. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  κ. Παπαδόπουλε
  Απόφαση περί άγονου διαγωνισμού
  κ. Δημητριάδη
  Δεν αλλάζω συζήτηση όπως βλέπετε αλλά μην αμφιβάλετε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα, πιο ουσιαστικά. Τα οποία εσείς θέσατε στον κόσμο του Κιλκίς. Οσο για την κατάρρευση αποφεύχθηκε γιατί δεν μου επέτρεψαν να σας διακόψω, αλλά μπορεί να γίνει και τώρα για το θέμα του εκτοπισμού από τα χωριά.
  Πώς να μην κρίνω ακραίο αυτό που υποστηρίζετε?: πως αν θα γίνουν εξορυκτικές επεμβάσεις στο χώρο, και τα 12 γειτονικά χωριά θα εκκενωθούν? Αναφέρετε τις απαλλοτριώσεις. Σχετική απάντηση θα βρείτε παραπάνω από τα πραγματικά στοιχεία της υπηρεσίας μου. Δεν είναι συνηθισμένη πρακτική αλλά μόνο όταν δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Αυτό ως επί το πλείστον γίνεται για άγονες εκτάσεις χωρίς άλλη χρήση και καμία απαλλοτρίωση κατοικίας δεν έχει γίνει όσο γνωρίζω. Άλλωστε από τους τρεις χώρους ενδιαφέροντος μόνο ο ένας συνορεύει με οικισμό, εκείνος της Βάθης. Εκεί γνωρίζετε τη μορφολογία του εδάφους που επιτρέπει μόνο υπόγεια εκμετάλλευση, η οποία εύκολα χωροθετείται εκτός οικισμού και σε απόσταση ασφαλείας και απαιτεί 25στρ,. Επίσης γνωρίζετε καλά τα χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων, εκτείνονται σε βάθος όχι στην επιφάνεια πώς μιλάτε για εκτεταμένες επιφανειακές επεμβάσεις ? Στο πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτά κοίτασμα των Σκουριών η εξόρυξη είναι 400 στρ. Ενα μικρό εργοστάσιο εμπλουτισμού απαιτεί 100 στρ και η απόθεση λιγότερο από 1000 στρ, Αυτά θα εκτοπίσουν τα 12 χωριά ή θα λείψουν από τις άλλες χρήσεις? Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τις γεωργικές – κτηνοτροφικές χρήσεις?Οι επιπτώσεις τους λέτε θα διαχυθούν μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Λέτε για όξινη απορροή ενώ τα στοιχεία χαρακτηρισμού δεν την προβλέπουν, Λέτε για σκόνη ενώ χρησιμοποιούνται μέσα που την αποτρέπουν. Λέτε για αντιδραστήρια εμπλουτισμού που αφορούν άλλο μετάλλευμα. Λέτε για κατανάλωση νερού,αλλά πώς την υπολογίζετε όταν είναι σχεδόν ξηρή η απόθεση? Μου κάνει εντύπωση ειλικρινά και σας θέτω ένα ερώτημα με όλο το σεβασμό. Πώς τα τεκμηριώνετε αυτά, παρακαλώ υποδείξτε μου τα στοιχεία, δημοσιεύσεις, έρευνες ή οτιδήποτε άλλο κρίνετε σκόπιμο.

 17. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  κ. Ζαφειράτε,

  Πιστεύετε αλήθεια, και μπορείτε να δεσμευθείτε επ’ αυτού, οτι δεν θα γίνουν δηλαδή επιφανειακές εξορύξεις στη διαδοχή των λόφων μεταξύ Βάθης – Δίβουνου – Γερακαριού; Νομίζετε, ή είστε βέβαιος, οτι θα έχει επ’ αυτού την ίδια γνώμη με εσάς η όποια μεταλλευτική εταιρία πλειοδοτήσει. Και αν η εταιρία αυτή προτείνει σχέδιο ανοικτής εξόρυξης, άλλο από αυτό που εσείς φαντάζεστε, δεσμεύεστε, εσείς, το υπουργείο ή όποιος άλλος αρμοδιότερός σας, οτι το σχέδιο της εταιρίας δεν θα γίνει δεκτό; Γιατί δεν βάζατε μια ρήτρα απαγόρευσης των επιφανειακών εξορύξεων στο κείμενο της προκύρηξης του πλειοδοτικού διαγωνισμού; Προφανώς κατά τη γνώμη μου γιατί δεν μπορούσατε να βάλετε τέτοιο δεσμευτικό όρο πριν η εταιρία που θα έλθει κάνει τα δικά της σχέδια. Που καθόλου δεν οφείλουν να συμφωνήσουν με τα δικά σας (δεν εννοώ προσωπικά). Πολύ περισσότερο που κατά τον Δ/ντή του ΙΓΜΕ όλα τα κοιτασματολογικά δεδομένα της περιοχής είναι ακόμα πολύ φλού (σας παραπέμπω στην ομιλία του της 6-2-2012). Αλλά τους κατοίκους των 12 χωριών θα τους διώξουν από τον τόπο τους και πολλά άλλα δώρα της μεταλλείας, όχι μόνο οι πιθανότατες κατά τη γνώμη μου επιφανειακές εξορύξεις.
  Τα τέλματα π.χ. των μεταλλευτικών αποβλήτων -για τα οποία δεν είπατε λέξη- που θα απλωθούν κατά την εκτίμησή μου στη μία άρχικά και στη δεύτερη ίσως στη συνέχεια από τις δύο κύριες λεκάνες μέσα στο μεταλλευτικό χώρο. Και αυτές συγκροτούν παρακαλώ την όλη λεκάνη απορροής του Γαλλικού ποταμού, μοναδικού τροφοδότη σε νερό του δήμου Κιλκίς. Δεν είναι δε μόνο ο κίνδυνος μόλυνσης του υπόγειου υδροφορέα από τις λίμνες τελμάτων. Είναι και η βεβαιότητα της λειψυδρίας για όλους τους κατοίκους του δήμου Κιλκίς, κυριότατα όμως για τους κατοίκους των 12 χωριών. Αναφέρεστε σε ξηρή απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων (πριν να έχουμε το επιχειρησιακό σχέδιο) αλλά δεν έχετε περιγράψει τη διαδικασία εμπλουτισμού, τον αριθμό και το μέγεθος των δεξαμενών εμπλουτισμού, και τις τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτούνται για τη διαδικασία αυτή.
  Και βέβαια δεν ξέρω αν εσείς θα μπορούσατε να ζήσετε τρανταζόμενος από τις συνεχόμενες εκρήξεις, αναπνέοντας τον επιβαρυμένο με σωματίδια και καυσαέρια αέρα των μεταλλείων και διακινούμενος μεταξύ των γιγαντιαίων φορτηγών που 24 ώρες το εικοσιτετάωρο θα πηγαινοέρχονται φορτωμένα και ξεφορτωμένα με φρενήρη ρυθμό δίπλα σας. Γι’ αυτό, σωστά προβλέποντας ο κ. Τσιραμπίδης άρχισε ήδη να προετοιμάζει το έδαφος για την εγκατάληψη των χωριών υποσχόμενος νεόδμητα διαμερίσματα.

 18. κ.Ζαφειράτο θα ήθελα και εγώ επίσης να κάνω μερικά πολυ συγκεκριμένα ερωτήματα:

  1.) Όπως αναφέρθηκε από τον κ.Αρβανιτίδη απαιτούνται όχι 28 εκατομμύρια τόννοι αλλά τουλάχιστον 84 εκατομμύρια
  για βιώσιμη εκμετάλλευση σωστά;
  … άρα να υποθέσω ότι ουσιαστικά μιλάμε και για τον 4ο κύκλο στις διαφάνειες του, αλλά και για πολλούς ακόμη κύκλους
  στην περιοχή Ποντοκερασιάς, σωστά;

  2.) Στο παρακάτω βίντεο : http://youtu.be/4UhzOqHC4GI
  έχει γίνει αποτύπωση της περιοχής ενδιαφέροντος (εξορύξεων θα έλεγα εγώ, καθώς από ότι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής,
  από εκεί θα ξεκινήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες, πολύ απλά γιατί για αυτές γνωρίζετε αυτήν την στιγμή,
  και όπως προείπατε οι ίδιοι είναι “μόνον” τα πρώτα 28 εκατομμύρια τόννοι),
  έχετε προσέξει ή εντέχνως σας διέφυγε ότι βρίσκονται ακριβώς επάνω (κάτω για να είμαι απολύτως ακριβής) από τα χωριά :
  Γερακαριό, Δίβουνο και Βάθη ;;;

  3.) Αλήθεια είναι τυχαίο ότι στις διαφάνειες του κ.Αρβανιτίδη δεν αποτυπωνόταν ο πραγματικός χάρτης της περιοχής
  και των οικισμών που την αποτελούν, παρά μόνον ένα πολύχρωμο πολύγωνο και κάτι κύκλοι ;;;
  Αυτό αλήθεια πότε θα το μαθαίναν οι κάτοικοι της περιοχής;;;
  Μήπως όταν θα έφτανε η ώρα “της απαλλοτρίωσης που είναι κατά τα άλλα τελείως απίθανο να συμβεί” ;;;

  4.)Εάν ο παραπάνω συλλογισμός δεν ισχύει, μήπως θέλετε να δημιουργήσετε καταστάσεις όπως το Στρατώνι,
  και να έχουμε και εμείς την ευκαιρία να έχουμε τα φουρνέλα κάτω από τα σπίτια μας ;;;
  Ο κ.Αρβανιτίδης μας είπε ότι ο κύριος όγκος αυτού του τύπου μεταλλεύματος βρίσκεται σε συγκεντρώσεις τύπου “κωλόνας”,
  και μέχρι βάθους 3-4 χιλιομέτρων, άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει εκτός από επιφανειακή και υπόγεια μετά από κάποια χρόνια
  όπου η εταιρία θα έχει φτάσει στο ανάλογο βάθος;;; (να υποθέσω μετά τα 700-900 μέτρα ορύγματος, ποίου πλάτους παρακαλώ;)

  Περιμένω την απάντηση σας, Κιζιρίδης Δημήτρης, Γερακαριό 13-02-2012

 19. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Βεβαίως και εκτιμώ ότι δεν θα γίνουν επιφανειακές εξορύξεις στην περιοχή της Βάθης. Αυτό μου υπαγορεύουν οι σπουδές μου και η πείρα που απέκτησα στα μεταλλεία και στην αξιολόγηση δεκάδων μελετών μεταλλείων και λατομείων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μου. Σας επισημαίνω (γιατί από τα λεγόμενά σας φαίνεται να το αγνοείτε) ότι οι εξορυκτικές εργασίες σχεδιάζονται και χωροθετούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΦΕΚ Β΄1227 2011). Σας προτρέπω να τον διαβάσετε πρώτα πριν προτείνετε μέθοδο εκμετάλλευσης. Εάν και μετά από την εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού και των κανόνων της επιστήμης και τεχνικής καταφέρετε να προτείνετε και πάλι εκεί επιφανειακή εκμετάλλευση πολύ θα ήθελα να σας συγχαρώ γι αυτό το, εκτός επιστημονικής σας αρμοδιότητας βέβαια, θαυμαστό έργο.
  Όσο για την όποια πρόταση της όποιας μεταλλευτικής εταιρίας γιατί προτρέχετε και δεν περιμένετε να τη δείτε πρώτα και μετά να την απορρίψετε? Μήπως για να προκαταλάβετε τους κατοίκους με τον κίνδυνο για επιφανειακές εξορύξεις δεκάδων χιλιάδων στρ. που θα τους εκτοπίσουν από τα χωριά τους, όπως με λύπη βλέπω ότι επιμένετε?
  Η μεταχείριση του σχεδίου εκμετάλλευσης από τον αρμόδιο στο υπουργείο θα γίνει με εφαρμογή του νόμου και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον όπως γίνεται για όλα τα σχέδια και δεν θα γίνει με καμία επιείκεια, αυτό είναι το ελάχιστο που μπορώ να διαβεβαιώσω τον κόσμο που μας διαβάζει και η αμεροληψία αυτή μου έχει αναγνωρισθεί και από την άλλη πλευρά, ίσως στη μόνη ευχάριστη για μένα στιγμή της εκδήλωσης.
  Βόρεια του Γερακαριού η πιθανότητα επιφανειακής εκμετάλλευσης δεν αποκλείεται ούτε από το νόμο, ούτε από την τεχνική, ούτε από την προκήρυξη. Όμως, δεν εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει τα 200 στρ. ακόμα και αν διπλασιαστούν τα αποθέματα. Παρόμοια είναι η εκτίμησή μου και για τη μεταλλοφορία Δυτικά από το Μυλοχώρι που είναι ακόμα μικρότερη. Προσέξτε, λέω εκτίμηση, ενώ εσείς έχετε φτάσει την έκθεση ιδεών επί του θέματος στο μέγιστο βαθμό μεταλλουργικής επεξεργασίας. Αλήθεια, με ποια δεδομένα?
  Δεσμευτικό όρο ή όρους στην εταιρία το υπουργείο μπορεί να βάλει εκτός της σύμβασης και σε κάθε ένα από τα στάδια του έργου. Αφού προτείνετε αποκλεισμό της επιφανειακής εξόρυξης γιατί δεν μας παρουσιάζετε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση και όχι το γενικό αφορισμό που κάνετε σήμερα? Θα είναι ευπρόσδεκτη.
  Είναι γεγονός ότι τα κοιτασματολογικά δεδομένα της περιοχής δεν επαρκούν για την κατάταξη των αποθεμάτων στα βέβαια. Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά γιατί το αναφέρετε αφού εσείς είστε εκείνος που πρώτος παρουσίασε μέχρι και επεξεργασία.
  Παρακαλώ διαβάστε στο παραπάνω σχόλιό μου για τα απόβλητα :
  «η απόθεση(θα καταλαμβάνει) λιγότερο από 1000 στρ»
  Όσο για τις δύο υπολεκάνες της λεκάνης απορροής του Γαλλικού ποταμού, όλη η χερσαία έκταση της χώρας μας υποδιαιρείται σε υδατικά διαμερίσματα, σε υδρολογικές λεκάνες και σε υπολεκάνες απορροής. Το επιχείρημά σας ποιο είναι? να βρεθεί χώρος απόθεσης εκτός των λεκανών αυτών, σε άλλο υδατικό διαμέρισμα ίσως? Και η όχληση από τις μεταφορές δε θα είναι χειρότερη όπως λέτε πιο κάτω?
  Για τον κίνδυνο μόλυνσης του υπόγειου υδροφορέα από τις λίμνες τελμάτων, δε νομίζετε ότι θα πρέπει να μας πείτε και ποιος θα είναι ο ρύπος που θα εκπέμπεται? Να μας παρουσιάσετε αναλύσεις από ρύπανση από παρόμοια πηγή? Αν σας ενδιαφέρει έχω στο αρχείο μου αναλύσεις και τεστ από τέλμα εμπλουτισμού πορφυρικού μεταλλεύματος. Είναι αδρανές, δεν έχει βαρέα μέταλλα, δεν παράγει όξινη απορροή. Αφήστε που υπάρχει και δυνατότητα αξιοποίησής του υπό προϋποθέσεις.
  Η εκτίμησή μου για ξηρή απόθεση, βασίζεται στα στοιχεία από τα πολυάριθμα σχέδια εκμετάλλευσης μεταλλευμάτων που έχουν περάσει από το γραφείο μου τα τελευταία χρόνια. Έχετε να προτείνετε κάτι διαφορετικό?
  Ως προς τις εικαζόμενες ως τεράστιες ποσότητες νερού (κάνατε ισοζύγιο νερού?) που απαιτούνται για τη διαδικασία αυτή, το βιομηχανικό νερό δεν είναι πόσιμο, θα ληφθεί μία ποσότητα άπαξ κατόπιν υδρογεωλογικής μελέτης και αυτή θα ανακυκλώνεται και θα συμπληρώνεται ανάλογα με τις απώλειες που όπως είπα θα είναι μικρές λόγω ξηρής απόθεσης. Η λειψυδρία υπάρχει και τώρα, αλλά έχω δει και οικισμούς που υδρεύονται από γεωτρήσεις μεταλλείου.
  Για τις επιπτώσεις από τις εκρήξεις, τα σωματίδια στον αέρα και τα καυσαέρια των μεταλλείων θα ήθελα να επανέλθετε, αφού διαβάσετε τα αντίστοιχα άρθρα στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών στο ΦΕΚ που έδωσα πιο πάνω.

 20. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  κ. Κιζιρίδη
  Έχω ενημερώσει τον κ.Αρβανιτίδη για την ερώτησή σας και θα λάβετε σύντομα απάντηση.

 21. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  κ. Κιζιρίδη
  1. Τα νέα αποθέματα αναμένονται ακριβώς από κάτω από τα γνωστά και δεν εκτείνονται σε άλλες περιοχές.Το ΙΓΜΕ εκπόνησε μελέτη δυνατότητας αξιοποίησης των μεταλλοφόρων συγκεντρώσεων πορφυρικού χαλκού των περιοχών Γερακαριού και Μυλοχωρίου, στη βάση ΑΒΑΘΩΝ γεωτρήσεων (< 100 μέτρων), που εκτέλεσε η ιδιωτική μισθώτρια εταιρία τη δεκαετία του 1970 υπολογίζοντας τα συνολικά πιθανά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αναφέρονται για την Βάθη, σε περίπου 28 εκ. τόνους με περιεκτικότητες που κυμαίνονται από 0,30-0,35% χαλκό και ενδεικτική μέση τιμή χρυσού 0,8 γραμμάρια στον τόνο. Οι συγκεντρώσεις αυτές αφορούν κυρίως στο οξειδωμένο τμήμα των μεταλλοφόρων σωμάτων το οποίο εκτείνεται μέχρι περίπου 100 μέτρα βάθος και υπέρκειται του πλουσιότερου σε χαλκό και χρυσό θειούχου μεταλλεύματος. Το τμήμα της θειούχου μεταλλοφορίας χαλκού-χρυσού, με κύριο μεταλλικό ορυκτό τον χαλκοπυρίτη και προτεινόμενο βαθύτερο επίπεδο υπόγειας εκμετάλλευσης τα 500 μέτρα, αποτελεί τον βασικό κοιτασματολογικό στόχο του ερευνητικού προγράμματος που προβλέπεται στην προκήρυξη. Ενδεχόμενος εντοπισμός αποθεμάτων της τάξης άνω των 60 εκ. τόνων, με περίπου 0,4 % χαλκό και 0,4 γρ. στον τόνο χρυσό, θα διασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική βιωσιμότητα και την προοπτική εκμετάλλευσης σε όλες, αλλά και μόνο σε μία ή δύο από τις τρεις περιοχές.
  Οι κύκλοι που είδατε στις διαφάνειες του κ. Αρβανιτίδη, προέκυψαν από γεωλογικές-κοιτασματολογικές χαρτογραφήσεις, γεωχημικές έρευνες και γεωφυσικές διασκοπήσεις και εντοπίζουν τις τρεις περιοχές με το υψηλότερο κοιτασματολογικό ενδιαφέρον: ΒΔ της Βάθης, Β του Γερακαριού, και Δ του Μυλοχωρίου.
  Οι υπόλοιποι(4ος) αλλά και οι πολλοί ακόμη κύκλοι (στην περιοχή Ποντοκερασιάς πχ.) που αναφέρετε είτε δεν επιβεβαίωσαν τα επόμενα στάδια έρευνας το ενδιαφέρον τους, είτε δεν μπήκαν στα επόμενα στάδια είτε είναι εκτός του πολυγώνου του διαγωνισμού (όπως η Ποντοκερασιά), άρα σβήστε το φόβο εκμετάλλευσης από το χάρτη σας.
  Οι 3 περιοχές αυτές όσο προχωράμε στα επόμενα στάδια έρευνας ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ καθώς συλλέγουμε πιο λεπτομερή πληροφορία για τα κοιτάσματα, όπως ακριβώς γίνεται όταν ζουμάρουμε με μια φωτογραφική μηχανή.

  2. ΑΛΛΟ περιοχή ενδιαφέροντος και ΑΛΛΟ περιοχή εξορύξεων. Δεν έχετε καταλάβει σωστά (δεν φταίτε εσείς αλλά εκείνοι που σας ενημέρωσαν ή ΔΕΝ σας ενημέρωσαν και δεν βγαίνω απέξω).Από εκεί θα ξεκινήσουν οι ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ δραστηριότητες, πολύ απλά γιατί δεν θα επαναλάβουμε τις εργασίες που έχουν γίνει και έχουμε τα αποτελέσματά τους. Επειδή δε η έρευνα έχει προχωρήσει και πάρακάτω από τους κύκλους (δυστυχώς δεν έχω εδώ τη δυνατότητα να σας δείξω χάρτη), το κάδρο έχει περιοριστεί και έχει βγει εκτός όλων των οικισμών που αναφέρατε εκτός από τη Βάθη.

  3. Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί επέλεξε τέτοιο χαρτογραφικό υπόβαθρο ο κ. Αρβανιτίδης. Νομίζω όμως ότι όλοι εκεί θα έχετε δει που είναι οι επιφανειακές εμφανίσεις των οξειδωμένων ορυκτών του χαλκού και οι παλιές εργασίες. Εκεί περίπου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και οι νέες. Έχω αντικρούσει τη μετακίνηση κατοίκων σε προηγούμενο σχόλιο.

  4. Δεν έχει καμία σχέση η γεωμετρία του κοιτάσματος στη Χαλκιδική με εκείνα στην περιοχή σας. Η άποψη του κ. Αρβανιτίδη πάντως είναι ότι η επιφανειακή εξόρυξη ΒΔ του Γερακαριού θα είναι περιορισμένου βάθους και έκτασης. Τα νούμερα που αναφέρετε 900μ βάθος ορύγματος και 4κμ υπογείως είναι εξωπραγματικά. Το επιφανειακό θα είναι τουλάχιστον 10 φορές μικρότερο από αυτό που φαντάζεστε. Το υπόγειο θα πάει όπως είπαμε παραπάνω μέχρι βάθους 500μ. Προς την πλευρά του Μυλοχωρίου θα πρέπει πρώτα να δούμε αν τελικά υπάρχει ενδιαφέρον, δεν έχουμε αρκετά στοιχεία, και στη Βάθη εκτιμώ υπόγεια εκμετάλλευση εκτός των ορίων του οικισμού.

  Πλήρη ενημέρωση για το θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ:

  "12+3 (ΔΗΛΑΔΗ 15) ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ"

  Νικόλαος Αρβανιτίδης, Δρ Οικονομικός Γεωλόγος, http://nikolaosarvanitidis.eu

 22. Ο/Η JOY D. λέει:

  “Συμπερασματικά, εκτιμάται ότι η υπό εξέταση επένδυση, μπορεί να συντελέσει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο θα αρχίσει να προσανατολίζεται περισσότερο στις δραστηριότητες του βιομηχανικού τομέα και λιγότερο σε αυτές του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα”.
  Το παραπάνω είναι απόσπασμα από τη ΜΠΕ της επένδυσης της Χαλκιδικής και υποθέτω ότι το ιδιο θα ισχύσει και για τη δική μας περιοχή. Το ερώτημα είναι το εξής: Αυτό επιθυμούμε για τα Κρούσια; Κι αν το επιθυμεί το Υπουργείο, τους κατοίκους τους ρώτησε; Δεν θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια “διαβούλευση” για το τι θέλουμε γι’αυτήν την περιοχή;
  Γιατί οι κύριοι Αρβανιτίδης και Ζαφειράτος μας μιλά για ελάχιστες εκατοντάδες στρέμματα, όμως έχουν μείνει εκτός του παρόντος διαγωνισμού άλλες δυο περιοχές όπου έχει εντοπιστεί μεταλλοφορία. Μία στα νοτιοανατολικά (Ποντοκερασιά) και μία βορειοδυτικά την οποία ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης. Οι πραγματικές αποστάσεις είναι πάρα πολύ μικρές. Το τελικό αποτέλεσμα για την περιοχή θα είναι όταν θα εξορυχθούν όλα τα ανωτερω κοιτάσματα και ότι άλλο ανακαλυφθεί από την έρευνα και ξαναρωτάω: Το θέλουμε;
  Μήπως ο κατακερματισμός της έρευνας και των επενδυτικών προτάσεων εξυπηρετεί το στόχο της αποφυγής των πολλών αντιδράσεων, να βάλει πόδι εδώ κάποια εταιρεία και μετά βλέπουμε; Αλήθεια, μετά ποιος θα μπορέσει να πει όχι σε μια εταιρεία που ήδη θα δραστηριοποιείται εδώ;
  Η ερώτηση απευθύνεται περισσότερο στους Κιλκισιώτες και λιγότερο στον κ. Ζαφειράτο.

  • Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

   Δύο μικρές λεπτομέρειες, ο χώρος δυτικά του προκηρυχθέντος χώρου ΔΕΝ είναι δημοσίου συμφέροντος και ο χώρος ανατολικά είναι δεσμευμένος από το ΙΓΜΕ για πολυετείς έρευνες, οπότε δεν μπορεί να προκηρυχθεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Άκυρο και αυτό το σενάριο.
   κ. Δημητριάδη
   Η χαρά για τη συζήτηση είναι και δική μου, αφού κερδίζουμε όλοι βλέποντας διαφορετικές από τις δικές μας οπτικές. Παραμένω πάντα στη διάθεσή σας.

 23. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Αγαπητέ κ. Ζαφειράτε,

  Με όλο το σεβασμό στις σπουδές, την πείρα και την προσωπικότητά σας.
  Απαντήσατε στο ερώτημά μου για το εάν θα υπάρξει επιφανειακή εξόρυξη στη σειρά των λόφων Γερακαριού – Δίβουνου – Βάθης. Θα υπάρξει, σύμφωνα με τα γραφόμενά σας, βόρεια του Γερακαριού, με όλο το Δίβουνο μέσα, όπως φαίνεται και από τον χάρτη που μας δείξατε, κάποιος από την ομάδα σας, στη συγκέντρωση της 6-2-2012. Εκτιμάτε όμως πως στη Βάθη η εξόρυξη θα είναι υπόγεια. Δεν μπορώ να επιμείνω και να αντικρούσω την τελευταία σας αυτή εκτίμηση. Ας περιμένουμε να δούμε (αν και προσωπικά προτιμώ να μην έχουμε την ευκαιρία να δούμε).
  Βέβαια και εγώ εκτιμήσεις κάνω όπως και εσείς. Ούτε “προτείνω” όπως γράφετε επιφανειακή εκμετάλλευση, ούτε “απορρίπτω” όπως επίσης γράφετε προτάσεις μεταλλευτικών εταιριών (πώς θα μπορούσα άλλωστε, αυτή είναι δικιά σας δικαιοδοσία). Ούτε έγραψα ποτέ για “επιφανειακές εξορύξεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων” Αυτά, από τα λόγια άλλων, της δικής σας ομάδας, προέκυψαν.
  Ο “εκτοπισμός” από τα χωριά, που εξακολουθώ να τον θεωρώ αναπόφευκτο, θα οφείλεται στις πολύ ευρύτερες σε έκταση συνέπειες από τις διάσπαρτες με την πρόοδο του έργου επιφανειακές εξορύξεις, που πόσες θα είναι και πού ακριβώς θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα του ερευνητικού σταδίου (που επίσης εύχομαι να μην τα δούμε). Εξάλλου γι’ αυτό δεν προβλέπεται να γίνει η έρευνα;
  Για τα τέλματα των καταλοίπων εμπλουτισμού. Αυτά μπορεί να μην παράγουν όξινη απορροή μόνο αν είναι εντελώς ελεύθερα από θειούχα μεταλλικά κατάλοιπα. Στην ανάλυση που επικαλείσθε δεν εμπεριέχουν λέτε βαρέα μέταλλα. Έχω υπόψη μου άλλες αναλύσεις καταλοίπων εμπλουτισμού θειούχων μεταλλευμάτων όπου προσδιορίστηκαν μια πληθώρα βαρέων μετάλλων. Και βέβαια τι γίνεται με τα χημικά της flotation. Η αλήθεια είναι πως μόνο αν έχουμε τα συγκεκριμένα κατάλοιπα μιας συγκεκριμένης εμπλουτιστικής διαδικασίας μιας συγκεκριμένης περίπτωσης μπορούμε να αποφανθούμε σχετικά. Όπως λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις: η νεκροψία θα δείξει. Αλλά όξινη απορροή μπορούμε να έχουμε και από το διαρκώς ανανεούμενο μέτωπο των ανοικτών εξορύξεων και την τραυματισμένη βραχόμαζα στα βάθη όπου υπαρχει το θειούχο κοίτασμα, που θα αποτελέσει τον κύριο στόχο.
  Όσο για τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, θα ήθελα με κάθε ειλικρίνεια να σας συγχαρώ αν προσωπικά έχετε συμβάλλει στην κατάρτισή του. Είναι πράγματι πληρέστατος και θα συνιστούσα σε όποιον κιλκισιώτη ενδιαφέρεται για το θέμα να βρεί χρόνο να τον διαβάσει προσεκτικά. Εκεί προβλέπονται και περιγράφοντα όλοι, οι πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εξορυκτική δραστηριότητα και προβλέπονται τα μέτρα προστασίας και αποτροπής κινδύνων απώλειας ζωών.
  Όμως, ξέρετε, το ερώτημα του κόσμου στο Κιλκίς είναι αν αξίζει τον κόπο να μπούν στη διαδικασία να δοκιμάσουν στην πράξη πόσο τα άρθρα και οι προβλέψεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών μπορούν να τους προστατέψουν από τις δεκάδες επικίνδυνων καταστάσεων που περιγράφονται εκεί, όταν μπορούν με ένα απλό και σαφές ΟΧΙ να μην αφήσουν καθόλου να δημιουργηθούν τέτοιες καταστάσεις.
  Και πάλι συστήνω στους κιλκισιώτες να μην παραλείψουν να μελετήσουν τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (θα το κατεβάσετε πληκτρολογώντας: ΦΕΚ Β’ 1227 2011 ).
  Κύριε Ζαφειράτε, πιστέψτε με, καθόλου δεν υποτιμώ το έργο σας. Έχουμε όμως μια διαφορετική οπτική για το θέμα που μας απασχολεί και νομίζω πρέπει να σταματήσουμε εδώ τη συζήτησή μας, που την χάρηκα, όπως και την πολύ σύντομη γνωριμία μας.

 24. Τριαλαριλαρό… ο πανικός σε όλο του το μεγαλείο, το θέμα όμως είναι, πως να μαζέψεις τα ασυμάζευτα !!!
  Έχετε πέσει σε τόσο μεγάλες ασάφειες, προσπαθείτε απεγνωσμένα να ξεγλιστρήσετε σαν το χέλι,
  μόνο που δεν προσέξατε ότι στέγνωσε η λίμνη…

 25. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  κ. Κιζιρίδη
  Eγώ έχω πέσει στην παγίδα. Εσείς έχετε άλλα πολυ συγκεκριμένα ερωτήματα?

Σχολιάστε