My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το νέο ΑΕΙ

Σε ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας, αναφέρουν τα εξής σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα την Θεσσαλονίκη:

“Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ανέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι η απόφαση δημιουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας δεν γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες, αλλά με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τις ανάγκες της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι οι δηλώσεις του έμειναν μακριά απο τις αγωνίες και τις ανάγκες σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικού προσωπικού. Λέξη δεν αφιέρωσε στα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης, στις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, τα εργαστήρια. Στη διατήρηση της κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, την κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών, την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Αντιθέτως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κινηθηκαν στην γνωστή κατεύθυνση, που ακολουθούν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές ως “πελάτες” . Την ίδια ώρα σαν κοροϊδία περισσότερο ακούγεται το επιχείρημα ότι “πλέον οι απόφοιτοι του νέου Πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα” όταν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό “μεσαίωνα”, όταν διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, όταν διαρκώς αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα.

Δεν θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που για την κυβέρνηση είναι δεδομένη (όπως φάνηκε και από το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι) η στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη αποκλειστικά με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές των ΤΕΙ της Κ. Μακεδονίας να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.

Απαιτούμε τώρα:

  • Όχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
  • Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.
  • Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Όχι στην κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.
  • Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.
  • Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Προγράμματα επιμόρφωσης, με την ευθύνη του κράτους και των Πανεπιστημίων, δωρεάν, στους απόφοιτους των ήδη υπαρχόντων Τμημάτων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – αναλώσιμα – υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.
  • Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.”

Σχολιάστε