My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η Ομιλία Ειρήνης για Προυπολογισμό

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, η βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου άνοιξε την ομιλία της τονίζοντας ότι «έχουμε περικοπές που αγγίζουν τα 3 δις. στα 3 Υπουργεία που είναι υπεύθυνα για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας, Υγείας, Παιδείας και Εργασίας». Εστιάζοντας στο πεδίο του φαρμάκου ανέφερε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση:  «Αποφασίσατε, μετά από εντολή της τρόικας, ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να ισούται με το 1% του σημερινού, συρρικνωμένου ΑΕΠ της χώρας, πράγμα που δε συμβαίνει σε καμία άλλη αναπτυγμένη χώρα του κόσμου».  

Η κυβέρνηση, αγνοώντας τους παράγοντες που επηρεάζουν τη φαρμακευτική δαπάνη (νοσηρότητα, τρόπος ζωής και συνθήκες διαβίωσης, σωστή και ελεγχόμενη συνταγογράφηση, με απαραίτητο όρο την καθολική λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπό θεραπευτικά πρωτόκολλα,  αύξηση στο μερίδιο της αγοράς των φθηνών αλλά συνάμα ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων και μια οργανωμένη τιμολογιακή πολιτική με διαφανείς όρους και κανόνες), το μόνο που έκανε, σημείωσε η βουλευτής, ήταν να μειώσει τιμές σε γενόσημα και σε φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους:

«Και το ερώτημα είναι, μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη μόνο από τη μείωση των τιμών αυτών των λιγοστών φαρμάκων; Την απάντηση μας τη δίνει η Σουηδία, που οι τιμές των γενοσήμων που κυκλοφορούν εκεί είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη (μέχρι και 800% κάτω από την Ελλάδα), η αναλογία γενοσήμου/πρωτοτύπου στην αγορά είναι 60%-40% ενώ στην Ελλάδα 30%-70% όμως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Σουηδίας είναι διπλάσια και ίσως τριπλάσια από αυτή που θέλετε να επιβάλλετε στην Ελλάδα», επεσήμανε.

Προσκομίζοντας αδιάσειστα στοιχεία, τόνισε ότι  «για να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στο διπλάσιο απαιτούνται τουλάχιστον 10-12 χρόνια, και η task force ζητάει αυτό να γίνει μέσα στο 2014! Καταλαβαίνουμε όλοι ότι κάτι τέτοιο είναι ακατόρθωτο να συμβεί: από το 2003 στο 2013, σε κάποιες χώρες το μέγιστο που μπόρεσε να επιτευχθεί αυτή η διείσδυση ήταν 10-15% και εσείς θέλετε να το κάνετε 30 σε ένα χρόνο!

Είναι προφανές λοιπόν ότι εκεί θα προκύψει κάποιο έλλειμμα.  Αυτό το έλλειμμα θα αναγκαστεί και πάλι να το πληρώσει από την τσέπη του ο ασθενής. Αυτός ο ίδιος που όταν πάει στο νοσοκομείο να νοσηλευτεί κουβαλάει από το σπίτι του τις γάζες και τα φάρμακα, αυτός που περιμένει για μήνες να χειρουργηθεί στο δημόσιο νοσοκομείο, αυτός που αν δε πληρώσει τη ΔΕΗ του κόβουν το ρεύμα, ενώ κάποιοι άλλοι χαίρουν ασυλίας για πολύ μεγαλύτερα ποσά, αυτός που χάνει τη δουλειά του από τη μια μέρα στην άλλη, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι με ξαφνικούς θανάτους ανθρώπων μπορούν να σώσουν τη χώρα».

Η βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία της εκθέτοντας προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική πολιτική:

«Η Αριστερά οφείλει να έχει μια αντιπρόταση σ’ αυτή την κατρακύλα. Γι’ αυτό πρώτο μέλημα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς πρέπει να είναι να εξασφαλίσει ασφαλές, ποιοτικό και φτηνό φάρμακο σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Και θα το κάνουμε βάζοντας όρους και κανόνες στη διακίνηση του αγαθού αυτού, με στρατηγικό στόχο την αποεμπορευματοποίησή του και τη σταδιακή αυτάρκεια της κοινωνίας μας.

Και μέχρι να στήσουμε μια  σύγχρονη εθνική φαρμακοβιομηχανία, σκοπός μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων  της εγχώριας ιδιωτικής φαρμακοβιομηχανίας, με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που θα ορίζει η πολιτεία και οι κοινωνικοί φορείς, και υπό τον διαρκή και ενδελεχή έλεγχο που θα ασκεί ένας ισχυρός ΕΟΦ, στα πρότυπα των κρατών που όντως εγγυώνται την ασφάλεια των φαρμάκων στους πολίτες τους, με διπλασιασμό και τριπλασιασμό ακόμη των εργαζομένων του.

Στο δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο είναι σημαντική η στήριξη και προώθηση των συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, εταιρείες).

Στο δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο είναι σημαντική η δημόσια επένδυση στην έρευνα, γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη για εμάς η ανάκληση του ΙΦΕΤ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οφείλουμε επίσης να εφαρμόσουμε από την πρώτη μέρα μια διαφανή τιμολογιακή πολιτική μακριά από  κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και αυθαίρετες υπουργικές αποφάσεις, μέσω ανεξάρτητης επιτροπής τιμολόγησης.  Οφείλουμε να κάνουμε ορθολογικές μειώσεις τιμών, οφείλουμε όμως πρωτίστως να εξαλείψουμε την αισχροκέρδεια στον τομέα του φαρμάκου, αποκλείοντας υποτιθέμενα «καινοτόμα» αλλά και αναποτελεσματικά φάρμακα, που σαν στόχο σήμερα έχουν απλά την κερδοφορία των εταιρειών που τα διακινούν και αυτών που τις προμοτάρουν, με ταυτόχρονη υπέρμετρη αύξηση των δημοσίων δαπανών.

 Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται πολιτική βούληση και διαφάνεια σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Χρειάζεται, το κυριότερο, αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Και αυτό, είναι σαφές στη συγκυρία μας ότι, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να το πετύχει. Με κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο κ.κ. της κυβέρνησης, αυτό δηλαδή που εσείς έχετε απαξιώσει πλήρως».

Δελτίο τύπου από ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς

Σχολιάστε