My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η πρόταση για τη ΣΟΔΗΑ*

panousis-giannis*Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά.

Του Γιάννη Πανούση.


«Μη γυρίζεις πίσω.

Η ζωή κυλάει νοσταλγικά πάνω σε ρόδες.

Κόφτο όλο αριστερά».

Χρ. Παπαγεωργίου, «Κρύβε λόγια»

Επειδή σε λίγο θα’χουμε πάθει σύγχυση όχι μόνο με τα αρκτικόλεξα των κομμάτων (ΔΗΜΑΡ, ΔΗΠΑΡ, ΔΗΠΟΤ-άμι κ.λπ.), αλλά και με το περιεχόμενο των πολλών Κεντροαριστερών, κρίνω σκόπιμο να διευκρινίσω ότι στη ΣΟΔΗΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά:

• Δεν έχουμε καμία σχέση με τον κρατικίστικο νεοφιλελευθερισμό και τον αντιδημοκρατικό σοσιαλισμό.

• Δεν υπηρετούμε την αγοραία δημοκρατία και το δίκαιο του ισχυρού της παγκοσμιοποίησης.

• Δεν αντιπαραθέτουμε στον γνήσιο προοδευτισμό ούτε τον λαϊκισμό του passe-partout ούτε τον λογιστικό κυνισμό της κοινωνίας των 2/5.

• Δεν απελευθερώνουμε –μέσω και λόγω της κρίσης– τον αχόρταγο και απάνθρωπο καπιταλισμό, αλλά επαναδιατυπώνουμε το πολιτικό πλαίσιο της κοινωνικής ανασυγκρότησης με όρους κοινωνικού κράτους δικαίου.

• Δεν θέτουμε στο επίκεντρο στη φάση αυτή τα αίτια και τους υπαίτιους της κρίσης, αλλά τις δυνάμεις εξόδου από την κρίση.

• Δεν απαξιώνουμε τους αγώνες και τις ιδέες των άλλων, αλλά τις εντάσσουμε στην ευρωπαϊκή μας ΣΟΔΗΑ.

• Δεν εμπιστευόμαστε τους νέους προφήτες ή τους παλαιο-παράγοντες, αλλά τα νέα πρόσωπα και το νέο πολιτικό ήθος της ΣΟΔΗΑ.

• Δεν αγνοούμε την επιρροή των κοινωνικών φορέων και τη δυναμική της κοινωνίας των πολιτών, αλλά πιστεύουμε ότι αυτήν τη στιγμή το βάρος της αλλαγής πέφτει στους ώμους των βουλευτών, στον πολιτικό χρόνο που θα αξιοποιήσουν και στην ψήφο τους στις κρίσιμες επιλογές που θα καθ-ορίσουν το μέλλον.

• Δεν στοχεύουμε στα πολλά «κλασικά» μεγαφωνικά συνέδρια, αλλά στο ένα ανοικτό ιδρυτικό ενοποιητικό συνέδριο της νέας πολιτικής οντότητας και εποχής.

• Δεν επιδιώκουμε το τέλος της πολιτικής ιστορίας της Μεταπολίτευσης στη χώρα μας αλλά την κάθαρσή του και τη μετεξέλιξή του σε αρχή της μετά την κρίση ευρωπαϊκής, ειρηνικής, δίκαιης και αισιόδοξης Δημοκρατίας.

Η «από–τα–κάτω» συναίνεση μας έχει δοθεί. Δεν μένει παρά να τολμήσουμε την «από–τα–πάνω» αναδιάταξη του όλου σκηνικού (ηγέτη, ηγετικής ομάδας, συμβόλων).

Εχουμε συμμάχους (το γενικευμένο, αν και αόριστο αίτημα για αλλαγή), έχουμε εχθρούς (εντός/εκτός των όποιων τειχών), έχουμε δυστυχώς αρνητικά προηγούμενα (διασπάσεις και διαφωνίες), αλλά έχουμε με το μέρος μας το momentum της Ιστορίας (όσο και αν αυτό εκνευρίζει τους καθεστωτικούς).

Χρειαζόμαστε νέα ταυτότητα κι όχι νέο καρτελάκι συνέδρου σε επικείμενα συνέδρια «αυτοδικαίωσης».

Αρα, Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά, το νέο απαλλαγμένο από τα βαρίδια του χθες, ο κύριος παράγοντας της κυβερνώσας Αριστεράς, ο κύριος μοχλός αλλαγής του πεπαλαιωμένου μοντέλου διακυβέρνησης της Ελλάδας.

ΥΓ. 1: Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα και σ’ αυτήν τη διαδικασία, υπεύθυνα, αυτόνομα και με καθαρή στρατηγική.

ΥΓ. 2: Το δεμάτι από στάχυα ως το σύμβολο της ενότητας και το έμβλημα του νέου φορέα.

ΥΓ. 3: Ως προς το ερώτημα με ποιον ηγέτη, η πρόταση είναι απλή: είτε προσωρινή τριμελής επιτροπή νέων προσώπων, είτε μεταβατικός πρόεδρος (ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις). Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η διερευνημένη βάση της ΣΟΔΗΑ, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μόνο μέλη, αλλά και φίλους και κυρίως δίκτυα ελεύθερης έκφρασης για όσους θέλουν να διατυπώνουν τη γνώμη τους σε κρίσιμα θέματα.

Το κόμμα- φρούριο εξέπνευσε, όποιο όνομα κι αν του δίνουν οι κλειδοκράτορες. Το κόμμα–εκστρατευτικό σώμα, το κόμμα-δίκτυο, το κόμμα-αστερισμός γεννιέται.

Και το όνομα αυτού: Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά: ΣΟΔΗΑ.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε