My Twitter Feed

12 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση του 15-20%

…(και τα λεφτά μπροστά).

Του Στέλιου Κούλογλου.


Ενας επιχειρηματίας απηύδησε. Και απευθύνθηκε εκεί όπου όλο και περισσότερο στρεφόμαστε για να γλιτώσουμε από τη λαίλαπα Μητσοτάκη: την ΕΕ. Ο επιχειρηματίας της European Dynamics δεν είναι κανένας επαναστάτης. Απλώς ήθελε ο άνθρωπος να κάνει τίμια τη δουλειά του, χωρίς να περάσει από τον πάγκο του Μεγάρου Μαξίμου και να δώσει μίζα. Ηταν λοιπόν υποχρεωμένος να καταφύγει στην Κομισιόν, στην OLAF (Καταπολέμηση Διαφθοράς) και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Οπως αποκάλυψε χθες ρεπορτάζ (Νεκταρία Σταμούλη) του Politico, στην Ελλάδα διεξάγονται έρευνες για απάτη αναφορικά με τον τρόπο που χορηγήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες. Αργά ή γρήγορα το μυστικό που ξέρουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ερχόταν στην επιφάνεια: για να πάρεις δουλειά στην Ελλάδα από το δημόσιο, πρέπει να δώσεις το 15-20% του έργου σε μίζα.

Το πάρτι που γίνεται, σε βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων -και των Ελλήνων που τη βγάζουν δεν τη βγάζουν μέχρι τις 20 του μήνα-, είναι άνευ προηγουμένου. «Εργα που έχουν έπρεπε να είχαν τιμολογηθεί στις 500.000 (και να βγάλουνε κέρδος 200.000) μπορούν να κοστολογηθούν ακόμη και 10 εκατ». μου είπαν γνώστες του θέματος. Σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις υπερκοστολόγησης, η μίζα είναι 20%. Στις «νορμάλ» πέφτει στο 15%. «Αλλά τα χρήματα προκαταβολικά, σε κάθε περίπτωση».

«Η διαφθορά έχει χειροτερέψει».

«Εταιρείες συνεργάζονται για το πώς και πότε θα υποβάλουν αίτηση για δημόσιο διαγωνισμό, αντί να είναι ανταγωνιστικές και να προσφέρουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής », αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Politico.

«Άνθρωποι με γνώση του θέματος αναφέρουν αδιαφανείς διαδικασίες και συναλλαγές με εταιρείες. Παρά τις πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές σε αντάλλαγμα για τα μετρητά διάσωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η έρευνα δείχνει ότι η διαφθορά έχει χειροτερέψει παρά βελτιωθεί».

Μόνο μία προσφορά

«Το POLITICO εξέτασε 110 ελληνικούς δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, μεταξύ 2021 και Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε: Politico / Υπο έρευνα ελληνικές εταιρίες για απάτη με συμβάσεις – Έλαβαν 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων, 101 προσφορές, ανατέθηκαν σε μία από τις 10 εταιρείες που ερευνώνται και δεν ανταγωνίστηκαν κανέναν άλλο υποψήφιο. Μόνο σε εννέα διαγωνισμούς υπήρχαν περισσότερες από μία προσφορές».

Οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένες εταιρείες. «Αποθαρρύνεσαι αμέσως να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό », μου λέει γνώστης του θέματος. «Η υποβολή μιας πρότασης είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα. Γιατί να κοπιάσεις, όταν ξέρεις έχεις χάσει από τα αποδυτήρια;».

Υπάρχει περίπτωση που εταιρεία συνέγραψε επισήμως τους όρους του διαγωνισμού και στη συνέχεια συνεργάστηκε με άλλη εταιρεία και πήραν τη δουλειά!

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico θα πρόσθετα ότι η εκτεταμένη διαφθορά δεν αφορά μόνο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά κάθε δημόσιο έργο. Και επίσης ότι δεν έχει σημασία αν είσαι μικρή ή μεγάλη εταιρεία, αναγνωρισμένη και με πείρα ή όχι. Το βασικό είναι να έχεις καλή σχέση με την οικογένεια και να είσαι επιμελής με τη μίζα σου.

Η εξέγερση της υγειούς επιχειρηματικότητας

Ισως είναι καιρός οι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της European Dynamics. Αλλωστε αυτός είναι η καλύτερη εγγύηση για να μην βρεθείς κάποια στιγμή να σε κυνηγάει η OLAF και η Ευρωπαία Εισαγγελέας (αυτή που μισούν Πρετεντέρης και Σία λόγω της εμπλοκής της στην έρευνα για τα Τέμπη).

Εχω συναντήσει και άλλους που έχουν πετύχει στη δουλειά τους με την αξία τους. Και δεν βρίσκουν κανένα λόγο να πληρώνουν το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Οσο για την κυβέρνηση, αυτής μάλλον ξινό θα τής βγει το 41%. Θεώρησε ότι με τέτοιο ποσοστό στις εκλογές, μπορεί να ανεβάζει ανεξέλεγκτα το ποσοστό του “πάγκου”, με τις -πολιτικές- πλάτες και της Φον ντερ Λάιεν.

Ξέχασε ότι ένα μυστικό, όπως αυτό του 15-20%, όταν το ξέρουν πολλοί παύει να είναι μυστικό. Μένει να δούμε αν θα την πληρώσει η ίδια. ‘Η οι Έλληνες φορολογούμενοι, αν χρειαστεί να επιστραφούν κονδύλια στις Βρυξέλλες ή επιβληθούν στη χώρα πρόστιμα.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε