My Twitter Feed

7 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θέλουν αναβολή, θέλουμε…

…κατάργηση.

Του Τάσου Παππά.


Την προθυμία της Ανγκελα Μέρκελ να στηρίξει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για τη μη περικοπή των συντάξεων καταγράφει, επικαλούμενο πληροφορίες, το Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γερμανία ανοίγει την πόρτα στην Ελλάδα για την αναβολή των προγραμματισμένων περικοπών, κάτι που ερμηνεύεται ως μια πιθανή στήριξη πριν από τις εκλογές του 2019.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τα σχέδια του κ. Τσίπρα για καθυστέρηση του μέτρου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη θέση της Γερμανίας και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η παραχώρηση ευελιξίας προς την Ελλάδα δεν είναι δημοφιλής μεταξύ ορισμένων βουλευτών της κυβέρνησης της Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

-Εχουν έτσι τα πράγματα; Ακολουθώντας τη συμβουλή του Μαρξ (γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννησή του) «να αμφιβάλλεις για όλα» κρατάμε τις επιφυλάξεις μας. Και είναι λογικό αν υπολογίσουμε τόσο τις επίσημες διαψεύσεις που το τελευταίο διάστημα για το συγκεκριμένο και για άλλα επίμαχα ζητήματα πέφτουν βροχή, όσο και τα fake news που κυκλοφορούν σε μεγάλες δόσεις και πλήττουν την αξιοπιστία ορισμένων ΜΜΕ. Ωστόσο, σοβαρό δίκτυο ενημέρωσης είναι το Bloomberg και οφείλουμε να δώσουμε βάση στις πληροφορίες που δημοσιεύει. Ποια είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει το πρακτορείο;

Η αναφορά σε γερμανικές κυβερνητικές πηγές που δεν θέλουν να κατονομαστούν, οι διαφωνίες στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο δεξιών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές) σχετικά με το πόσο πρέπει να υποχωρήσει το Βερολίνο (άρα η ευρωζώνη) στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά η λέξη «αναβολή» που επιλέγει το Bloomberg. Αναβολή σημαίνει ότι το μέτρο υπάρχει, μένει εν υπνώσει γιατί κρίνεται πως δεν συντρέχει λόγος να εφαρμοστεί στην παρούσα φάση, αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν (τα νούμερα, οι προβλέψεις, οι συνθήκες στην Ευρώπη) τότε θα επανέλθει.

Δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις «ματαίωση» ή «ακύρωση» προφανώς γιατί παραπέμπουν σε αποφάσεις με τελεσίδικο χαρακτήρα και κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελαν ούτε οι Γερμανοί ούτε τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα τώρα που εκκρεμεί το θέμα με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και δεν θα επιθυμούσαν να δημιουργηθεί ένα «κακό» προηγούμενο το οποίο θα έσπευδε να εκμεταλλευτεί η ιταλική κυβέρνηση. Επίσης η «αναβολή» βολεύει την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και την ηγεσία της Γερμανίας γιατί εμφανίζονται μεν συμπονετικές απέναντι σε μια καθημαγμένη χώρα, όχι όμως και τελείως ελαστικές ώστε να μη βρουν ευκαιρία οι Ελληνες πολιτικοί να ξεσαλώσουν. Δεν βολεύει πάντως την ελληνική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι «ο στόχος μας είναι η κατάργηση του μέτρου».

Αν τελικώς η μπίλια κάτσει στην αναβολή, οι εταίροι θα πουλήσουν στο εσωτερικό των χωρών τους ότι «παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και με την πρώτη στραβή θα επέμβουμε», η αξιωματική αντιπολίτευση θα ισχυριστεί ότι «ο Τσίπρας ως κλασικός τυχοδιώκτης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μεταφέροντας στην επόμενη κυβέρνηση (σ.σ. ελπίζει ότι θα είναι αυτή) την καυτή πατάτα» και η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα να πείσει τους πολίτες ότι εξασφάλισε αυτό που επεδίωκε.

Ανάγωγα

Η δεξιά φράξια της Ιεραρχίας έχει βγει στα κεραμίδια για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου. Η (ακρο)δεξιά φράξια της Νέας Δημοκρατίας την καθοδηγεί από το παρασκήνιο και τη σιγοντάρει στα κανάλια. Στην Αριστερά, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι αντί για πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας έχουμε την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στα σχέδια των δεσποτάδων. Η εικόνα γκρίζα. Ετσι συνήθως συμβαίνει με τους συμβιβασμούς.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε