My Twitter Feed

24 Οκτώβριος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κατάληψη διαρκείας στο 2ο ΕΠΑΛ -

Τρίτη, 24 Οκτώβριος, 2017

Συνεχίζει η ΑΡΣΙΣ στη Ν. Καβάλα -

Τρίτη, 24 Οκτώβριος, 2017

«Αγωνία νέων αγροτών» -

Δευτέρα, 23 Οκτώβριος, 2017

Σάββας: Δεν διεκδικώ αποδοχές -

Δευτέρα, 23 Οκτώβριος, 2017

Γιορτάζουν Γουμένισσα – Παιονία -

Σάββατο, 21 Οκτώβριος, 2017

Στο Κιλκίς η Ολυμπιακή Φλόγα -

Σάββατο, 21 Οκτώβριος, 2017

“Γκρίμσον”: Μια ποικιλία με μέλλον -

Παρασκευή, 20 Οκτώβριος, 2017

Νέος «παίκτης» στα καπνικά; -

Παρασκευή, 20 Οκτώβριος, 2017

Η Γουμένισσα στο χρόνο και την ιστορία

Η ιστορία της Γουμένισσας και οι σπουδαίοι μουσικοί της παρουσιάσθηκαν σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού των “Ελευθερίων” του δήμου Παιονίας.

Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, ο Δήμος Παιονίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας “Οι Παίονες”, περιλάμβανε δύο ενότητες που κράτησαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στην κατάμεστη αίθουσα αμείωτο ως το τέλος.

Η πρώτη ενότητα περιλάμβανε ομιλία του εκπαιδευτικού – συγγραφέα Ι. Παπαλαζάρου με θέμα  “Η Γουμένισσα στο χρόνο και την Ιστορία”. Ο ομιλητής σε σύντομο χρονικό πλαίσιο παρουσίασε, με το μεστό και πυκνό λόγο του, το χρονολόγιο της μακραίωνης ιστορίας της Γουμένισσας και της περιοχής γενικότερα από τις πρώτες της καταγραφές μέχρι σήμερα. Μετά την εισήγηση του κ. Παπαλαζάρου ακολούθησε η άρτια, όπως πάντα, εμφάνιση της γνωστότατης χορωδίας των “Παιόνων”  που απέδωσε γνωστά τραγούδια.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο γνωστός εκπαιδευτικός – συγγραφέας Χρ. Ίντος παρουσίασε το θαυμάσιο Λεύκωμα για την ιστορία και την αξία των περίφημων “Χάλκινων” της Γουμένισσας. Το Λεύκωμα με τίτλο “Οι μουσικοί της Γουμένισσας” εκδόθηκε με επιμέλεια και δαπάνη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Μετά την εισήγηση του κ. Ίντου, ένα σχήμα με “Χάλκινα”, παρουσίασε ένα μικρό δείγμα του μοναδικού ταλέντου των μουσικών της Γουμένισσας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία του μητροπολίτη Γουμένισσας, Δημητρίου, ο οποίος αφού συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους, αναφέρθηκε στους μεγάλους κινδύνους, που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα και η κοινωνία από καθημερινές απειλές, οι οποίες στρέφονται ενάντια στις παραδόσεις της Ιστορίας και τα χρηστά ήθη που κυριαρχούν για αιώνες στην πορεία της Ελλάδας.

Στην διαδικασία της έκδοσης του πολύτιμου “Λευκώματος” αναφέρθηκε ο δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης επί της θητείας του οποίου ως αντιπεριφερειάρχη, κατατέθηκε η ιδέα και ξεκίνησε η υλοποίηση της.

 Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Αθ. Τραχανίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και τις ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της.

Την δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης και την παρουσίαση του Λευκώματος  χαιρέτησε η περιφερειακή σύμβουλος Μιχ. Καραμισάκη, η οποία μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και του αντιπεριφερειάρχη Ανδρ. Βεργίδη, ευχαριστώντας τους για την αποφασιστική συμβολή τους στην υλοποίηση του θαυμάσιου Λευκώματος. Συνεχάρη επίσης αυτούς που προσπάθησαν ώστε να γίνει πραγματικότητα η εμφάνιση των “Χάλκινων” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής κ.α.

 

Σχολιάστε