Βιβλιοθήκη και Λάζαρος Παυλίδης
Να δοθεί το όνομα του μεγάλου συγγραφέα του Κιλκίς με την πανελλήνια αναγνώριση, Λάζαρου Παυλίδη, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης, ζητά η Ειρήνη (Ρένα) Πολυχρονίδου, σύζυγος εν ζωή του επί 16 συναπτά έτη αείμνηστου δημάρχου Αξιούπολης Γιάννη Πολυχρονίδη.
Η άξια επαίνου αυτή πρωτοβουλία της κ. Πολυχρονίδου, που ευελπιστούμε ότι θα γίνει αποδεκτή από όλους τους αρμοδίους, εκφράστηκε και με αίτημα που κατέθεσε πρόσφατα προς το ΔΣ της Βιβλιοθήκης, κοινοποιώντας το και στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη.
Στο οποίο αίτημα της η κ. Πολυχρονίδου αναφέρει τα εξής:
“Κατόπιν προτροπής πολλών ανθρώπων που γνώριζαν το μεγάλο έργο που άφησε πίσω του ο καταξιωμένος συγγραφέας Λάζαρος Παυλίδης, παίρνω την πρωτοβουλία να σας ενημερώσω, για την πρόταση μου, γνωρίζοντας ότι ο Λάζαρος Παυλίδης όνειρο του ήταν η πόλις του Κιλκίς να αποκτήσει τότε Δημοτική Βιβλιοθήκη. Έβαλε τα θεμέλια και έφερε σε πέρας τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπως και της κινητής.
Εξ΄` ολοκλήρου δικό του έργο. Διαβάζοντας και το αίτημα του αείμνηστου ζωγράφου Κώστα Λαχά προς τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Τερζίδη, ν΄αναγείρει ανδριάντα του Λάζαρου Παυλίδη, που προσέφερε τα πάντα για την πόλη του.
Επίσης έγιναν εκδηλώσεις – αφιέρωμα στο Λάζαρο Παυλίδη από τους Δημάρχους Αξιούπολης Ιωάννη Πολυχρονίδη στις 24/01/2005 και Δημήτρη Τερζίδη στις 14/02/2005.
Ζητώ να πάρει το όνομα του η σημερινή Δημόσια Βιβλιοθήκη Κιλκίς προς τιμήν του.”
Το ΚΙΛΚΙΣ24 οφείλει να δηλώσει ότι υιοθετεί απολύτως το αίτημα της κ. Πολυχρονίδου, έχοντας τη βεβαιότητα ότι εκφράζει πλήρως τη μεγάλη πλειοψηφία των πνευματικών ανθρώπων του νομού μας και της κοινής γνώμης.
Γιατί όχι “Βιβλιοθήκη Λάζαρος Παυλίδης”;
Με αφορμή τιμητική εκδήλωση για τον “συγγραφέα του Κιλκίς”, που είχε πραγματοποιηθεί πριν 10 χρόνια (τον Μάη του 2013) στη Βιβλιοθήκη του Κιλκίς, το ΚΙΛΚΙΣ24 έγραφε με τίτλο “γιατί όχι Βιβλιοθήκη <Λάζαρος Παυλίδης>;) και τα εξής:
“…Δυστυχώς από πλευράς δήμου έμεινε αναπάντητη η πρόταση που κατατέθηκε, να φέρει η Βιβλιοθήκη το όνομα του συγγραφέα του Κιλκίς. Μια πρόταση, που “έβαλε στο τραπέζι” ο συντονιστής της εκδήλωσης και συγγραφέας επίσης, Γιάννης Τσιτσίμης, μεταφέροντας όπως δήλωσε την άποψη “πολλών φίλων Κιλκισιωτών”. Για να παρέμβει άμεσα η πρώην δημ. σύμβουλος, Γεωργία Ζαφειριάδου, και να γνωστοποιήσει ότι υπάρχει από χρόνια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δοθεί το όνομα του Λ. Παυλίδη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, χωρίς ποτέ ωστόσο να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα!…
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Τ. Ψαράς κινηματογράφησε συνεντεύξεις απ` όλους τους ανωτέρω και την Ελένη Παυλίδη, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ που γυρίζει για την ΕΡΤ, πάνω στη ζωή και το έργο του Λάζαρου.”
Βιογραφικά
Ο Λάζαρος Παυλίδης (Κιλκίς, 1929-2004) υπήρξε πεζογράφος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, μια από τις πιο ρωμαλέες και γνήσιες πεζογραφικές φωνές των ελληνικών γραμμάτων.
Eμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1955 με τη νουβέλα “O Tάκλης”. Aκολούθησαν τα μυθιστορήματα “Xρυσός νοικοκύρης”, “Πρόταση γάμου”, “O χωματόδρομος”, “Oι λύκοι”, “Γεωργική ευτυχία”, “O κλητήρας”, “H νέα ζωή”, “H κακιά πεθερά”, “H μπαλάντα ενός ιδεολόγου”. Έχουν εκδοθεί, επίσης, και τρεις τόμοι διηγημάτων του. Θεωρείται γνήσιος εκπρόσωπος του ρεαλισμού στην πεζογραφική έκφραση. Tα μυθιστορήματα “Kαραβάν Σαράι” και “Xρυσός νοικοκύρης” μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση αντίστοιχα.
Ο Λάζαρος Παυλίδης γεννήθηκε το 1929 στο Κιλκίς από γονείς πρόσφυγες και ανήκει στην πρώτη γενιά των μεταπολεμικών πεζογράφων μας. Γνώρισε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα: Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, Γερμανική Κατοχή, Εμφύλιος, Χούντα των συνταγματαρχών, Μεταπολίτευση κ.λ.π. Από αυτή τη μακρά και επώδυνη αλυσίδα των πολιτικοκοινωνικών γεγονότων επιλέγει, ανάλογα με το θέμα που τον απασχολεί, το βιωματικό υλικό για τα βιβλία του: μυθιστορήματα και διηγήματα.
Από το πλούσιο συγγραφικό έργο του ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα «Καραβάν Σαράϊ» και «Χρυσός Νοικοκύρης» που έγιναν ταινία το πρώτο και σίριαλ γιά την ΕΡΤ το δεύτερο, οι «Λύκοι», «Ο Χωματόδρομος», «η Πολυκατοικία των φοιτητών» κ.ά, καθώς και πολλά διηγήματα όπως «Ο Τάκλης», «Ο Κλητήρας» κ.λ.π.
Ο Λ. Παυλίδης υπήρξε μια δραστήρια πνευματική προσωπικότητα του Κιλκίς. Έκανε πολιτιστικές εκπομπές στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό αλλά και από το ραδιόφωνο «Παρατηρητής» της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφούσε στον τοπικό τύπο. Υπήρξε μέλος της Μακεδονικής Εταιρείας «Τέχνη» του Κιλκίς.
Πολλές από τις προτάσεις του για αναμόρφωση του Κιλκίς στον τομέα του πολιτισμού έγιναν πραγματικότητα: θερινό θέατρο, τουριστικό περίπτερο, μουσείο, πνευματικό κέντρο και πάνω απ’ όλα Δημοτική Βιβλιοθήκη.