My Twitter Feed

12 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η πλέρια μεταδημοκρατία της…

…ενός ανδρός αρχής!

Του Τάσου Παππά.


Ενας μεγάλος χαμός γίνεται στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει άποψη τρεις φορές την εβδομάδα. Ξεκίνησε με τη σαφή θέση ότι το νομοσχέδιο θα περάσει πακέτο – θα περιλαμβάνει δηλαδή και τον γάμο και την τεκνοθεσία.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και αρκετούς βουλευτές, αναδιπλώθηκε και πήγε στην παροιμία για το κάρο και τα άλογα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προηγηθεί δημόσια και σε βάθος συζήτηση. Μετά τον ανασχηματισμό και την παραμονή του κ. Βορίδη στην κυβέρνηση οι πάντες εκτίμησαν ότι το νομοσχέδιο θα πάει μετά τις ευρωεκλογές. Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τον προηγούμενο εαυτό του. Θα έρθει, λέει, νωρίτερα, όχι βεβαίως στην αρχική εκδοχή του αλλά κάπως διαφορετικό σχετικά με το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει (ενημερώνεται σε καθημερινή βάση από τους δημοσκόπους που έχει προσλάβει κι ας λέει ότι δεν δίνει βάση στις μετρήσεις) ότι και το εκλογικό σώμα της παράταξής του και καμιά εξηνταριά βουλευτές του διαφωνούν οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως. Θυμάται επίσης ότι περίπου σαράντα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν αρνηθεί να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για το σύμφωνο συμβίωσης.

Κάποιοι(ες) έριξαν αρνητική ψήφο, κάποιοι(ες) επέλεξαν την αποχή. Οι περισσότεροι δεν έχουν αλλάξει γνώμη και το δηλώνουν. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα κύμα δυσφορίας. Πώς μπορεί να ξεφύγει; Είτε επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία. Είτε επιτρέποντας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Την κομματική πειθαρχία την απέκλεισε στη συνέντευξή του στον Γιώργο Κουβαρά στη δημόσια τηλεόραση. Προέτρεψε μάλιστα τους διαφωνούντες να μη ρίξουν αρνητική ψήφο και να προτιμήσουν την αποχή. Εδωσε μια διέξοδο δηλαδή για να κρατήσει τα προσχήματα.

Το νομοσχέδιο θα περάσει; Θα δούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τη δική του πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ διά του κ. Ανδρουλάκη ξεκαθάρισε ότι δεν θα δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του πρωθυπουργού, που σημαίνει ότι δεν προτίθεται να γίνει το σωσίβιο για να σωθεί η κυβέρνηση. Και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ενστάσεις παρόμοιου περιεχομένου με αυτές που υπάρχουν στη Δεξιά. Οχι σε τόσο μεγάλη έκταση, αλλά η ηγεσία του κόμματος είναι υποχρεωμένη να κινηθεί προσεκτικά. Περιμένει να δει την τελική μορφή του σχεδίου νόμου.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλος ο πειρασμός να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση. Φοβούνται όμως μήπως έρθουν σε ρήξη με τους πολίτες που ευνοούνται έστω κατά το ήμισυ με τη λύση που θα προτείνει το μέγαρο Μαξίμου. Για το ΚΚΕ δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Οι δημόσιες δηλώσεις των βουλευτών του έχουν προκαλέσει σύγχυση. Και στον Περισσό περιμένουν να δουν και να κρίνουν. Στη Νέα Αριστερά δεν περιμένουν. Θα το ψηφίσουν ασκώντας όμως κριτική στην κυβέρνηση για το μισό βήμα που κάνει στο συγκεκριμένο θέμα.

Περιμένουν όμως να δουν το σχέδιο νόμου για να καθορίσουν τη στάση τους και οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά η διοίκηση της Εκκλησίας, την αντίδραση της οποίας φοβάται το σύστημα Μητσοτάκη. Οχι επειδή ξαφνικά ανακάλυψε την ευσέβεια, αλλά γιατί οι ναοί είναι πολυσύχναστοι χώροι και οι ιερείς μπορεί να μετατρέψουν τους άμβωνες σε αντικυβερνητικά βήματα.

Το έκαναν στο παρελθόν, για λιγότερο σημαντικά θέματα, δεν αποκλείεται να το κάνουν και σήμερα, αν αυτοί που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στο μέγαρο Μαξίμου και στην Ιεραρχία δεν καταφέρουν να συμβιβάσουν τα μέρη. Θα έχουμε ανταλλάγματα και διεκδικήσεις που θα αποκαλυφθούν σε βάθος χρόνου. Αυτό γίνεται όταν έχουμε να κάνουμε με εταιρείες που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και ανίερα μέσα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

Εχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πώς διοικεί τη Νέα Δημοκρατία ο αρχηγός της, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι είναι επικεφαλής του πιο δημοκρατικού και φιλελεύθερου κόμματος της χώρας. Για το επίμαχο ζήτημα που διχάζει την παράταξή του δεν θεώρησε σκόπιμο να συγκαλέσει ούτε τα κομματικά όργανα ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα. Αποφασίζει μόνος του και δίνει εντολές για το πώς πρέπει να κινηθούν οι βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη. Κλασική περίπτωση μεταδημοκρατίας όπως την περιγράφει ο Κόλιν Κράουτς.

Αντιγράφω από τη συνέντευξή του στην Ντίνα Δασκαλοπούλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (24.12.2023): «Οταν μιλώ για “μεταδημοκρατία” δεν εννοώ “αντιδημοκρατία” ή “μη δημοκρατία”… Μιλάω για μια κατάσταση στην οποία οι δημοκρατικοί θεσμοί φαίνεται να λειτουργούν κανονικά και καλά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν γίνει μια πρόσοψη πίσω από την οποία οι πραγματικές αποφάσεις λαμβάνονται από οικονομικές και πολιτικές ελίτ που λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερο δημόσιο έλεγχο ή γνώση». Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη έχουμε την ενός ανδρός αρχή. Πλέρια δημοκρατία δηλαδή.

Ανάγωγα

Εχουν περάσει κάμποσοι μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και αρκετοί από τους πληγέντες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για οικοσκευή και ζημιές σε καλλιέργειες. Η κυβέρνηση όμως τους έταξε έργα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα λόγια πρωταθλητές, στα έργα ουραγοί.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε