My Twitter Feed

18 Νοέμβριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δρόμοι-παγίδες σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Νοέμβριος, 2019

«Ρουφάει» η αγορά τα σταραμάκια -

Σάββατο, 16 Νοέμβριος, 2019

Ο Φραγγίδης για Καπναποθήκες -

Σάββατο, 16 Νοέμβριος, 2019

Συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο -

Παρασκευή, 15 Νοέμβριος, 2019

Ζητούν μείωση τελών και φόρων -

Πέμπτη, 14 Νοέμβριος, 2019

4ήμερη δράση για μεταναστευτικό -

Τρίτη, 12 Νοέμβριος, 2019

Εγκαίνια Κέντρου στον Ευρωπό -

Τρίτη, 12 Νοέμβριος, 2019

Ζήτησαν δίκαιη κατανομή προσφύγων -

Δευτέρα, 11 Νοέμβριος, 2019

Η Ειρήνη για τη βία κατά Γυναικών

Επιστολή σχετικά  με την  25η  Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, απέστειλε η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, προς τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη και τους δημάρχους Δημήτρη Κυριακίδη (Κιλκίς) και Κώστα Σιωνίδη (Παιονίας)

Η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχη,
Αξιότιμοι κκ. Δήμαρχοι,
Όπως γνωρίζετε, το Δεκέμβριο του 1991, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η βία κατά των γυναικών, η έμφυλη βία, είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό, διατοπικό, διαταξικό, δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκείες και φυλές. Τα μηνύματα, τόσο σε διεθνές, ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο, πολλά και ανησυχητικά. Δολοφονίες γυναικών, απαγωγές και εξαφανίσεις γυναικών και κοριτσιών, εμπόριο σάρκας, βιασμοί ως όπλο πολέμου και ανδρικής κυριαρχίας, εξαναγκαστικοί γάμοι ανήλικων κοριτσιών, εξαναγκαστική πορνεία, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, εγκλήματα τιμής, ακρωτηριασμοί γυναικείων γεννητικών οργάνων, είναι μερικές μόνο όψεις της ορατής και αόρατης βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, που αποτυπώνουν τη διαιώνιση, παραγωγή κι αναπαραγωγή της πατριαρχικής κουλτούρας, της τοξικής αρρενωπότητας και της ανδρικής κυριαρχίας επί των σωμάτων των γυναικών.
Τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι ενδεικτικά και άκρως ανησυχητικά. Όμως, και στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει σοβαρές διαστάσεις. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων. Την αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για το έτος 2018.Στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, 286 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή  SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις εκ των οποίων οι 4116(81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Το έργο που επιτελούν οι δομές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οφείλει η Πολιτεία, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μεριμνήσουν ώστε το Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας να διευρυνθεί και να καλύψει κάθε γωνιά της Ελλάδος. Από κοινού οφείλουμε να κινηθούμε ώστε να δημιουργηθεί Συμβουλευτικό Κέντρο και στην Π.Ε. Κιλκίς.
Επιπλέον, η επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και ο Νόμος 4604/19 για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων είναι ένα πρώτο βήμα – αλλά όχι αρκετό – για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των ανισοτήτων που προκύπτουν και απορρέουν βάσει φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων, εκτός από τη στήριξη και ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, μια σειρά ενεργειών οφείλουν να γίνουν για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η ενεργοποίηση των Επιτροπών Ισότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (Ν.4604/19), αλλά και η υπογραφή και υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ισότητας, είναι μόνο η αρχή.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Διά της παρούσας επιστολής, σας καλώ να συμμετέχετε με τη θεσμική σας ιδιότητα στην πρωτοβουλία και προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, ανδρών και γυναικών, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και στην περιοχή μας. Προτείνω να πλαισιώσουμε με εκδηλώσεις την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά και να φωταγωγηθούν κτίρια του Δήμου μας και της Περιφέρειάς μας, με το πορτοκαλί χρώμα που έχει ενστερνιστεί ο ΟΗΕ, ως ελάχιστο δείγμα μνήμης, τιμής και συμμετοχής στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της πολιτείας στο θέμα της βίας εναντίον των γυναικών.

Σχολιάστε