My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η δράση Frontex στα σύνορα

Εξομολογήσεις ενός Γερμανού αστυνομικού.

Πώς κυλά μια μέρα στη δουλειά για τους αστυνομικούς της Frontex που μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους περιπολούν την περιοχή;

Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο Sven Elbrecht έβλεπε τις εικόνες της Ειδομένης μέσα από τον τηλεοπτικό του δέκτη δεν φανταζόταν πως θα ερχόταν η ημέρα, που φορώντας τη στολή του θα περιπολούσε με τη Frontex στο ίδιο μέρος, όπου κάποτε είχε αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος αυτοσχέδιος προσφυγικός καταυλισμός στα Βαλκάνια.

Αυτές οι εικόνες των χιλιάδων ανθρώπων στην τεράστια σκηνούπολη -και ιδιαίτερα αυτήν της μεγάλης σκουριασμένης πινακίδας με τη λέξη «Hope» (Ελπίδα) γραμμένη με άσπρη μπογιά, στο πλάι της σιδηροδρομικής γραμμής- έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του Γερμανού αστυνομικού, που εδώ και δυόμισι εβδομάδες συμμετέχει στην αποστολή του οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

«Βλέπεις στο βάθος αυτή τη λέξη, “Hope”, γραμμένη πάνω στην πινακίδα, που δείχνει σε τι κατάσταση εγκαταλείπουν οι άνθρωποι τις πατρίδες τους… ότι είναι πρόθυμοι να φύγουν ακόμη και υπό συνθήκες επικίνδυνες για την ίδια τους τη ζωή στην Ευρώπη ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας» λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Sven Elbrecht, καθώς δείχνει με το χέρι του την πινακίδα, που κάποτε αποτελούσε σημείο συνάντησης πολλών προσφύγων και αγαπημένο πλάνο των τηλεοπτικών συνεργείων.

Η Frontex αναπτύχθηκε στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ την 1η Φεβρουαρίου 2017 προκειμένου -σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της- να παράσχει βοήθεια στις ελληνικές Αρχές σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων και τον έλεγχο των εγγράφων. Η ανάπτυξη εντάσσεται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Frontex «Flexible Operational Activities 2017 Land on Border Surveillance and Focal Points 2017 Land» και θα διαρκέσει έναν χρόνο.

Πώς όμως κυλά μια μέρα στη δουλειά για τους αστυνομικούς της Frontex που μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους περιπολούν την περιοχή; «Ξεκινάμε από τον αστυνομικό σταθμό (στους Ευζώνους), με μια σύντομη ενημέρωση για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βάρδιας. Μετά συνήθως διενεργούμε ελέγχους εδώ, στον σιδηροδρομικό σταθμό, σε άδεια βαγόνια και εγκαταλελειμμένα κτίρια και συνεχίζουμε περιπολώντας κατά μήκος των συνόρων με την ΠΓΔΜ, σε κάποια χωριά κοντά στα σύνορα για να δούμε αν υπάρχει κάποιος» σημειώνει ο Sven Elbrecht, επισημαίνοντας ότι κάποιες φορές οι έλεγχοι γίνονται με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου.

Εξηγεί, δε, πως ένα φλιτζάνι τσάι που ακόμη είναι ζεστό ή μια εστία φωτιάς εγκαταλελειμμένη που σιγοκαίει, ακόμη και υπνόσακοι ή πετσέτες που δεν υπήρχαν σ’ ένα σημείο την προηγούμενη ημέρα μπορεί να αποτελέσουν ένδειξη πως κάποιος πέρασε από εκεί. «Άλλες φορές, ύστερα από βροχή, παρατηρούμε πατημασιές στο χώμα», συμπληρώνει.

Επικεφαλής της περιπόλου είναι Έλληνας αστυνομικός, ο οποίος -ή η οποία, αν μιλάμε για την αστυνόμο Α’ Φωτεινή Γκαγκαρίδου, συντονίστρια της επιχείρησης της Frontex στην περιοχή του Κιλκίς- ζητεί τα χαρτιά από το πρόσωπο που υποβάλλεται σε έλεγχο και εφόσον η περίπτωση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα. «Μεταφέρονται στα τοπικά συνοριακά τμήματα για την εξακρίβωση της νομιμότητάς τους ή όχι», εξηγεί στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φωτεινή Γκαγκαρίδου, πρόσωπο γνώριμο σε όλους όσοι έζησαν από κοντά την «περιπέτεια» της Ειδομένης.

Οι σχέσεις των Ελλήνων αστυνομικών με τους συναδέλφους τους της Frontex είναι πολύ καλές, όπως λένε οι συνομιλητές μας. «Συνεννοούμαστε πολύ καλά. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε πράγματα απ’ αυτούς κι αυτοί από εμάς γιατί βλέπουν εδώ μια κατάσταση πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους» λέει η αστυνόμος.

Πολύ καλή χαρακτηρίζει ο Γερμανός συνάδελφός της και την επαφή με τους ντόπιους στην Ειδομένη, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι συζητήσεις γίνονται σε άψογα …γερμανικά. «Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν εργαστεί στο παρελθόν στη Γερμανία και μου μιλούν απευθείας στα γερμανικά. Θέλουν να μάθουν τι κάνουμε εδώ. Μερικές φορές μας δίνουν και κάποιο στοιχείο για κάτι που είδαν ή για κάποιο θέμα που μπορεί να ενδιαφέρει», σημειώνει.

Πηγή: protothema.gr 

Σχολιάστε