My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Θέλουν να υποβαθμίσουν και το Τελωνείο Κιλκίς!

teloneioΆμεση ήταν η αντίδραση του Επιμελητηρίου Κιλκίς στην είδηση ότι επίκειται η υποβάθμιση του Τελωνείου Κιλκίς: Η διοίκηση του ΕΒΕ κάλεσε  τους υπηρεσιακούς παράγοντες του τελωνείου για άμεση ενημέρωση και για να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για το φλέγον ζήτημα.

Μετά τη σύσκεψη αποφασίσθηκε να σταλεί επιστολή προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες με τα επιχειρήματα για την ανάγκη διατήρησης του Τελωνείου Κιλκίς.

Η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου, Παύλου Τονικίδη, προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα,  Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη και υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βεβαίως ανάλογη ανησυχία παρακολουθούμε τις υπό δρομολόγηση εξελίξεις που αφορούν στον Τομέα Τελωνείων της περιοχής μας.

Ο εξορθολογισμός στη χωροθέτηση και στη διαβάθμιση των Τελωνειακών Μονάδων ασφαλώς δεν θα προγραμματισθεί με το στενό-τοπικό ή και τοπικιστικό συμφέρον της κάθε περιοχής, αλλά με βάση ένα γενικότερο ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχεδιασμό επ’ ωφελεία αποκλειστικά του Δημόσιου Ταμείου.

Για τους λόγους αυτούς κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε ορισμένα δεδομένα που αφορούν στο Τελωνείο Κιλκίς και πριν την τελική του αξιολόγηση.

1. Το Τελωνείο Κιλκίς στο νέο του χώρο λειτουργεί από το 1996. Και πλην των άλλων ως “Β’ Διατάκτης” είναι επιφορτισμένο με την κατανομή των

 

κονδυλίων που σχετίζονται με τις λειτουργικές δαπάνες των συνοριακών Τελωνείων του νομού (Εύζωνοι, Ειδομένη και Δοϊράνη).

2. Το Οργανόγραμμά του ως Τελωνείο Α’ Τάξης προβλέπει 16 οργανικές θέσεις. Οι πρόσφατες εξελίξεις (Συνταξιοδοτήσεις, Εφεδρείες κλπ), είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των θέσεων σε 7. Παρά ταύτα, το Τελωνείο Κιλκίς παράγει έργο και εισπράττει έσοδα αντιστρόφως ανάλογα της μικρής του στελεχιακής δύναμης. Μόνο το 2012 τα έσοδα από το Τελωνείο Κιλκίς ανήλθαν στα 7 εκατ. Ευρώ με σύνολο παραστατικών 7.000 περίπου.

3. Το Τελωνείο Κιλκίς εξυπηρετεί ισχυρές εξαγωγικές επιχειρήσεις του νομού (ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε., ΦΙΕΡΑΤΕΞ Α.Ε.), εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και με έντονη εξωστρέφεια στην πράξη. Μία απ’ αυτές (KΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕ) μόνο για το 2012 εξυπηρετήθηκε από το Τελωνείο Κιλκίς με 3.000 παραστατικά.

Παράλληλα, το προσωπικό του Τελωνείου Κιλκίς πολλές φορές πραγματοποιεί τελωνειακές εργασίες στο χώρο παραγωγής, διευκολύνοντας σε χρόνο και σε κόστος τις Παραγωγικές Μονάδες.

4. Η ενδεχομένη και πολύ πιθανή εισδοχή της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποδυναμώσει τα συνοριακά Τελωνεία του νομού αλλά και των γειτονικών περιοχών (Σκύδρα, Βέροια, Κατερίνη κ.ά).

5. Η παρεπόμενη αναβάθμιση των Εσωτερικών Τελωνείων θα απαιτήσει ανάλογο προσωπικό, το οποίο με ανάληψη επί πλέον εργασιών (έλεγχοι αλκοολούχων και σιγαρέτων από όμορες χώρες, έλεγχος αυτοκινήτων περιορισμένης παραμονής και κυκλοφορίας στη χώρα), θα προσπόριζε πολλαπλάσια έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο.

6. Η φημολογούμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Κιλκίς σε Β’ ή και Γ’ Τάξης, θα επιφορτίσει τις εξαγωγικές Μονάδες της περιοχής μας με περισσότερο κόστος σε χρόνο και σε χρήμα, λειτουργώντας σε βάρος της επιζητούμενης απ’ όλους ανταγωνιστικότητας.

 

Κύριε Υπουργέ

Για τους παραπάνω ενδεικτικούς λόγους γίνεται σαφές ότι η πιθανή υποβάθμιση του Τελωνείου Κιλκίς πρέπει να τεθεί εκ νέου επί τάπητος. Το επιβάλλουν λόγοι πραγματικοί και όχι εξάρσεις και κορώνες τοπικισμού.

Μάλιστα προτείνουμε την αναβάθμισή του με την προσθήκη του απαραίτητου αριθμού υπαλλήλων και τη δημιουργία Γ’ Τμήματος Ελέγχου Δίωξης, προκειμένου το Δημόσιο Συμφέρον, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, όχι μόνο να εξυπηρετούνται, αλλά να πραγματοποιούνται και οι οφειλόμενοι έλεγχοι.

Το Επιμελητήριο Κιλκίς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είναι στη διάθεσή σας για κάθε ειλικρινή και χωρίς προαπαιτούμενα διαβούλευση.”

 

 

 

Σχολιάστε