My Twitter Feed

12 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μίνι εξέγερση των ψηφοφόρων…

…εναντίον της κυβέρνησης.

Του Στέλιου Κούλογλου.


Χρειάστηκαν δύο Κυριακές. Στην πρώτη υπερψηφίστηκαν οι υποψήφιοι της κυβέρνησης, κυρίως γιατί δεν υπήρχε ορατή εναλλακτική λύση.

Εκεί όμως που η πρώτη Κυριακή άφησε ένα περιθώριο αντίδρασης, οι πολίτες σε απόγνωση δεν έχασαν την ευκαιρία: στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την περιφέρεια της Θεσσαλίας και σχεδόν σε όλες όπου οι κυβερνητικοί υποψήφιοι είχαν αντιμέτωπους «γαλάζιους αντάρτες», η αποδοκιμασία της κυβέρνησης είναι τρανταχτή.

Ακόμη και σε αναμετρήσεις όπως της Αθήνας, όπου ο κ. Μπακογιάννης (41%στον πρώτο γύρο) προηγείτο με τεράστια διαφορά του αντιπάλου του(14%), η ανατροπή είναι συγκλονιστική. Πολύ περισσότερο όταν ο κ. Δούκας, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων με 56%, μπήκε στην εκστρατεία τελείως άγνωστος και μάλιστα σε μια εκλογική περιφέρεια όπου η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι μικρή.

Ανάμεσα στις δύο Κυριακές, είχε μεσολαβήσει μια ακόμη αισχρή προσπάθεια των κυβερνητικών μαυρογυαλούρων, τύπου Αυγενάκη, Γεωργιάδη ή Μαρινάκη, να εκβιάσουν τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας ή τους Χαλανδριώτες: θα έπρεπε να ξεχάσουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αν ψήφιζαν τον εκλεκτό τους, τον Κουρέτα ή τον Ρούσσο. Η υπόθεση θα πρέπει να διδάσκεται στις αρμόδιες επιστήμες, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού μπούμεραγκ.

Για τον κ. Μητσοτάκη, είναι η πρώτη εκλογική ήττα από το 2019, έστω και περιορισμένης έκτασης. Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρύψει την αμηχανία του, κάνοντας την ανάγκη ρεαλισμό. Παραδέχθηκε ότι «δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη ΝΔ», αλλά άρχισε να σχετικοποιεί τη σημασία της «βραδιάς», τονίζοντας ότι η δύναμη του κόμματος του φάνηκε την προηγούμενη Κυριακή και στο κάτω- κάτω πριν από 3 μήνες έγιναν βουλευτικές εκλογές με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν μπορούσε φυσικά να ομολογήσει ότι πήγαν τζάμπα όλα τα σούρτα-φέρτα του αυτή την εβδομάδα, για να ενισχύσει τους υποψήφιους του. Με την εξαίρεση της περιφέρειας Πελοποννήσου, τη μόνη που εξέλεξε κυβερνητικό υποψήφιο. Αλλά τη νίκη εκεί έσπευσε να υιοθετήσει με δηλώσεις του ο κ. Σαμαρας, για να στείλει το μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη ότι το φέουδο του καλά κρατεί.

Τα αποτελέσματα αποτελούν μια σημαντική επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ, όταν μάλιστα στις αρχές της εκστρατείας είχε σαφώς υποτιμήσει στην Αθήνα τη δυναμική του υποψηφίου του(καλύτερα τη φθορά του κ. Μπακογιάννη και της κυβέρνησης) ενώ στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ είχε διχαστεί σε τρία μέρη στην επιλογή υποψηφίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαμογελάει παρά για την ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων, αλλά και ο δεύτερος γύρος επιβεβαίωσε τις ελάχιστες δυνάμεις του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι αναπόφευκτο: όταν κατουράς αμέριμνος στη θάλασσα επί τέσσερα χρόνια, θα το βρεις στο αλάτι.

Το καλοκαίρι υπήρξε μια τελευταία ευκαιρία: ένας ανεξάρτητος, φιλικά προσκείμενος υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας που θα μπορούσε να είχε κερδίσει τον κ. Μπακογιάννη, στη θέση του κ. Δούκα. Αλλά χάθηκε στη μετάφραση της αποχώρησης Τσίπρα, των μισόλογων και της περιρρέουσας χαώδους ατμόφαιρας.

Συνολικότερα, με τη μεγάλη πλειοψηφία δήμων και περιφερειών υπό την κατοχή της, η ηγεμονία της ΝΔ δεν υπέστη παρά ένα μικρό ρήγμα. Αλλά η προειδοποίηση που έστειλε ο δεύτερος γύρος είναι πολύ μεγαλύτερη: με την πρώτη ευκαιρία, οι πολίτες εκδήλωσαν τη δυσφορία τους για την κυβερνητική πολιτική. Με την επόμενη αφορμή, η αντίδραση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε