My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Θέσεις και αιτήματα των νέων αγροτών

neos-agrotisΜε αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την δημόσια συζήτηση που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες για το αγροτικό ζήτημα, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ (Π.Ε.Ν.Α.) δηλώνει τα ακόλουθα αιτήματα:

1.       ΕΛΛΕΙΜΑ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ: Θεωρούμε ότι το έλλειμμα έγκαιρης θεσμικής διαβούλευσης, ώστε να συζητούνται με νηφαλιότητα τα αγροτικά ζητήματα, είναι το βασικό αίτιο που οδηγεί τους αγρότες σε απόγνωση και κινητοποιήσεις. Ζητάμε την άμεση δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου συνεχούς διαβούλευσης των αγροτικών ζητημάτων, πριν αυτά λάβουν την μορφή νομοσχεδίων. 

2.         ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Θεωρούμε ότι επικρατεί μια μεγάλη σύγχυση σχετικά με την αλλαγή της φορολογίας του γεωργικού εισοδήματος, λόγω της έλλειψης πληροφόρησης  από την πλευρά του υπουργείου οικονομικών. Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο ύψος του εισοδήματος και των επιδοτήσεων πάνω από τα οποία θα τηρούνται βιβλία εσόδων-εξόδων και έχει παραγνωριστεί ότι με βάση την παραγράφου 3 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013, όλοι οι κατέχοντες γεωργικό εισόδημα φορολογούνται με 13%, είτε με βιβλία είτε με καταστάσεις εσόδων-εξόδων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, για να τεθεί ο διάλογος σε σωστή βάση. Σε όποιο ύψος και να διαμορφωθεί το ποσόν για την τήρηση βιβλίων, ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης τελείωσε. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, όμως ο τρόπος που επιχειρήθηκε η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, με τις εγκυκλίους να βγαίνουν με καθυστέρηση και τον αγροτικό κόσμο χωρίς έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, είναι επόμενο ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Ως εκ τούτουζητάμε την άμεση αναβολή εφαρμογής για ένα χρόνο της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013 και την  άμεση έναρξη θεσμικού και συγκροτημένου διαλόγου Εθνικού επιπέδου, για τον συνολικό επαναπροσδιορισμό της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος. Θεωρούμε ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη σοβαρές παράμετροι όπως το ύψος του εξωγεωργικού εισοδήματος του φορολογούμενου, το είδος της παραγωγής (πλεονασματικά – ελλειμματικά προϊόντα), ο τόπος διαμονής (ορεινές-νησιωτικές περιοχές).  Για όλα τα παραπάνω έχουμε πολλά να εισφέρουμε σε ένα θεσμικό διάλογο.

3.         ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ: Ζητάμε την άμεση και καθολική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προβλέπει την πληρωμή των τιμολογίων εντός ενός μηνός από την έκδοσή τους.

4.         ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ: Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του μητρώου εμπόρων, το οποίο έχει ψηφιστεί από το 2011 και την ύπαρξη ουσιαστικών εγγυήσεων που να καλύπτουν πλήρως τις επισφάλειες. Προτείνουμε επιπλέον την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής σύμβασης για κάθε συναλλαγή αγροτικών προϊόντων, η μη τήρηση της οποίας να επισύρει διαδικασίες αυτόφωρης διαδικασίας  για τους ασυνεπείς εμπόρους.

Τα υπόλοιπα ζητήματα θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελέσουν θέματα του θεσμοθετημένου εθνικού διαλόγου ο οποίος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Σχολιάστε