My Twitter Feed

25 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Η μοίρα των αμνών

 triantis-giannisΤου Γιάννη Τριάντη.


Πρώτα η Μέρκελ, μετά ο Ολι Ρεν και ενδιαμέσως πλήθος δηλώσεων και παραδοχών για το περιώνυμο Μνημόνιο, την κυνική στάση των δανειστών και τη μη διαπραγμάτευση. Εχουμε και λέμε: Η Ενωση έτρεμε το ενδεχόμενο να φύγει εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αποχώρηση ή εκδίωξη ίσον κατάρρευση και καταστροφή.

Δεύτερον, καμμία διαπραγμάτευση εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου. Δεν είχε εικόνα της κατάστασης -επομένως της πραγματικής δυνατότητος για διαπραγμάτευση- ή είχε συμφωνήσει από πριν να δεχθεί χωρίς συζήτηση και όρους αυτά που θα επιβάλουν εκείνοι; Και, τρίτον, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν επελέγη, παρ’ ότι αναγκαία και επείγουσα, διότι δεν συνέφερε την Ευρωζώνη και τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, κερατάς και ζημιωμένος ο Νότος με τα Μνημόνια. Και ειδικά ο ασθενής κρίκος, η Ελλάδα…

Αυτά δεν έχουν νόημα τώρα, ανήκουν στο παρελθόν, είπε τις προάλλες στο «Βήμα» ο Γιάννης Στουρνάρας. Από την πλευρά του έχει δίκιο. Τα οικεία κακά αφορούν ευθέως τους δήθεν σωτήρες-δανειστές, αλλά και τη λογική αποδοχής του δυναστικού Μνημονίου, την οποία δέχθηκε ο τραγικός Γ. Παπανδρέου και υπηρετούν εκθύμως ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας. Πώς, λοιπόν, να πει ότι αυτά έχουν και παραέχουν σημασία; Πώς να αντιμετωπίσει το εγκληματικόν των βασικών επιλογών, τη σωρεία των παραδεδεγμένων λαθών, και προπάντων το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε στο χέρι της ένα πολύ γερό χαρτί, τη διαπραγμάτευση, το οποίο ουδέποτε αξιοποίησε;

Ας δεχθούμε, όμως, ότι έχει κάποια βάση η προχθεσινή αναφορά του Ολι Ρεν στην (μη) αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όταν συζητούσαν την επιβολή του Μνημονίου. Ας παρακάμψουμε και το άλλο. Οτι οι σωτήρες, αφού αλάφρωσαν τις τράπεζές τους από τα τοξικά ελληνικά ομόλογα, άρχισαν έναν χυδαίο χορό κατεδαφιστικών δηλώσεων και απειλών για έξωση της Ελλάδος από την Ευρωζώνη. Το έκαναν με σχετική ασφάλεια. Είπαμε το «γιατί»: αν τολμούσαν να απειλήσουν με έξωση τότε που μιλούσαν με τον άφωνο Γ. Παπανδρέου, θα εισέπρατταν από έναν σοβαρό ηγέτη μια απλή απάντηση. Η χώρα μου θα πληγεί, αλλά οι τράπεζές σας θα υποστούν πανωλεθρία. Και η Ζώνη θα καταρρεύσει. Ο Παπανδρέου δεν το έκανε. Και εκείνοι, ασύστολοι, έσπρωξαν την Ελλάδα στην κατάρρευση.

Αυτό που απέφυγε να πει ο Ολι Ρεν -και θα μπορούσε να διεκδικήσει και να πάρει τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός- είναι χαμηλό και όχι ληστρικό επιτόκιο, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, και έστω δραστικά/εξυγιαντικά μέτρα, αλλά όχι τέτοιας εντάσεως και ωμότητος. Αργότερα το κατάλαβαν και οι ίδιοι οι δανειστές και άρχισαν τα περί λαθών. Αλλά ήταν ήδη αργά. Η Ελλάδα είχε εμπλακεί στη μοίρα των αμνών. Οσο, μάλιστα, οι κυβερνώντες προσκυνούσαν την Τρόικα, υπονομεύοντας κάθε έννοια στοιχειώδους δημοκρατικής τάξης και αξιοπρέπειας, τόσο καταλάβαιναν Μέρκελ και σία ότι έχουν να κάνουν με ευένδοτους και παραδομένους. Και συνέχισαν απρόσκοπτα το προσφιλές τροπάριο. Ιδια, εξοντωτική πολιτική με καρυκεύματα συμπάθειας, αποδοχή λαθών και πυρά ομαδόν.

Είπε και κάτι άλλο ο Ολι Ρεν που πέρασε στα ψιλά ορισμένων ελληνικών εφημερίδων. Οτι για την κατάσταση που βρέθηκε η Ελλάδα ευθύνεται η παρελθούσα δεκαετία (1999-2009). Ηχηρή απάντηση προς ανοηταίνοντες και ιδιοτελείς που έχουν αποφανθεί ότι για όλα φταίει η περίοδος Κ. Καραμανλή, και ότι μέχρι τότε πέταγε η Οικονομία. Ο Καραμανλής, συνεχίζοντας την πολιτική Σημίτη, πράγματι τα έκανε θάλασσα στα οικονομικά, αλλά και στην ανακαίνιση του κράτους. Ομως το σπέρμα του κακού προϋπήρχε. Προβληματική Οικονομία, ερειπωμένο κράτος, καταστροφικό ευρώ. Ολα κρυμμένα στα παραμύθια περί «ισχυρής οικονομίας», γνωστά σε ημέτερους και ξένους. Αυτοί τουλάχιστον το παραδέχτηκαν, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να μπει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη… Αλλά είπαμε. Αυτή η αναφορά του Ρεν πέρασε στα ψιλά. Γιατί εκθέτει απόλυτα τους σταυραετούς της «ενημέρωσης», που τόσα χρόνια σκόρπιζαν πομφόλυγες και ψεύδη…

Οντως, οφείλει καθένας να βλέπει το παρόν για να δει τι μπορεί να γίνει και πώς θα αναχαιτιστεί η δυσπλασία. Ομως όσοι ξορκίζουν το παρελθόν, όπως ο κ. Στουρνάρας, το κάνουν γιατί τους υπενθυμίζει οικεία κακά. Που κάτι δείχνουν. Για πρόσωπα και πράγματα, για αντιλήψεις και επιλογές. Οταν, δε, το παρελθόν είναι πρόσφατο και οι αναφορές δεν έχουν απλώς ιστορικό χαρακτήρα, αλλά συνδέονται άμεσα με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τότε η παρώθηση των πεπραγμένων στο περιθώριο αποκαλύπτει ενοχή. Βαρύτατη. Και βαρύνουσα στις τρέχουσες εξελίξεις…

Άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχολιάστε