My Twitter Feed

13 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Η αποκάλυψη ξεκίνησε απ` τον Βασ. Φλωρίδη

floridis-vasilisΤο μεγάλο σκάνδαλο στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που κατέληξε στα ισόβια στον Γ. Παπαγεωργόπουλο, αποκαλύφθηκε χάρη στο γνωστό Κιλκισιώτη εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη: Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης διέταξε έλεγχο όταν είδε ότι ο πρώην ταμίας του δήμου και τότε στενός συνεργάτης του τότε δημάρχου συνέχιζε να αγοράζει το ένα νυχτερινό κέντρο μετά το άλλο, κι όταν πλήθαιναν οι καταγγελίες πως κάτι δεν πάει καλά στον δήμο.

Το σχετικό δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ για την “μαφία των δημάρχων”, που έκανε αίσθηση, έχει αναλυτικά ως εξής:

Όταν ένας υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με μηνιαίο μισθό 1.200 ευρώ, εμφανίζεται παράλληλα ως ιδιοκτήτης τεσσάρων νυχτερινών κέντρων, κυκλοφορεί με κόκκινη Φεράρι και επιχειρεί να αγοράσει, και μάλιστα τοις μετρητοίς, επαγγελματική ομάδα μπάσκετ στο Πανόραμα, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Ο δημοτικός υπάλληλος, υπεύθυνος του ταμείου του δήμου Π. Σαξώνης, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη όπως και ο τέως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, ποτέ δεν έκρυψε και από κανέναν τη χλιδάτη ζωή που ζούσε, ακόμα και όταν άρχισαν οι δικαστικές έρευνες για την υπεξαίρεση στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Καρφί έδειχνε ότι δεν του καιγόταν, νόμιζε ότι θα τη γλιτώσει, αφού η λεγόμενη «Μαφία των Δημάρχων» φαινόταν εκείνη την εποχή καλά να κρατεί και του παρείχε πλήρη κάλυψη. Είναι η ίδια ακριβώς μαφία που συνέχιζε για χρόνια να λειτουργεί ακολουθώντας την ίδια λογική: με προμήθειες και έργα που δίνονταν με απευθείας αναθέσεις, με κατατμήσεις δαπανών και αναθέσεις συμπληρωματικών εργασιών για να αποφεύγονται οι διαγωνισμοί, με παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων και ειδικών συμβούλων, με σωρεία παράνομων αμοιβών και βεβαίως με τις υπεξαιρέσεις από το ταμείο του δήμου.

Στα 17.962.336 ευρώ (6 δισ. 120 εκατ. δρχ.) προσδιόρισε το δικαστήριο το ποσό που υπεξαιρέθηκε από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του βαρυποινίτη πλέον πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλου. Οπως ειπώθηκε στο  δικαστήριο: «Τέτοια διάρκεια και τέτοιο μέγεθος υπεξαιρέσεως σπάνια συναντώνται στα δημόσια πράγματα, αν δεν είναι μοναδική σ’ αυτό το ύψος». Επιπλέον, ειπώθηκε από το δικαστήριο ότι το πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα, του οποίου ο δήμαρχος ήταν πρωτίστως εκ του νόμου εγγυητής διαφύλαξής του.

Εγγυητής διαφύλαξης ο δήμαρχος, άλλο και τούτο. Να σκεφτείτε ότι όταν υπήρξαν οι πρώτοι ψίθυροι πως η μεταφορά των κλεμμένων χρημάτων γινόταν με σακούλες, η ηγεσία του δήμου επιχείρησε να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες από το δημοτικό συμβούλιο την πρόσληψη εταιρείας… σεκιούριτι για να δείξει δήθεν ότι διαφυλάσσει το δημοτικό χρήμα. Και όταν η «επιχείρηση» δεν πήγαινε άλλο, όταν ο ταμίας του δήμου (και τότε στενός συνεργάτης του δημάρχου) συνέχιζε να αγοράζει με τον πενιχρό μισθό του το ένα νυχτερινό κέντρο μετά το άλλο, όταν πλήθαιναν οι καταγγελίες πως κάτι δεν πάει καλά στον δήμο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης κ. Β. Φλωρίδης διέταξε έλεγχο, πράττοντας το καθήκον του.
Ο τότε δήμαρχος, για να προλάβει προφανώς την αποκάλυψη του τεράστιου αυτού σκανδάλου, διέταξε και αυτός εσωτερικό έλεγχο! Τι προέκυψε; Βρέθηκε μαύρη τρύπα 1,8 εκατ. ευρώ και οι ευθύνες επιρρίπτονταν στον ταμία κ. Π. Σαξώνη.

«Δεν είναι η υπεξαίρεση μόνον 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά 50 εκατ. ευρώ, τόσο πολλά χρήματα λείπουν από τα ταμεία» 
είπε εμπιστευτικώς στον κ. Φλωρίδη η κυρία Αναστασία Τσεμπερά, επικεφαλής των οικονομικών επιθεωρητών που ανέλαβε να διενεργήσει τον οικονομικό έλεγχο. «Δεν πιστεύω ούτε εγώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, ότι τα λεφτά που λείπουν είναι μόνον 1,8 εκατ. ευρώ και ότι στην απάτη είναι μόνον ένας. Τα λεφτά είναι πολλά» λέγεται πως απάντησε ο κ. Φλωρίδης και ζήτησε να ενταθούν οι έλεγχοι. Οπερ και εγένετο.
Στο μεταξύ, ο ως τότε «ατσαλάκωτος» δήμαρχος καθόταν, όπως λένε όσοι τον γνώριζαν, σε αναμμένα κάρβουνα. Ηθελε, λένε σήμερα παλαιοί συνεργάτες του, αλλά και στελέχη της ΝΔ, πάση θυσία να τελειώσει γρήγορα η όλη υπόθεση με την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του κ. Σαξώνη (τον οποίο ξαφνικά άρχισε να αποκαλεί από στενό του συνεργάτη… «καταχραστή») για το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης όμως κ. Φλωρίδης δεν ασκούσε ποινική δίωξη, περίμενε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των οικονομικών επιθεωρητών, αφού τα πρώτα στοιχεία και οι πληροφορίες που έρχονταν ήταν ότι στη μεγαλύτερη αυτή απάτη ενέχονταν πολλά πρόσωπα, με συμμετοχή και του ίδιου του δημάρχου, και ότι τα λεφτά που έλειπαν ήταν πολλά.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, έχοντας τότε την πλήρη στήριξη του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, καθώς και του τότε νομάρχη κ. Π. Ψωμιάδη (στην αρχή), δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης για να… καταγγείλει τον κ. Φλωρίδη που καθυστερούσε να ασκήσει ποινική δίωξη για κατάχρηση 1,8 εκατ. ευρώ στον δήμο του. Προχώρησε ακόμη και σε καταγγελία κατά της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για σκόπιμη κωλυσιεργία και απόπειρα… συγκάλυψης. Ζήτησε μάλιστα και την πειθαρχική δίωξη του κ. Φλωρίδη. Και όλα αυτά επειδή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας δεν του έκανε το χατίρι να κλείσει την υπόθεση, οδηγώντας ουσιαστικά στη φυλακή μόνο τον ταμία του δήμου.
Ο έλεγχος διήρκεσε αρκετούς μήνες και βρέθηκε ότι πράγματι υπεξαιρέθηκαν 51,2 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κ. Παπαγεωργόπουλος ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης της ΝΔ να σκίσει το έγγραφο για την παράταση της θητείας του κ. Φλωρίδη ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Ηταν η εποχή που ο τότε πρωθυπουργός πηγαινοερχόταν στη Θεσσαλονίκη και φωτογραφιζόταν πότε με τον δήμαρχο και πότε με τον κ. Ψωμιάδη. Ηταν η εποχή που ο κ. Παπαγεωργόπουλος ήθελε να εμφανίζεται ως «Θεσσαλονικάρχης», πιστός στην  κομματική γραμμή και στον αρχηγό του κόμματος.
Το περίεργο είναι ότι οι Θεσσαλονικείς τόσα χρόνια δεν είχαν προσέξει κάτι στον βίο του ζεύγους Παπαγεωργόπουλου που να  προκαλούσε. Εκανε, λένε, (ως αθλητής) μετρημένη ζωή, απέφευγε τις συχνές επισκέψεις στα μπουζούκια και στις κοσμικές παραλιακές ψαροταβέρνες της Θεσσαλονίκης, έμενε σε ιδιόκτητη μεζονέτα 150 τ.μ. στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης ενός στούντιο 40 τ.μ. στο Καϊμακτσαλάν (κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο), οδηγούσε ένα Βόλβο (αλλά προς το τέλος της θητείας του  αγόρασε και μία υβριδική Lexus), εισέπραττε δύο συντάξεις, μία του βουλευτή και μία του οδοντιάτρου (και αυτό το θεωρούσαν οι συμπολίτες του φυσιολογικό), ελάμβανε τον μισθό του δημάρχου, ενώ η σύζυγός του Ελένη διατηρούσε το οδοντιατρείο της ανοικτό σχεδόν σ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου.
Επιχειρούσε επιμελώς να κρύβεται, να μην προκαλεί, φρόντιζε να πηγαίνει ανελλιπώς σε όποια κομματική εκδήλωση της ΝΔ γινόταν και μάλιστα καθόταν στην πρώτη σειρά (για να φανεί στις τηλεοπτικές κάμερες), διέρρηξε τις σχέσεις του με τον κ. Ψωμιάδη, μόλις υπήρξαν πληροφορίες για ανάμειξή του σε σκάνδαλο στην Περιφέρεια, και γενικά ο 66χρονος «φτερωτός γιατρός» φαινόταν ότι προστάτευε τον εαυτό του και το όνομά του από τις όποιες κακοτοπιές. Κάποιες χλιδάτες διακοπές του σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στη Χαλκιδική, στη Ρόδο και στο Καβούρι περνούσαν από τους Θεσσαλονικείς σχεδόν απαρατήρητες, αφού πάντοτε φρόντιζε να είναι ολιγοήμερες. Ο δήμαρχος ήξερε καλά να φυλάγεται…
Συνεπώς, ίσως πολλοί να διερωτηθούν πώς βρέθηκε ένοχος για υπεξαίρεση τόσο μεγάλου ποσού από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ηταν εμφανέστατο ότι ήθελε πάση θυσία να διατηρηθεί στην εξουσία, χρηματοδοτώντας τον δημοτικό του συνδυασμό «Αναγέννηση». Αξιοσημείωτο είναι ό,τι συνέβη όταν σε κάποια στιγμή άνοιξαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του έπειτα από εισαγγελική έρευνα και βρέθηκαν σ’ έναν και μόνο λογαριασμό 15 εκατ. ευρώ: ο εισαγγελέας ρώτησε ποιανού ήταν αυτά τα χρήματα. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος είπε ότι ήταν του συνδυασμού «Αναγέννηση». Την ίδια ημέρα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, που εξελέγησαν με τον συνδυασμό «Αναγέννηση», εξέφρασαν την έκπληξή τους και δήλωσαν: «Ποτέ δεν ξέραμε ότι είχαμε στην τράπεζα τόσο πολλά χρήματα»
Οταν κάποιος έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης τότε μπορεί να κάνει συγκρίσεις και να τα αντιπαραβάλει με στοιχεία που συναντώνται γενικότερα στην πολιτική σκηνή του τόπου. Μοιάζουν σαν συγκοινωνούντα δοχεία οι δύο αυτοί χώροι, αφού και οι πολιτικοί μαζεύουν λεφτά με αποκλειστικό στόχο να διατηρηθούν στην εξουσία. Η διαφθορά στους δήμους δεν αποτελεί τίποτε άλλο από τη μικρογραφία της διαφθοράς στην πολιτική.
Κατά τη διάρκεια όμως της θητείας του κ. Παπαγεωργόπουλου, και το «δεξί χέρι» του δημάρχου, ο γραμματέας του δήμου κ. Μ. Λεμούσιας, βρέθηκε ξαφνικά μ’ ένα ακίνητο. Οταν ρωτήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές πώς το απέκτησε, είχε έτοιμη την απάντησή του: «Ηταν μια δωρεά από μια κυρία, επειδή έσωσα τον γιο της από τα ναρκωτικά». Εξήγηση που προφανώς δεν έπεισε κανέναν, δημιουργήθηκε σάλος και ο δήμαρχος, επειδή πλησίαζαν οι εκλογές, για να μην «τσαλακωθεί» η εικόνα του και επειδή οι φήμες για τα σκάνδαλα στον δήμο πλέον βοούσαν, απομάκρυνε τον Λεμούσια. Οταν εξελέγη θριαμβευτικά, τον επανέφερε στην ισχυρή θέση που κατείχε. Στον συγκατηγορούμενο του δημάρχου κ. Μ. Λεμούσια επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και επιπλέον φυλάκιση 18 μηνών για ψυχική συνδρομή στην πλαστογραφία.

Χωρίς ελαφρυντικά
«Γνώριζε τα πάντα» έκρινε το δικαστήριο

Είναι αλήθεια ότι τόσο ο κ. Παπαγεωργόπουλος όσο και οι συνήγοροι υπερασπίσεώς του επιχείρησαν να ελαφρύνουν την ποινή του. Οι συνήγοροι του πρώην δημάρχου υπέβαλαν αίτημα να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, κάτι που εάν γινόταν δεκτό θα γλίτωνε τα ισόβια. Μάλιστα επικαλέστηκαν την πολυετή προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο ως αθλητή, βουλευτή, υφυπουργού και δημάρχου.
Το δικαστήριο όμως (με πρόεδρο τον κ. Γ. Αποστολάκη) ήταν καταπέλτης όταν απέρριψε το αίτημα αυτό: «Η επικαλούμενη εξέχουσα συμμετοχή του πρώτα στον αθλητικό βίο και μετέπειτα στον πολιτικό βίο θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά της συμμετοχής του στην εγκληματική δραστηριότητα που υπέδειξε…».
Ο ισοβίτης πλέον δήμαρχος – που οι οπαδοί του την ώρα που περνούσε με χειροπέδες την πύλη των Φυλακών των Διαβατών τον παρομοίαζαν με τον Κολοκοτρώνη (γιατί και αυτός φυλακίστηκε, όπως έλεγαν, άδικα) – γνώριζε τα πάντα για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, όπως αποδέχθηκε το δικαστήριο: «Η σιωπηρή στάση του οποίου στο παρασκήνιο μαρτυρεί ότι ενέκρινε τα πάντα, αλλά άφηνε την εκτέλεσή τους στο δεξί του χέρι, στον γενικό του γραμματέα». Και μάλιστα συμφώνησαν ότι οι εκταμιεύσεις θα καλύπτονταν με πλαστά παραστατικά και έτσι έστησαν τη «βιομηχανία» των εκταμιεύσεων. «Παρέμενε στο παρασκήνιο και προσποιούνταν άγνοια, ενώ ήξερε καλά ότι ήταν προϊόν υπεξαιρέσεως» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Κάλυψη στους δικούς τους
Το σύστημα «κράτα με να σε κρατώ»

Μία μικρογραφία της πολιτικής είναι οι δήμοι σχεδόν σ’ όλη τη χώρα. Οταν ένας δήμαρχος εμφανίζεται να έχει πρόβλημα σπεύδουν αμέσως οι πολιτικοί να τον διασώσουν ή να επιχειρήσουν να μην τσαλακώσουν το πολιτικό του προφίλ. Πόσες δηλώσεις υπήρξαν από σημαίνοντα στελέχη της ΝΔ, σ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, αλλά και της δίκης, στήριξης του κ. Παπαγεωργόπουλου: ότι «είναι έντιμος δήμαρχος»«διώκεται πολιτικά», «είναι αθώος» και πολλά άλλα. Το ίδιο δεν έγινε και με τον κ. Ψωμιάδη, λίγο προτού υπάρξει οριστική δικαστική απόφαση για την καθαίρεσή του από περιφερειάρχη; Στήριξη που όπως φάνηκε δεν τον διατήρησε στο αξίωμα του περιφερειάρχη και τώρα ο κ. Ψωμιάδης απειλεί να ιδρύσει νέο κόμμα.
Και όταν κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν σκάνδαλα στρέφονται ακόμη και κατά στελεχών του ίδιου τους του κόμματος. Δεν πέρασε για παράδειγμα από κανέναν απαρατήρητο το γεγονός της επίθεσης που δέχτηκε από τα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης ο κ. Κ. Γκιουλέκας, όταν διεκδικούσε την υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης από τον κ. Παπαγεωργόπουλο.
Οπως δεν πέρασε απαρατήρητη και η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδη στο Κιλκίς τη στιγμή που ο δήμαρχος (που στηρίζεται από τη ΝΔ) είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση (με αναστολή) για  ατασθαλίες, με τη συμμετοχή και αξιωματούχων των ΚΤΕΛ, για τα αναπηρικά επιδόματα.
Ή η πολιτική στήριξη από όλους τους βουλευτές όλων των παρατάξεων που είχε ο δήμαρχος μεγάλου δήμου στην Πελοπόννησο, όταν κλήθηκε προσφάτως στον εισαγγελέα για να δώσει εξηγήσεις γιατί ως τώρα δεν διενεργούσε κανέναν διαγωνισμό και όλους τους πραγματοποιούσε με απευθείας αναθέσεις και υπέρογκες προμήθειες!
Εδώ και 15 χρόνια «Το Βήμα» είχε εντοπίσει τη διαφθορά που υπάρχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη σύνδεσή της με τους πολιτικούς. Με μία εμπεριστατωμένη έρευνα που άρχισε τον Νοέμβριο του 1997, άνοιξε τον φάκελο για τη «Μαφία των Δημάρχων», με συγκεκριμένα στοιχεία, καταγγελίες, αλλά και ονόματα. Και αντί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και από διαμαρτυρίες, τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι αιρετοί άρχοντες βρέθηκαν αναμεμειγμένοι με καταχρήσεις, «πουλούσαν» προστασία σε νυχτερινά κέντρα, έδιναν δουλειές στα γνωστά-άγνωστα κυκλώματα εργολάβων σ’ έναν χορό εκατομμυρίων, τίποτα απολύτως δεν έγινε, πέραν ορισμένων καταδικαστικών αποφάσεων. Το κράτος ίσως να μην ήθελε ή να μην μπορούσε να επέμβει και αυτός είναι και ο λόγος που φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση.
Σχόλια
2 Σχόλια to “Η αποκάλυψη ξεκίνησε απ` τον Βασ. Φλωρίδη”
 1. Ο/Η Ολγα Βασιλείου λέει:

  Κατ’ αρχήν μπράβο στον Κο Φλωρίδη για το συνεπές έργο του.
  Αλλά σκέπτομα γιατί θα πρέπει πάντοτε να επαινούμε όλους εκείνους που απλά κάνουν το επαγγελματικό τους καθήκον, με λίγα λόγια αυτό για το οποίο πληρώνονται.

  Τόσο πολύ έχουμε μείνει πίσω σε ενα κυκεώνα διαφθοράς που πλέον αποτελεί εξαίρεση κάποιος απλά να κάνει με συνέπεια και αφοσίωση αυτό για το οποίο διοριστηκε.

  Μακάρι να υπήρχαν εισαγγελείς και γενικά δημόσιοι λειτουργοί που θα είναι ικανοί και αξιοι να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου.

  • Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

   Δυστυχώς στην δημόσια διοίκηση το αυτονόητο ήταν μονίμως το ζητούμενο, οπότε κάθε εξαίρεση αποτελούσε κάτι ξεχωριστό και άξιο επαίνου. Αυτή η κατάσταση σε βάθος χρόνου αποσάθρωσε την λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών μετατρέποντάς τα σε φέουδα, με την διαπλοκή και την διαφθορά να γίνονται τρόπος ζωής και σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτή κατ’ εμέ ήταν η δεύτερη σε βαρύτητα αιτία της αυτοκαταστροφικής πορείας της χώρας. Η πρώτη αιτία ήταν οι πολιτικές των κομμάτων που ασκούσαν εξουσία για δεκαετίες μέσα απο κυβερνητικούς θώκους.

Σχολιάστε