My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η βούληση λείπει

floridis_panagΤου Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

—————————————————————————————————————————————————————————————————-Η κατασκευή τριών σχολικών μονάδων είναι σίγουρα ένα ευχάριστο γεγονός. Τα τρία υπερσύγχρονα νηπιαγωγεία ήδη «τοποθετούνται» στους χώρους της Ευκαρπίας του Μυριοφύτου και του Γαλλικού. Και από το Φθινόπωρο θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Αυτή είναι η μια παράμετρος. Η άλλη είναι εξ ίσου σημαντική: τα τρία νέα σχολεία κατασκευάσθηκαν με τις τελευταίες προδιαγραφές και σε χρόνο ρεκόρ. Πράγμα που δείχνει ότι και στο νομό μας υπάρχει μια ισχυρή  δυνατότητα τόσο σε κατασκευαστικό υπόβαθρο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Η PRE­CON­STRUCTA που ανέλαβε τις προκατασκευές είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της δυνατότητας που υφίσταται σ’ ‘έναν από τους χειμαζόμενους πυλώνες της ελληνικής Οικονομίας. Για τους οποίους όλοι εύχονται ταχείαν ανάσταση, αλλά κανείς δεν πράττει κάτι το χειροπιαστό προς την κατεύθυνση αυτή.

Η κατασκευή των τριών νηπιαγωγείων ήταν ένα «παιχνιδάκι» για την ιστορική εταιρεία. Και μάλιστα σε εποχή που το έμψυχο δυναμικό της έχει υποστεί την αναγκαστική δραστικότατη μείωση. Η εταιρεία κάποτε έφθασε να απασχολεί περί τα 250 άτομα μετέχοντας στη διαδικασία της πραγματικής ανάταξης της χώρας σε υποδομές.

Το ίδιο βεβαίως μπορεί να συμβεί και τώρα. Όχι μόνο από την PRECONSTRUCTA αλλά από το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου. Όχι με έργα βιτρίνας για τους ημετέρους και τις μίζες τους, αλλά με έργα πραγματικών και αναγκαίων υποδομών. Τα νηπιαγωγεία μόνο έργα βιτρίνας δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν. Όπως δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί έργο βιτρίνας το ημιτελές γηροκομείο μας, η ατελείωτη ακόμη Γ’ πτέρυγα του Νοσοκομείου μας, ο ατέρμων δρόμος Κιλκίς-Θεσσαλονίκης, η εφιαλτική πλέον Αρτζάν-Αματόβου, ο δρόμος Κιλκίς-Πολύκαστρο-Γουμένισσα και τόσα άλλα αναγκαία έργα. Εργα για τα οποία υπάρχει κατά χιλιάδες το εκπαιδευμένο εργατοτεχνικό δυναμικό, οι πρώτες ύλες εγχώριας παραγωγής, το επιστημονικό προσωπικό που θα σχεδιάσει και θα στηρίξει την όλη προσπάθεια.

Τί λείπει; Η βούληση και ο συνολικός σχεδιασμός σε νέα βάση. Σε μια βάση που θα προτάσει  το συμφέρον  του συνόλου και όχι των παρασιτούντων μανδαρίνων  όλων των βαθμίδων. Η πρώτη ένσταση ενδεχομένως να αφορά στο χρήμα που λείπει. Ολοι όμως ομνύουν ότι για το θέμα των υποδομών και της αναδιάρθρωσης, το σχετικό χρήμα δεν εμποδίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας. Ο μόνος  τους (των εταίρων μας) φόβος ίσως να είναι η απίστευτη ελληνική πραγματικότητα. Οπου δηλαδή, μια Υπηρεσία θα σχεδιάζει ένα μεγάλο έργο (π.χ. οδικό άξονα) και κάποια άλλη Υπηρεσία θα θέτει τα ανυπέρβλητα εμπόδια, στην υλοποίησή του.

Υ.Γ. Η στροφή προς τις μεγάλες κατασκευές Δημοσίων Εργων υποδομής ήταν ο κύριος μοχλός για τη γρήγορη έξοδο της Αμερικανικής Οικονομίας  από την κρίση του 1929.

Υ.Γ. (1) Σύμφωνα με το νέο Δελτίο Τιμών του ΥΠΕΧΩΔΕ οι τιμές  στις μελέτες  για υλικά πλην ασφαλτικών (πλάκες, κυβικό μπετόν κλπ) έχουν μειωθεί κατά 15-30%.

Υπάρχουν κίνητρα λοιπόν.

Σχολιάστε