My Twitter Feed

15 Οκτώβριος, 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ζητά προσωπικό το ΤΕΙ Κιλκίς -

Σάββατο, 15 Οκτώβριος, 2016

Ψάχνουν λεφτά για τη ΠΑΘΕ -

Σάββατο, 15 Οκτώβριος, 2016

Μεταλλικό: Μουσείο τοπικής ιστορίας -

Πέμπτη, 13 Οκτώβριος, 2016

Οικονομικά στοιχεία του Δήμου Κιλκίς -

Πέμπτη, 13 Οκτώβριος, 2016

Προτάσεις ΕΒΕ για παραεμπόριο -

Τετάρτη, 12 Οκτώβριος, 2016

Κανονικά ο εμβολιασμός στα ΚΦΠ -

Τρίτη, 11 Οκτώβριος, 2016

Όλα έτοιμα για τον αγωγό ΤΑP -

Τρίτη, 11 Οκτώβριος, 2016

Νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α -

Τρίτη, 11 Οκτώβριος, 2016

Η μοιραία συνοδοιπορία

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για το «Ποντίκι», οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας φέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (διαχρονικά). «Πρωτιά» στο ΠΑΣΟΚ δίνουν όλες οι ηλικίες, όλες οι κοινωνικές ομάδες και όλες οι επαγγελματικές συλλογικότητες.

Σε πολλές περιπτώσεις στην πολιτική δεν έχει σημασία τι πραγματικά έχει συμβεί, αλλά τι νομίζει ο κόσμος ότι έχει συμβεί. Μπορεί αυτό που νομίζει ο κόσμος να είναι άδικο, να οφείλεται στην κακή πληροφόρηση και την προπαγάνδα, ωστόσο οι εντυπώσεις δεν αλλάζουν εύκολα, ιδιαίτερα αν τα γεγονότα είναι νωπά και οι πρωταγωνιστές σε δράση.

Μια ισχυρή ένδειξη που δικαιολογεί την εδραιωμένη αίσθηση είναι η εκλογική επιρροή των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε μεν θεαματικά, αλλά άντεξε και αντέχει. Σήμερα μάλιστα προηγείται καθαρά στα γκάλοπ και φιγουράρει ως δυνάμει κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ, ο έτερος πόλος του συναινετικού δικομματισμού, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η απήχησή του στην κοινωνία έχει περιοριστεί δραστικά, έχει αλλάξει τρεις αρχηγούς μέσα σε τρία χρόνια και έχει διασπαστεί. Με λίγα λόγια πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει το κόστος των επιλογών του.

Το ερώτημα είναι ποιων επιλογών του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει σημαντικές ευθύνες. Αυτό κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης, αφήνοντας τη σφραγίδα του, αυτό έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, δηλαδή στο καθεστώς της ωμής επιτροπείας.

Ωστόσο, νομίζω πως οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν δεν το τιμώρησαν για το μακρινό παρελθόν του, το οποίο είχε και αρκετές καλές στιγμές. Ούτε του φορτώνουν όλα τα στραβά της μεταπολίτευσης.

Από παλιότερες έρευνες ξέρουμε ότι η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1981-85) περιγράφεται ως η καλύτερη της μεταπολίτευσης, ενώ η δημοφιλία του ιδρυτή του κόμματος είναι σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, απόφαση που επιδοκιμάζεται και σήμερα από την πλειονότητα, όχι φυσικά με τα ποσοστά «θριάμβου» της πρώτης περιόδου, αφού ο αρχικός ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του στον έντονο σκεπτικισμό.

Πιστεύω πως το τιμώρησαν επειδή ταυτίστηκε πλήρως με τη Δεξιά, την οποία θεωρούσαν και εξακολουθούν να θεωρούν –έτσι εκπαιδεύτηκαν από τις ηγεσίες του κόμματος– ως τον ιστορικό αντίπαλο της προοδευτικής παράταξης. Του χρεώνουν την άνευ όρων συνοδοιπορία του με τον νεοφιλελευθερισμό και γι’ αυτό όταν αποφάσισαν να αλλάξουν προσανατολισμό, δεν μετακινήθηκαν προς τα δεξιά, αλλά προς τ’ αριστερά.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε