My Twitter Feed

5 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η γενοκτονία της αμηχανίας

Του Στέλιου Κούλογλου.


Το είχαν εξαγγείλει και το τήρησαν. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Yoav Gallant είχε δηλώσει για την επικείμενη επίθεση στη Γάζα: «πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως». Ο υποστράτηγος Ghassan Alian συμπλήρωνε:  «δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Θα υπάρχει μόνο καταστροφή. Θέλατε την κόλαση, θα πάρετε την κόλαση». Στο τέλος του άρθρου, το βίντεο από τη λωρίδα της Γάζας, προχθές το βράδυ, δείχνει ακριβώς αυτό: την κόλαση.

Αυτό που συμβαίνει στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη διεθνή ιστορία. Στον βομβαρδισμό της Γκουέρνικα το 1937, όταν στον ισπανικό εμφύλιο τα αεροπλάνα των Χίτλερ- Μουσολίνι ισοπέδωσαν τη μικρή βασκική πόλη , όλα τελείωσαν μέσα σε μερικές ώρες. Στην περίπτωση της Γάζας έχουμε πέντε Γκουέρνικες τη μέρα. Μπροστά στα μάτια των υποκριτών της δυτικής «διεθνούς κοινότητας». Και χωρίς Πικάσσο να αποθανατίσει την καταστροφή.

Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Γιατί εκτός από τη συλλογική τιμωρία 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αμάχων για τις βαρβαρότητες της Χαμάς, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει καμία στρατηγική ούτε για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, ούτε τι θα γίνει μετά από αυτόν.

Ο Νετανιάχου έχει θυσιάσει τους πρόσφυγες;

Ο δηλωμένος στόχος της «δεύτερης φάσης» των ισραηλινών επιχειρήσεων, όπως προέκυψε από τη μυστική ενημέρωση του Στρατού που διέρρευσε σε ισραηλινές εφημερίδες το Σαββατοκύριακο, είναι διπλός: η στρατιωτική συντριβή της Χαμάς και της ηγεσίας της καθώς και η απελευθέρωση των περίπου 220 ομήρων. Αλλά αυτό είναι ήδη μία μεγάλη αντίφαση: όσο παρατείνονται οι βομβαρδισμοί και θα προχωρά η χερσαία εισβολή, τόσο η ζωή των ομήρων θα κινδυνεύει περισσότερο.

Οι Ισραηλινοί φίλοι με τους οποίους μίλησα, υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου έχει ήδη θυσιάσει τους ομήρους, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο. Στην πραγματικότητα η περίπτωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του όλου προβλήματος: όταν τελειώσει ο πόλεμος θα χάσει τη θέση του. Για αυτό τον συμφέρει να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Νετανιάχου είναι ίσως ο μοναδικός από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έχει παραδεχθεί δικά του λάθη για το φιάσκο της εισβολής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στην προσπάθεια του να αποσείσει τις δικές του μεγάλες ευθύνες, σε ανάρτηση προχθες στο Χ, πρώην twitter, κατηγόρησε το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμία πληροφόρηση για τις προετοιμασίες της Χαμάς.

Ταπεινωτική συγνώμη και μακάβρια στατιστική.

Την Κυριακή, μετά την αντίδραση της ηγεσίας του Στρατού και μελών της κυβέρνησης, κατέβασε την ανάρτηση, υποχρεωμένος σε μια ταπεινωτική για πρωθυπουργό συγνώμη: «Έκανα λάθος. Πράγματα που είπα δεν έπρεπε να ειπωθούν και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό». Αλλά με τι καθαρό μυαλό και στόχους μπορεί να ηγηθεί του πολέμου ένας άνθρωπος που ξέρει ότι, αν και όποτε τελειώσει, θα καθαιρεθεί και ίσως περάσει από ειδικό Δικαστήριο;

Μέχρι τώρα ο ισραηλινός στρατός απλώς διορθώνει τη μακάβρια ιστορική στατιστική. Από το 2006, όταν αποσύρθηκαν από τη Γάζα, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν επιτεθεί στη μικρή λωρίδα 7 φορές. Στις προηγούμενες έξη περιπτώσεις,  ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους ήταν 4.000. Σε κάθε απώλεια Ισραηλινού στρατιώτη αντιστοιχούσαν καμιά 200αριά Παλαιστίνιοι.

Η αναλογία ανατράπηκε πλήρως με την επίθεση της Χαμάς, που προκάλεσε περίπου 1400 θύματα  τα περισσότερα επίσης άμαχοι. Μέχρι τώρα (Δευτέρα 30 Σεπτ πρωί) οι νεκροί στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο,  έχουν φτάσει τις  8,306 Παλαιστίνιους, εκ των όποίων 3,457 παιδιά.  Θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι για να επανέλθουν οι παλιές αναλογίες. Αλλά με τι στόχο και τι σχέδιο, όταν τελειώσει ο πόλεμος;

Οι αντιφάσεις της ισραηλινής τακτικής εκδηλώνονται και με τη «δεύτερη φάση » που ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ. Η εισβολή είναι και δεν είναι: τα στρατεύματα θα εισέρχονται στη Γάζα και θα αποσύρονται. Αυτό το βλέποντας και κάνοντας, η έλλειψη στρατηγικής επιτείνει τη τραγωδία των κατοίκων της Γάζας, που μένουν επ’ άοριστον χωρίς νερό, φαγητό, νοσοκομεία και από χθες χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο.

Πρόκειται για γενοκτονία και λόγω στρατηγικής αμηχανίας. Γενοκτονία που θα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις,  όσο η Δύση- μεταξύ της και η θλιβερή κυβέρνηση Μητσοτάκη- ανέχονται, όταν δεν υποστηρίζουν, το μεγάλο έγκλημα. Το βίντεο από τη Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται ότι επιτέθηκε με απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου, τα λέει όλα.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε