Η θεμελίωση του Νοσοκομείου…
…Γουμένισσας.
Του Χρήστου Π. Ίντου.
Τον Απρίλιο του 1930 οι βουλευτές Πέτρος Λεβαντής και Λεωνίδας Ιασωνίδης της Θεσσαλονίκης, όπου υπάγονταν τότε η επαρχία Παιονίας, με ειδικό σημείωμά τους προς τον Υπουργό Υγείας ζήτησαν την ίδρυση των Νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας. Ο Υπουργός υποσχέθηκε να διαθέσει ικανοποιητικό χρηματικό ποσό για το Κιλκίς και να απαντήσει για το θέμα της Γουμένισσας (εφ. Μακεδονία, φ. 6.4.1930, σ. 6).
Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς (1930) εστάλη από τη Γουμένισσα προς το Πρωθυπουργικό Γραφείο υπόμνημα των κατοίκων της Παιονίας με το οποίο εκφράζονταν ευγνωμοσύνη για τα ευεργετικά μέτρα της Κυβέρνησης υπέρ της περιοχής. Στο υπόμνημα αναφέρονταν τα μέτρα που ήταν: Πιστώσεις για την ανέγερση διδακτηρίων, αποζημιώσεις ομήρων και πολεμοπαθών, ενισχύσεις παραμεθορίων περιοχών, αποπερατώσεις κοινωφελών έργων στους οικισμούς, η κατασκευή της οδού προς Γκρούμπες (Αγροσυκιά Πέλλας, από όπου η Γουμένισσα από αιώνων επικοινωνούσε με την Θεσσαλονίκη). Οι διευκολύνσεις των αγροτικών πληθυσμών, η απαλλαγή φόρου των αγροτικών προϊόντων επί διετία, η παραχώρηση του Στρατώνα της Γουμένισσας (παλαιού τουρκικού στρατώνα) για την ίδρυση και ανέγερση Νοσοκομείου των τοπικών Κοινοτήτων. Επίσης, η εφαρμογή Νόμου προστασίας των πολυτέκνων, η καταμέτρηση και η διανομή γαιών, αποξηραντικών έργων και “….γενικότερον δια την ανελλιπή παροχήν της Κρατικής Αντιλήψεως υπέρ των ζητημάτων μας”, κατέληγε το υπόμνημα.
Είχε σταλεί με τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το τότε Κόμμα των Φιλελευθέρων και εκφράζονταν ευχαριστίες προς τον Γενικό Διοικητή Μακεδονίας Στυλιανό Γονατά, τον Υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου και τους πολιτευτές Λεωνίδα Ιασωνίδη και Πέτρο Λεβαντή, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την επαρχία Παιονίας. Υπέγραφαν το υπόμνημα οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Γουμένισσας, Πενταλόφου, Κάρπης, Αγίου Πέτρου, Ευρωπού, Ρυζίων και Γρίβας (εφ. Μακεδονία, 18.12.1930, σ. 2).
Τρεις μήνες μετά, στις 18 Απριλίου 1931, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος της μετατροπής του παλαιού τουρκικού στρατώνα Γουμένισσας σε Νοσοκομείο. Το πρωί της ημέρας εκείνης όλα ήταν σημαιοστολισμένα. Οι κάτοικοι της “προοδευτικής Κοινότητος”, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία αναμένοντας την άφιξη των επισήμων.
Στις 10.30 κατέφθασαν ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας Στυλιανός Γονατάς, ο Υπουργός Υγείας, είχε αναλάβει καθήκοντα ο Λεωνίδας Ιασωνίδης, ο γερουσιαστής Ζαφειρόπουλος, οι βουλευτές Αποστόλου, Χατζηγαννάκης, Σαμαράς και Λεβαντής. Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας Κογιαλής, ο τμηματάρχης Πρόνοιας Ντιδεδάκης, ο διευθυντής της μηχανικής υπηρεσίας Κυριαζίδης και ο αντιπρόσωπος της εταιρείας “ΤΕΚΤΩΝ” Παπαδημητρίου που είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου.
Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν το Κυβερνητικό κλιμάκιο με επευφημίες. Παρόντες ο έπαρχος Παιονίας Πρωτογείρου, οι Διευθυντές και το προσωπικό των τοπικών υπηρεσιών και οι μαθητές των σχολείων με επικεφαλής καθηγητές και διδασκάλους. Οι μαθητές έψαλλαν πατριωτικά άσματα και στη συνέχεια όλοι πορεύθηκαν προς τον τόπο θεμελίωσης του Νοσοκομείου. Προπορεύονταν μαθητές και αντιπρόσωποι τοπικών Συλλόγων με σημαίες.
Στην τελετή του Αγιασμού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γιαννιτσών και Γουμενίσσης Βασίλειος. Στη συνέχεια ο Κοινοτικός Σύμβουλος Αθανάσιος Αλευράς εκφώνησε ενθουσιώδη λόγο. Ευχαρίστησε εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για τη θεμελίωση του έργου. Απάντησε ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας Στυλιανός Γονατάς, ο οποίος τόνισε πως το έργο εντάσσεται σε εκείνα με τα οποία η Κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της υπαίθρου. Υπογράμμισε τη σύμπνοια των κατοίκων Γουμενίσσης και Παιονίας και αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο. Στη συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Υγείας Λ. Ιασωνίδης και συγκίνησε το ακροατήριο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Βασίλειος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γουμενίσσης Χρήστος Παζαρέντσος. Ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία ανεγέρσεως Νοσοκομείου και μετέφερε την ευγνωμοσύνη των κατοίκων της Παιονίας. Ακολούθησε η τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας από τον Γενικό Διοικητή Μακεδονίας, τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρος της Κοινότητας.
Μετά από αυτά και πάλι εν πομπή επίσημοι και ο λαός κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Γουμένισσας. Στη μεγάλη αίθουσα του Διδακτηρίου, πρόκειται για το ιστορικό κτίριο στο κέντρο του οικισμού, η Κοινότητα παρέθεσε γεύμα στο οποίο παρακάθισαν οι καλεσμένοι, προϊστάμενοι των τοπικών Υπηρεσιών, των Σχολείων και οι Κοινοτάρχες της Παιονίας. Έγιναν οι σχετικές προσφωνήσεις, προπόσεις και ακολούθησε γεύμα. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων οι ξένοι επίσημοι αναχώρησαν. Όλα έγιναν με τάξη και επιτυχία. Η δρομολόγηση του Νοσοκομείου Γουμένισσας ήταν πραγματικότητα (εφ. Μακεδονία, φ. 19.4.1931, σ. 6, και εφ. Μακεδονικά Νέα, φ. 18 και 20.4.1931, σ. 1 και 4).
Πέντε μήνες μετά, διαβάζουμε στον Τύπο της εποχής, ο Υπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αντιλήψεως Λ. Ιασωνίδης πέτυχε την έγκριση των μελετών και των διαγραμμάτων των έργων ανεγέρσεως των Νοσοκομείων Κιλκίς, Κατερίνης και των επαρχιακών Γουμένισσας και Λαγκαδά. Διατάχθηκε η εταιρεία “Τέκτων” να προβεί στη δημοπράτηση προμήθειας υλικών για τα έργα που προαναφέρθηκαν (εφ. Μακεδονία, 6.9.1931, σ. 5).
Στο φύλλο της ίδιας εφημερίδας με ημερομηνία 3.9.1931 δημοσιεύθηκε προκήρυξη της κατασκευαστικής εταιρείας Θεσσαλονίκης “Τέκτων” προμήθειας υλικών για το έργο της Γουμένισσας. Τα υλικά ήταν: 100 κυβικά μέτρα λίθων, 200 τεμάχια αγκωναρίων, 250 στατήρες ασβέστου και 70 κυβικά μέτρα άμμου ρέματος. Οι όροι του διαγωνισμού, για όσους ενδιαφέρονταν, ήταν κατατεθειμένοι στα γραφεία της Εταιρείας, Μέγαρο Δρακουλή, Ερμού 38, Θεσσαλονίκη και στην Κοινότητα Γουμενίσσης. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 8.11.1931 στο Γραφείο Πρόνοιας του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν και άλλοι διαγωνισμοί για την προμήθεια και άλλων υλικών (εφ. Μακεδονία, φ. 19.11.1931, σ.5). Το έργο προχώρησε και το Νοσοκομείο λειτούργησε μετά από πέντε χρόνια, το 1936.
Εφ. Μαχητής του Κιλκίς, φ. 2450/30.4.2024, σ. 29.