My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» ως πρόπλασμα σοσιαλιστικού κόμματος

taxmazidis-omiros (1)Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Η παρουσίαση της διακήρυξης: Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 13.30 το μεσημέρι στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) συνέντευξη τύπου, όπου ανακοινώθηκε η σύσταση πολιτικής κίνησης με την επωνυμία «Σοσιαλιστική Προοπτική» με βασικό στόχο της να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα.

Η συγκρότηση της συγκεκριμένης κίνησης αποτελεί αποκορύφωμα των διεργασιών και ζυμώσεων που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους δύο μήνες στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου» [Βλ. σχετικά στην ιστοσελίδα www.xreosmas.gr ]

Την ιδρυτική διακήρυξη που παρακολούθησαν περί τους εξήντα πολίτες και παρατηρητές από άλλους πολιτικούς χώρους, ανάμεσά τους και ο Αλέκος Αλαβάνος από την ομάδα του Σχεδίου Β, παρουσίασαν ως κύριοι εισηγητές ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, πανεπιστημιακός και ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ, καθώς  και οι Σπύρος Κοτσιάς, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Ελλάδας, Ηλίας Νόττας , σύμβουλος επιχειρήσεων, Ειρήνη Ουζούνη, οικονομολόγος, υποψήφια διδάκτωρ,  Αντώνης Παρασάκης, εργαζόμενος, Γεσθημανή Πολατίδου, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Δ.Κ. Λευκώνα του δήμου Σερρών και ο υπογράφων το παρόν κείμενο.

Τα χαρακτηριστικά: Ως βασικά «χαρακτηριστικά» της κίνησης θα πρέπει να αναφέρει κανείς σε μια πρώτη προσπάθεια «σύστασής» της προς τους πολίτες  τα εξής: α) πρόκειται για μια κίνηση που προέρχεται από τη «βάση» της κοινωνίας και δεν εκπορεύεται από κανένα προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος  του παλαιοκομματικού συστήματος, β) οι άνθρωποι που  στελεχώνουν σε αυτή την πρώτη φάση την «Σοσιαλιστική Προοπτική» προέρχονται από  ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα με σαφείς αναφορές στον κόσμο της εργασίας και τον εργατικό συνδικαλισμό, γ) η πολιτικοκομματική γεωγραφία προέλευσης  των ανθρώπων που συγκροτούν την κίνηση ποικίλλει (σε αντίθεση με κάποιες αναφορές στο Διαδίκτυο που κινήθηκαν με βάση τα γνωστά παλαιοκομματικά στερεότυπα και θέλησαν να την ταυτίσουν με σχήματα που παραπέμπουν στο παρελθόν).

Σημείωση επί προσωπικού: Οι αναγνώστες που παρακολουθούν την αρθρογραφία μου στο Διαδίκτυο, θα γνωρίζουν ότι από καιρό είχα υπογραμμίσει την ανάγκη συγκρότησης σοσιαλιστικού  πολιτικού φορέα. Σήμερα, με την «Σοσιαλιστική Προοπτική»  έχει συγκροτηθεί ένα πρόπλασμα για τη συγκρότηση του : εάν θα ευοδωθεί η προσπάθεια της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής»  ή όχι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – αλλά σε κάθε περίπτωση  θα καταγραφεί ως ένα αυτοφυές εγχείρημα που προέρχεται από τα «σπλάχνα» της κοινωνίας και δεν κυοφορήθηκε στο δοκιμαστικό σωλήνα κάποιου κομματικού ή μιντιακού κέντρου.

Συμμετείχα στις διεργασίες και τους προβληματισμούς για την συγκρότηση της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής», συνέβαλλα σε κάποιο βαθμό στη σύνταξη της διακήρυξης και θα εργαστώ για την επίτευξη του εγχειρήματος: έχω στο παρελθόν διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει, εμείς οι παλαιότεροι, να προετοιμάσουμε μια νέα γενιά με άλλο ήθος και ισχυρή θέληση που θα επωμιστεί τη διακυβέρνηση της χώρας  – επίσης σε διάφορα κείμενά μου έχω επισημάνει  το γεγονός ότι μόνο μια αλλαγή υποδείγματος, μία στροφή στην σοσιαλιστική πολιτική και πράξη μπορεί να απαντήσει σε μακροϊστορικό βάθος στα φλέγοντα ζητήματα της  χώρας  και του λαού μας.

Προβαίνω σε αυτές τις «διευκρινήσεις» για να γνωρίζει ο αναγνώστης και η αναγνώστρια ότι τα κείμενά μου θα «κινούνται» προς αυτή την κατεύθυνση: κάτι που, φυσικά,  έκανα και παλαιότερα, προτού συγκροτηθεί η «Σοσιαλιστική Προοπτική» – παραπέμπω στα αναρίθμητα άρθρα μου στο Διαδίκτυο που αφορούν στην πολιτική κατάσταση της χώρας και στις σκέψεις και προβληματισμούς που διατυπώνονται σε αυτά ως πιθανές απαντήσεις στα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας.

Σημείωση: Αύριο 5 Μαρτίου στο καφέ ΓΑΖΙΑ, στην οδό Καρόλου Ντηλ στην Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε Τετάρτη, στις 21.15 φιλοσοφική νυκτηγορία με τον  Όμηρο Ταχμαζίδη με θέμα: «Δώρα, αντίδωρα και διαφθορά – επάλληλες σκέψεις  σε συνάρτηση με «θέσεις»  του M. Mauss, του A. Badiou και του P. Sloterdijk». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχολιάστε