My Twitter Feed

17 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Η «Μπλε Φάλαινα» και…

…ο ψηφιακός αναλφαβητισμός.

Άρθρο στο tvxs.gr.


Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, σε παγκόσμια κλίμακα, ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 60% των νεαρών χρηστών του διαδικτύου έχει δηλώσει ότι βίωσε κάποιου είδους αρνητική εμπειρία στον κυβερνοχώρο.

Tουλάχιστον τέσσερις στους δέκα έχουν πέσει περιστασιακά θύματα εκφοβισμού ή έχουν λάβει φωτογραφίες άσεμνου περιεχομένου από αγνώστους.

To παιχνίδι Μπλέ Φάλαινα αποτελεί την αποκορύφωση της εφηβικής, ιντερνετικής βίας. Από την αρχή ακόμη προτείνεται στα παιδιά να πάρουν ένα ξυράφι και να χαράξουν πάνω τους μια «θεματική» φράση, όπως «θάλασσα των φαλαινών», «F57», «F58» ή μια φάλαινα. Ενα τέτοιο περιστατικό ανακάλυψε τις προάλλες μια καθηγήτρια στη Θεσσαλονίκη, όταν είδε μια μαθήτριά της να έχει χαραγμένα νούμερα στα χέρια και τα πόδια της.

Το επόμενο «στάδιο» είναι ο αυτοτραυματισμός (δημιουργία μώλωπα, κι άλλες χαρακιές κλπ), η θέαση βίντεο με αυτοκτονίες κλπ. Υπάρχουν περίπου 50 τέτοιου είδους αρρωστημένες «αποστολές» σε αυτό το φρικτό «παιχνίδι».

Η τελευταία είναι κοινή σε όλες τις εκδοχές: «Αυτοκτόνησε»…

Το μακάβριο παιχνίδι διαδίδεται σαν φωτιά σε ξερόκλαδα. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές σε παρόμοιες «ομάδες του θανάτου» συμμετέχουν πάνω από 70.000 ανήλικοι στη Ρωσία και 35.000 στην Ουκρανία

Το πρόσφατο κρούσμα στην Ελλάδα πρέπει να σημαίνει συναγερμό. Πέρα από την προσοχή γονέων, ήρθε η ώρα να καθιερωθεί στα σχολεία ένα ειδικό μάθημα Ψηφιακής Αγωγής του πολίτη. Αυτό άλλωστε πρέπει να γίνει και για την αντιμετώπιση μιας άλλης πληγής, των fake news, που παραπληροφορούν τους πολίτες και πλήττουν τη δημοκρατία. Η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού είναι σήμερα τόσο απαραίτητη όσο ήταν η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού τους προηγούμενους αιώνες.

Σχολιάστε