My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η περίπτωση της ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική

themis-kataskeuastikiΜε ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Ιωάννης Μιχελογιαννάκης αναφέρεται σε ζητήματα που έχουν ανακύψει για την περίφημη ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική, το όνομα της οποίας ως γνωστόν έχει εμπλακεί εδώ και πολλά χρόνια με το “ταλαίπωρο” έργο ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς.

Μ` αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για “περίεργες σχέσεις του τριγώνου ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΘΕΜΙΣ – ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ” και για τα έργα που έχει υλοποιήσει η ΘΕΜΙΣ ανά την επικράτεια – η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έχει διατάξει έρευνα για το κόστος ανέγερσης των φυλακών Τρικάλων, Δομοκού, Σερρών, Γρεβενών, Δράμας και Χανίων και γι` άλλα έργα – ο κ. Μιχελογιαννάκης κατέθεσε την περασμένη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 την εξής ερώτηση:

“Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε το 1996, με το Νόμο 2408/1996, ιδρύθηκε η εταιρία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΉ Α.Ε.» η οποία, όπως αναφέρεται και στο προφίλ της, λειτουργεί χάριν του Δημοσίου Συμφέροντος. Το Σκοπός της εταιρίας είναι η μελέτη, η κατασκευή, η επέκταση, η επισκευή, η συντήρηση, ο εξοπλισμός και η οργάνωση των Δικαστικών κτιρίων, των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων, εφόσον τα έργα αυτά ανατίθενται στην εταιρία με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ο σκοπός μπορεί να επετεύχθη αλλά όχι προς «χάριν του Δημοσίου Συμφέροντος».

Μπορεί βεβαίως η υπόθεση να έχει περιέλθει πλέον στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμώ ότι πρέπει να πράξει τα δέοντα και να δώσει απαντήσεις, καθώς σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το κόστος ανέγερσης και κατασκευής των φυλακών Τρικάλων, Δομοκού, Σερρών, Γρεβενών, Δράμας και Χανίων και όχι μόνο.

Όσον αφορά τα προαναφερόμενα σωφρονιστικά καταστήματα, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα πέντε από αυτά κόστισαν περί τα 30-31 εκατομμύρια ευρώ το κάθε ένα, ενώ το έκτο αυτό των Χανίων, μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχουν όμως και άλλα έργα τα οποία χρίζουν διερεύνησης και απαντήσεων. Όπως το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης το οποίο είχε κοστολογηθεί 650.000 ευρώ και τελικά στοίχισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ, τα Δικαστήρια Ναυπλίου των οποίων η ανακαίνιση είχε κοστολογηθεί με 890.000 ευρώ και τελικά στοίχισαν στον Έλληνα φορολογούμενο 1,4 εκατομμύρια ευρώ  ή το Ειρηνοδικείο Ελασσόνας το οποίο στοίχισε 950.000 ευρώ ενώ είχε κοστολογηθεί από την «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» τρεις φορές λιγότερο δηλαδή περί τα 300.000 ευρώ.

Ερωτήματα βεβαίως εγείρει και το γεγονός της χρησιμοποίησης της ανακαινισμένης πτέρυγας του Κορυδαλλού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ στοίχισε 5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 10.000 ευρώ το τετραγωνικό, χάριν ασφαλέστερης κράτησης των μελών της «17 Νοέμβρη» και σήμερα στην συγκεκριμένη πτέρυγα κρατείται ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος.

Επειδή, όπως αναφέρεται και στο σκοπό της εταιρίας, τα έργα ανατίθενται στην εταιρία με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο  κύριος Υπουργός

Έχει προχωρήσει  το Υπουργείο έως σήμερα, στην έρευνα των ανωτέρω υποθέσεων;

 1. Πώς δικαιολογεί η «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΉ Α.Ε.» και το Υπουργείο αυτές τις υπερβάσεις, με δεδομένο ότι οι φυλακές είναι πανομοιότυπες καθώς έγιναν με την ίδια μελέτη;
 2. Υπάρχουν υπόνοιες από τα έως σήμερα στοιχεία, για πολιτικές ευθύνες ; 
 3. Πώς είναι δυνατόν ο εργολάβος κατασκευής ενός εκ των έργων, αμέσως μετά την περαίωση του έργου, να προσλαμβάνεται σε επιτελική θέση και από ελεγχόμενος να γίνεται ελεγκτής ;”

 

Σχόλια
2 Σχόλια to “Η περίπτωση της ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική”
 1. Ο/Η Β. Μάτσκος λέει:

  Βέβαια η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ πρέπει να κριθεί όχι μόνο γι’ αυτά που έκανε αλλά και γι’ αυτά που ΔΕΝ έκανε. Δείτε στο τέλος του ΦΕΚ https://docs.google.com/file/d/0B6uH5WSKtPhual9uTmowdzJTXzQ

 2. Ο/Η Κιλκίς λέει:

  ΝΑΙ, ΚΑΛΑ.
  ΑΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΦΕΚ!

Σχολιάστε