My Twitter Feed

12 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Η καθυστέρηση βλάπτει αθώους

Του Τάσου Παππά


Δύσκολη και μπόλικη δουλειά έχει να κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο χώρος έχει πληγεί βάναυσα τόσο από τις ωμές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας (διαχρονικά) όσο και από τις χυδαίες πρακτικές ορισμένων εκπροσώπων της Δικαιοσύνης που λειτούργησαν σαν το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων προκειμένου να αναρριχηθούν στις κορυφαίες θέσεις. Εκχώρησαν στα κόμματα εξουσίας την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ανεξαρτησία τους έναντι ανταλλαγμάτων.

Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας είναι χαμηλών τόνων πολιτικός. Δεν έχει διακριθεί στο άθλημα της τσιρίδας και των απειλών, όπως μερικοί προβεβλημένοι συνάδελφοί του. Ελπίζω ότι θα αποφύγει τον πειρασμό να κάνει ό,τι πολλοί προηγούμενοι υπουργοί και –το κυριότερο– θα αποκρούσει τις πιέσεις που σίγουρα θα του ασκηθούν από στελέχη της Ν.Δ. και φίλους του κόμματος για διευκολύνσεις κάθε είδους. Και είναι αρκετοί αυτοί που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη. Με την αλλαγή της κυβέρνησης ελπίζουν να έχουν καλύτερη μεταχείριση.

Το βάρος όμως θα πέσει στον υφυπουργό Δημήτρη Κράνη. Εμπειρος δικαστής, έχει θητεύσει σε υψηλόβαθμες θέσεις, καταρτισμένος. Το γεγονός ότι από εν ενεργεία δικαστικός έγινε υφυπουργός Δικαιοσύνης μέσα σε λίγες μέρες δεν εκθέτει τον ίδιο, αλλά τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε βγει στα κεραμίδια καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η κ. Θάνου μετά τη συνταξιοδότησή της τοποθετήθηκε άμισθη σύμβουλος στο γραφείο του Αλ. Τσίπρα.

Δεν ευθύνεται ο κ. Κράνης για τον οπορτουνισμό του προϊσταμένου του. Επιβάλλεται, όμως, να κινηθεί θεσμικά και προσεκτικά γιατί είναι σε εκκρεμότητα υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα:

  • Η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis καθυστερεί. Οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν κατηγορηθεί από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., έχουν μηνυθεί και έχει ζητηθεί η αποπομπή τους. Η ηγεσία της Ν.Δ. πιστεύει ότι το σκάνδαλο αφορά μόνο γιατρούς και ορισμένους υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι τους πολιτικούς που ήταν υπουργοί την επίμαχη περίοδο και απλώς… παρίσταντο και χαιρέτιζαν.

Επίσης, τα στελέχη της Ν.Δ. που είναι ελεγχόμενα υποστηρίζουν ότι υπάρχει σκευωρία και πρέπει να απολογηθούν εκείνοι που κατά την άποψή τους την οργάνωσαν, δηλαδή ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και φυσικά ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας που ήταν ο αρχηγός της συμμορίας.

  • Σε εκκρεμότητα είναι το σκάνδαλο της δανειοδότησης των κομμάτων, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων. Εχουν ασκηθεί διώξεις, αλλά μέχρι τώρα επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή. Τα πάντα κινούνται αργά, βασανιστικά αργά, ύποπτα αργά.

Βεβαίως, δεν νομιμοποιείται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να παρέμβει επί της ουσίας, οφείλει όμως να ζητήσει γρήγορη εκκαθάριση των συγκεκριμένων υποθέσεων. Η παράταση της εκκρεμότητας βάζει στο ίδιο τσουβάλι αθώους και ενόχους και αυτό είναι άδικο για τους αθώους και πολύ βολικό για τους ενόχους, ενώ η καθυστέρηση ενισχύει την άποψη που δυστυχώς είναι κυρίαρχη στους πολίτες, ότι όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα έχουμε κουκούλωμα.

Ανάγωγα

Πρώτη είδηση: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 382 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο.

Δεύτερη είδηση: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για φέτος.

Πώς το έλεγαν προεκλογικά οι δεξιοί; Θα παραλάβουμε ρημαγμένη χώρα, θα βρούμε καμένη γη, άδεια ταμεία θα μας παραδώσουν οι μαδουριστές.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε