My Twitter Feed

24 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Η Δημοκρατία ταιριάζει…

floridis_panag

…παντού.

Του Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

————————————————————————————————————————————————————————————————Στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελήνου μια εκκλησιαστική μορφή άφησε ανεξίτηλα το ίχνος της. Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος βρέθηκε στην κεφαλή της ως άγιος ποιμενάρχης για δεκαετίες. Η τοποθέτηση του ήταν θέλημα κλήρου και λαού της περιοχής. Και οι ταγοί του τόπου προέβησαν ενωμένοι και ανυποχώρητοι στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες, ώστε ο ιερωμένος συμπατριώτης τους που διακονούσε τον Θεό στη Γερμανία να τοποθετηθεί στη Μητρόπολη της Κρήτης.

Ο Ειρηναίος ήταν επικεφαλής της Μητρόπολης μέχρι τα 91 του χρόνια, απολαμβάνοντας τον απόλυτο σεβασμό και την αυθόρμητη αγάπη του ποιμνίου του. Σ’ εκείνη την ηλικία και όντας υγιής και «με σώας τας φρένας» αποφάσισε, χωρίς καμμία πίεση, να αποχωρήσει από το τιμόνι της Μητρόπολης. Συγκάλεσε λοιπόν χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς τους εκπροσώπους κλήρου και λαού, προκειμένου να επιλεγεί ο διάδοχος του. Κλήρος και λαός με μια αξιοζήλευτη και αδιαμφισβήτητη σύμπνοια, επέλεξαν έναν τοπικό ιερωμένο 50 ετών. Έκτοτε ο Ειρηναίος (το ίδιο όνομα είχε και ο διάδοχος) βρίσκεται στην κεφαλή της Μητρόπολης Κισάμου και Σελήνου προσφέροντας και εισπράττοντας σεβασμό, πίστη και αφοσίωση, όπως κι ο προκάτοχος του.

Η Εκκλησία της Κρήτης είναι Αυτοκέφαλη, άρα απαλλαγμένη από τυχόν συναλλαγές και ίντριγκες που ταλανίζουν τις μεγαλύτερες εκκλησίες και Πατριαρχείο, όπως της Ελλάδας. Εκεί εφαρμόζεται το αυτονόητο: Κλήρος και, κυρίως θρησκευόμενος λαός, επιλέγει ελεύθερα και με νηφαλιότητα εκείνον τον ιερωμένο που θέλει ως Ποιμενάρχη. Ένας ολόκληρος κόσμος με το ταπεραμέντο του Κρητικού εφαρμόζει στην πράξη την αυτόβουλη και ελεύθερη προσέγγιση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία υπερβαίνοντας και ακυρώνοντας κάθε υποψία και ίχνος φονταμενταλισμού.

Η ελεύθερη προσέγγιση και συμμετοχή στην εκκλησία είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος γιατί προλαβαίνονται ακρότητες, τριβές και αδιέξοδα μεταξύ κλήρου και λαού. Ή και μεταξύ κλήρου και κλήρου που σκανδαλίζει το λαό. Το πρόσφατο περιστατικό με την αντίδραση σύσσωμων των κατοίκων του Καμπάνη δεν προσφέρεται για ερμηνείες. Θα ακουσθούν πολλά. Ήδη ακούγονται διάφορα. Η απόδοση ευθυνών  για το ποιος «ήρξατο χειρών αδίκων» πιθανόν να μην οδηγήσει σε έγκυρο πόρισμα. Είναι σίγουρο όμως, ότι η άμεση συμμετοχή των μελών της εκκλησίας στην επιλογή του εκκλησιαστικού ηγέτη θα είχε αποτρέψει πολλές τριβές. Ο καθείς γνωρίζει τα του οίκου του καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση το έργο του εκκλησιαζόμενου πλήθους δεν είναι οι διαδηλώσεις και τα συνθήματα. Έργο της μετοχής στην εκκλησία είναι η μαζική δράση για αλληλεγγύη  στους πάσχοντες συνανθρώπους, εκκλησιαζόμενους και μη. Ιδιαίτερα σήμερα.

Αυτό όμως προϋποθέτει πλήρη απουσία αιτιών και αφορμών από την διορισθείσα και όχι εκλεγείσα κεφαλή.

Σχολιάστε