My Twitter Feed

21 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Η μάχη που χάθηκε κι…

…ο πόλεμος που συνεχίζει.

mylopoulos-giannisΤου Γιάννη Μυλόπουλου.


Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης, ένας ιδιότυπος πολιτικός πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ του κυρίαρχου σήμερα νεοφιλελεύθερου Ευρωπαϊκού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου αφενός και των Ελλήνων αφετέρου, που με ηγέτη το νέο πρωθυπουργό τους, αμφισβητούν τους νεοφιλελεύθερους μονοδρόμους και οραματίζονται μιαν άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη των λαών και όχι των ολιγαρχών, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι των αγορών, μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι των τραπεζών. Ο αγώνας υπήρξε άνισος και γι’ αυτό και εξ αρχής δυσοίωνος. Ουδείς πίστεψε ότι μια μικρή χώρα θα μπορούσε να ανατρέψει πανίσχυρα συμφέροντα και εδραιωμένες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός αμφισβήτησε την πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας ως κυρίαρχη αντίληψη και πρακτική για την έξοδο της χώρας του από την κρίση. Μια κρίση που δεν είναι αμιγώς ελληνική, μια και δημιουργήθηκε και εξετράφη εντός της Ευρωζώνης. Η ύπαρξη άλλωστε και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με ανάλογα προβλήματα μεγάλου χρέους, μαρτυρά τον Ευρωπαϊκό χαρακτήρα της ελληνικής κρίσης. Από την άλλη είναι σε όλους γνωστό, ότι η κρίση αυτή δημιουργήθηκε από τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριαρχούν στην Ευρώπη και που σήμερα επιδιώκουν τη θεραπεία της.

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν το πάλεψε. Όμως ο ασύμμετρος χαρακτήρας της αναμέτρησης αφενός και η απουσία ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης για την έξοδο της Ελλάδας από τη νεοφιλελεύθερη μέγγενη αφετέρου, μια και, δεδομένης της ισορροπίας των δυνάμεων και της τρέχουσας οικονομικής πραγματικότητας στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, από πουθενά δεν διατυπώθηκε μια βιώσιμη πρόταση εξόδου από το Ευρώ, οδήγησαν σε κατίσχυση των ισχυρών σε βάρος της μικρής Ελλάδας.

Η πρώτη μάχη, που κράτησε έξι περίπου μήνες, χάθηκε στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Ο έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε, υπό το βάρος των κλειστών τραπεζών και της απειλής της πλήρους κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας του να υποκύψει στον εκβιασμό των Ευρωπαϊκών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που εκπροσωπούν οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους.

Όμως καμιά μάχη που δίνεται δεν πάει χαμένη. Τα μεγάλα οφέλη από τη σύγκρουση της μικρής Ελλάδας με το νεοφιλελεύθερο Ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχιση του αγώνα. Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε…

Πρώτα γιατί είναι η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκε επισήμως από μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική και οικονομική ηγεμονία υπό τη Γερμανία. Και οι γνωρίζοντες ιστορία γνωρίζουν ότι η έπαρση και η αλαζονεία των ισχυρών απέναντι στους αδύναμους, ανέκαθεν υπήρξε η αρχή του τέλους για την κυριαρχία τους. Οι λαοί της Ευρώπης παρακολουθούν, το πολιτικό καζάνι, στο νότο τουλάχιστον, σιγοβράζει και οι εκλογές, τόσο στην Ισπανία, όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που υποφέρουν από την πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας, δεν αργούν. Ο σπόρος της αμφισβήτησης έπεσε και δεν θα αργήσει να δώσει καρπούς…

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η μέχρι σήμερα εξέλιξη των πραγμάτων προμηνύει ευρύτερες αλλαγές και ανακατατάξεις στο εγγύς μέλλον είναι το εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας. Οι μέχρι σήμερα νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης ελληνικές κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν την κρίση σε βάρος των οικονομικά αδύνατων. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήταν οι κοινωνικές και οικονομικές τάξεις που πλήρωσαν το βαρύ τίμημα. Με αποτέλεσμα τη φτώχεια, την ανεργία και τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής σε μια χώρα που πλήττεται από την ύφεση. Οι οικονομικά ισχυροί, είτε έβγαλαν τις περιουσίες τους στο εξωτερικό, είτε προστατεύθηκαν από τους μέχρι σήμερα κυβερνώντες.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει λοιπόν μπροστά της ένα τιτάνιο έργο προκειμένου να αποδείξει ότι με κοινωνική δικαιοσύνη, τα σκληρά μέτρα που μας επέβαλαν οι δανειστές μπορούν να γίνουν ηπιότερα για τους οικονομικά αδύναμους. Γεγονός που θα αμφισβητήσει εκ των έσω το νεοφιλελεύθερο δόγμα που θέλει τους πολλούς να πληρώνουν το κόστος και τους λίγους να απολαμβάνουν τα κέρδη.

Η πρώτη μάχη που έδωσε η Ελλάδα με τα νεοφιλελεύθερα θηρία πράγματι χάθηκε. Ο πόλεμος όμως δεν κρίθηκε ακόμη. Η θυσία της Ελλάδας θα γίνει το φιτίλι που θα ξεσηκώσει τους λαούς της Ευρώπης απέναντι στο αλαζονικό και πανίσχυρο Ευρωπαϊκό κατεστημένο. Έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμη μέχρι την τελική έκβαση του αγώνα…

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε