My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η Ειρήνη για τη μονάδα αποβλήτων -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δίωξη Καλεμκερίδη για καταγγελίες -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δύο νέοι παθολόγοι στο ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Η αξιοποίηση κοιτασμάτων…

…χρυσού της Ελλάδος.

Του Ανανία Τσιραμπίδη (Ορυκτολόγος-κοιτασματολόγος, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.)

——————————————————————————————————————————————————————————————–Ποια είναι τα σημαντικότερα μέταλλά μας;

Τα πιθανά και βέβαια αποθέματα των περισσότερων ορυκτών πόρων στη χώρα μας είναι άγνωστα, επειδή απουσιάζουν οι λεπτομερείς έρευνες (π.χ. γεωτρήσεις, ορυκτολογικές και χημικές αναλύσεις κ.ά.). Επιπλέον δεν υπάρχουν μελέτες εκμεταλλευσιμότητας και βιωσιμότητας αυτών των αποθεμάτων σε χρόνο συγκεκριμένο που θα παίρνουν υπόψη όλες τις μεταβλητές παραμέτρους όπως κόστος εξόρυξης και επεξεργασίας, διεθνείς αγορές, νομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς παράγοντες κ.ά. Όμως χρησιμοποιώντας τον Κώδικα PERC που από το 2008 έχει καθιερωθεί στην Ε.Ε., μπορούμε να εκτιμήσουμε τα ενδεικτικά αποθέματα των ορυκτών πόρων μας και την αξία τους. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιευμένες εργασίες μου κατά το 2012, άλλων ειδικών επιστημόνων, καθώς και τα διαθέσιμα στοιχεία στις ηλεκτρονικές σελίδες των μεταλλευτικών εταιριών, η συνολική αξία όλων των ορυκτών πόρων της Ελλάδος υπολογίζεται σε 1,5 τρισεκ. €. Το 1,36 τρισεκ. € αυτών ανήκει στους ενεργειακούς ορυκτούς πόρους (π.χ. λιγνίτες, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), τα 80 δισεκ. € στους μεταλλικούς ορυκτούς πόρους και τα 60 δισεκ. € στα βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα. Επομένως, τα έσοδα της χώρας μόνο από την ορθολογιστική εκμετάλλευση αυτών των πόρων μπορούν να μειώσουν σημαντικά ή ακόμη και να αποσβέσουν σε χρονικό ορίζοντα 20-25 ετών το συνολικό χρέος της (360 δισεκ. €). Τα σημαντικότερα κοιτάσματα των βασικών και πολύτιμων μετάλλων είναι:

 • Κοιτάσματα σουλφιδίων των βασικών μετάλλων ψευδαργύρου και μολύβδου (συνήθως με χαλκοπυρίτη και ίχνη Ag, Au, Sb, As, Cd, Ga, Ge and Se) υπάρχουν στο Λαύριο Αττικής, στη Χαλκιδική (Ολυμπιάδα, Στρατώνι) και στον Έβρο (Κίρκη, Αισύμη) τα οποία εκμεταλλεύθηκαν στο παρελθόν, καθώς επίσης και στο Κιλκίς (Πολύκαστρο-Σκρα). Σήμερα τα μεταλλεία της Χαλκιδικής είναι τα μοναδικά που εκμεταλλεύονται κοιτάσματα τέτοιων μετάλλων.
 • Το πιο σημαντικό κοίτασμα χαλκού (και χρυσού) είναι των Σκουριών Χαλκιδικής με σύνολο πιθανών και ενδεικτικών αποθεμάτων 385 εκατ. τόνους. Ακολουθεί το Κιλκίς (Αντιγόνεια, Γερακαριό, Βάθη).
 • Τα πιο σημαντικά κοιτάσματα χρυσού βρίσκονται στη Χαλκιδική (Ολυμπιάδα, Σκουριές) στο Πέραμα Έβρου, στις Σάπες Ροδόπης και στο Κιλκίς (Αντιγόνεια, Γερακαριό, Βάθη).
 • Ο πλούσιος σε άργυρο γαληνίτης του Λαυρίου υπήρξε στην αρχαιότητα η πηγή της οικονομικής ευημερίας του Κράτους των Αθηνών. Επίσης, άργυρος έχει εντοπιστεί στη Χαλκιδική (Ολυμπιάδα, Στρατώνι), στον Έβρο (Πέραμα, Κίρκη) και στο Κιλκίς (Πολύκαστρο-Σκρα).

Από το τέλος του 2011 τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων της Χαλκιδικής και του Περάματος Έβρου έχει κερδίσει μετά από διεθνείς διαγωνισμούς η Καναδική μεταλλευτική εταιρία Eldorado Gold (η οποία λειτουργεί μεταλλεία χρυσού στην Τουρκία, Κίνα και Βραζιλία). Αυτή η εταιρία συνεχίζει την παραγωγή συμπυκνωμάτων σφαλερίτη και γαληνίτη στη Χαλκιδική, ενώ προβλέπει την παραγωγή αντίστοιχων συμπυκνωμάτων για το χαλκό, άργυρο (ασήμι) και χρυσό στη Χαλκιδική και Έβρο το 2015. Οι αναγκαίες Μελέτες Εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠΕ) για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική και Έβρο εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Ιούλιο 2011 και Ιούνιο 2012, αντίστοιχα.

Αρνητικές θέσεις

 • Η εξόρυξη χρυσού με τις εξαιρετικά βλαπτικές για το περιβάλλον συνέπειες είναι απόδειξη πνευματικής υστέρησης. Η άποψη αυτή είναι πολύ μειωτική για τους Έλληνες, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Άραγε την ίδια άποψη είχαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας;
 • Να μην εξορύξουμε ποτέ τα αποθέματα των βασικών και πολύτιμων μετάλλων μας, επειδή είναι μηδαμινά σε σχέση με τα παγκόσμια. Δεν είναι ατυχές το επιχείρημα αυτό;
 • Το πρότυπο ζωής που ακολουθεί η σημερινή ανθρωπότητα δεν είναι σωστό. Να συμφωνήσω κι εγώ. Αλλά ποιες από τις σημερινές ανέσεις μας μπορούμε να στερηθούμε; Το αυτοκίνητο; την τηλεόραση; το κινητό τηλέφωνο; τον υπολογιστή;
 • Το περιβάλλον καταστρέφεται ανεπανόρθωτα. Η ρύπανση του εδάφους, των υδροφόρων οριζόντων και του αέρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ζώντες οργανισμούς.
 • Το Ελληνικό Δημόσιο έχει απώλεια εσόδων κάθε χρόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων (περίπου 1 δισεκ. €), από το παραεμπόριο κινέζικων προϊόντων (περίπου 5 δισεκ. €) και από τη φοροδιαφυγή (τουλάχιστον 30 δισεκ. €). Να φροντίσει να εισπράξει αυτά και να απαγορεύσει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Απαντήσεις στις αντιρρήσεις

 • Όλες οι Μελέτες Εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠΕ) προβλέπουν λεπτομερώς την εγκατάσταση και λειτουργία των εξορυκτικών μονάδων, καθώς και τη σταδιακή αποκατάσταση του τοπίου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ανεξέλεγκτα και χωρίς επιστημονική δεοντολογία και σεβασμό προς το περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε τους αναγκαίους πόρους.
 • Εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τους όρους των διαγωνισμών και τις ΜΕΠΕ, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πρωτογενή και δευτερογενή γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.
 • Στο νέο Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών που ισχύει από τον Ιούνιο του 2011 έχουν ενσωματωθεί οι αυστηρότεροι όροι προστασίας του περιβάλλοντος της Ε.Ε. για την εξόρυξη και επεξεργασία κάθε μορφής κοιτάσματος.
 • Σε όλες τις εκμεταλλεύσεις προβλέπεται η συγκρότηση ειδικών επιτροπών παρακολούθησης και ελέγχου από επιστήμονες που θα επιλέξει  η τοπική κοινωνία.
 • Δεν προβλέπεται καμία απαλλοτρίωση οικισμού. Οι περισσότερες εργασίες εξόρυξης θα εκτελούνται υπόγεια.
 • Δεν θα υπάρξει όξινη απορροή, αφού τα μητρικά πετρώματα δεν είναι μικτά θειούχα, αλλά πορφυρικά. Εξάλλου, η επεξεργασία όλων θα γίνεται σε στεγασμένους χώρους
 • Οι αναγκαίες ποσότητες νερού θα εξασφαλίζονται από ξεχωριστό δίκτυο.
 • Δεν θα υπάρξει μόλυνση των νερών, αφού τα κατάλοιπα της επεξεργασίας θα συγκεντρώνονται σε ασφαλή τέλματα, όπου θα αδρανοποιούνται. Τα τέλματα θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. (είναι αυστηρότερες των ΗΠΑ και Αυστραλίας). Ο πυθμένας τους θα στεγανοποιηθεί με λεπτόκοκκο αργιλούχο υλικό πάχους50 cmή με άλλο υλικό εξίσου ασφαλές.
 • Το 80% του νερού των τελμάτων θα ανακυκλώνεται. Κατασκευαστικά ακόμη και σε περίπτωση υπερχείλισης υπάρχει ασφάλεια 100%, όπως επίσης και σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μεγέθους μέχρι και 8 ρίχτερ. Στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σημειωθεί σεισμός μεγαλύτερος από 7 ρίχτερ.
 • Η προβλεπόμενη μέθοδος ακαριαίας τήξης (flash smelting) χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θεωρείται η ασφαλέστερη και φιλικότερη στο περιβάλλον. Η χρήση των αναγκαίων χημικών ουσιών (π.χ. κυανιούχο νάτριο), για την επεξεργασία του λειοτριβημένου πετρώματος και η απόθεση των καταλοίπων, θα γίνεται σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε. Αυτές προβλέπονται στις οδηγίες για τη «Διαχείριση αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας» και για τις «Βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές».
 • Σήμερα, λειτουργούν περίπου 460 χρυσωρυχεία σε όλο τον κόσμο, τα μισά των οποίων σε αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρώπη λειτουργούν 18 μεταλλεία χρυσού (κυρίως στη Σουηδία και Φιλανδία). Το 80% των μονάδων χρησιμοποιεί κυανιούχο νάτριο (NaCN). Από το σύνολο της παγκόσμιας πα­ραγωγής αυτού (1.300.000 τόνοι/έτος) το 13% χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία χρυσού και αργύρου. Το υπόλοιπο NaCN (87%) χρησιμοποιείται σε χημικές βιομηχα­νίες και σε επιμεταλλώσεις.
 • Η επιβάρυνση από την ηχορύπανση, εξαιτίας της λειτουργίας των μηχανημάτων αλλά και των οχημάτων θα είναι ασήμαντη, αφού τα σημαντικότερα τμήματα της μονάδας που εκλύουν τέτοιους θορύβους θα κατασκευαστούν μακριά από οικισμούς.
 • Τα στερεά σωματίδια που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία καθηλώνονται με ειδικά φίλτρα και δεν διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα.
 • Μπορώ να σας παραθέσω δεκάδες άλλες περιπτώσεις που το Ελληνικό Κράτος αδυνατεί να εισπράξει τους νόμιμους φόρους. Τι σημαίνει όμως η άποψη αυτή; Ότι αν τα κατάφερνε τέλεια δεν θα έπρεπε να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο του; Το επιχείρημα είναι πολύ άστοχο.
 • Για τους καταγόμενους από τις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Έβρου και Κιλκίς είναι πολύ προσβλητική η άποψη ότι είναι ικανοί μόνο ως ανειδίκευτοι εργάτες. Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν ικανότατοι και διάσημοι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

 

Τα οφέλη από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μας

 • Ας απαντήσει κάποιος ευθέως αν η εγκατάσταση ποικίλων μονάδων στις βιομηχανικές περιοχές των αστικών κέντρων, οι οποίες δυνητικά μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον, ωφέλησαν τις τοπικές κοινωνίες και βελτίωσαν το εισόδημα των εργαζόμενων ή όχι.
 • Δεν χάνεται καμία άλλη θέση εργασίας. Απεναντίας όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα δημιουργηθούν επιπλέον τριπλάσιες έως τετραπλάσιες θέσεις από παράλληλες υποστηρικτικές εργασίες.
 • Σύμφωνα με τους όρους των διαγωνισμών προβλέπεται ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών σε μια περιοχή, από 20.000 € (1ο έτος) έως 180.000 € (3ο έτος). Όμως κατά την περίοδο της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος προβλέπεται ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα που θα ξεκινάει από 200.000 € (1ο έτος) και θα φτάνει τα 5.500.000 € (5ο έτος), όπου θα σταθεροποιηθεί στη συνέχεια. Αυτά τα μισθώματα προβλέπονται από μαθηματικές εξισώσεις που στηρίζονται σε μέσες τριμηνιαίες χρηματιστηριακές τιμές των μετάλλων. Επιπλέον, οι εταιρίες θα καταβάλλουν στο Δημόσιο τους φόρους που θα αναλογούν στις παραγόμενες ποσότητες των μετάλλων κάθε χρόνο.
 • Προβλέπεται διάθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του 20% των εσόδων του Δημοσίου από την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων.
 • Επιπλέον, οι τοπικές κοινωνίες θα ωφεληθούν σημαντικά από τους μισθούς των εργαζόμενων, αλλά και τον περιορισμό της ανεργίας.

Το παράδειγμα της Φιλανδίας

Η μεταλλουργία χρυσού της εταιρίας Lappland Goldminers βρίσκεται στα κεντρικά Laplands (μόλις30 kmΒΑ από το χωριό του Αϊ Βασίλη). Η παραγωγή χρυσού ήταν21.900 ουγκιές(680 kg) με ακαθάριστη αξία 25,2 € το 2009 και23.800 ουγκιές(740 kg) με ακαθάριστη αξία 27,4 € το 2010. Λειοτριβήθηκαν περίπου 415.000 τόνοι μεταλλεύματος το 2009 και 476.000 τόνοι το 2010. Η μέση σύσταση του κοιτάσματος σε χρυσό ήταν 1,64 g/t το 2009 και 1,81 g/t το 2010. Το μέσο ποσοστό απόληψης χρυσού για τα δύο χρόνια ήταν 87%.

Το παράδειγμα της Αργεντινής

Η Αργεντινή κατάφερε μέσα από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της να ξεπεράσει τα οικονομικά της αδιέξοδα. Μέσα σε πέντε χρόνια (2003-08) τα ενεργά ορυχεία της από 40 έφτασαν τα 403, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη από 1000%. Οι άμεσα εργαζόμενοι στον τομέα του ορυκτού πλούτου υπολογίζονται σε πάνω από 250 χιλιάδες, αριθμός που τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Τo 2008 oι επενδύσεις στον τομέα ξεπέρασαν τα 2 δισεκ. $ σημειώνοντας αύξηση 31% και καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ. Μόνο η παραγωγή χαλκού, χρυσού και αργύρου αντιπροσωπεύει το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας αυτής. Με τέτοιες επιδόσεις, εκτιμάται ότι μέχρι το 2015 η Αργεντινή θα ολοκληρώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισεκ. $ και τότε θα κατατάσσεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων μεταλλευτικών χωρών παγκοσμίως, απασχολώντας περισσότερους από400 χιλ.εργαζόμενους στον τομέα.

 

Υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι οι αρμοδιότεροι φορείς όπως:

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών,

Τμήματα Γεωλογίας (3) και Τμήμα Ορυκτών Πόρων των ΑΕΙ της χώρας

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων

Πρυτανικό Συμβούλιο και Επιτροπή Περιβάλλοντος ΑΠΘ

Εργατοϋπαλληλικά κέντρα αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων

Όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου με βάση τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της 16/2/2012 στην οποία συμμετείχα ως εμπειρογνώμονας.

 

Παραδείγματα επιπτώσεων στο περιβάλλον

 • Εκπομπές αέριων ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων των ΑΗΣ (Ατμο- Ηλεκτρικοί Σταθμοί) στη λεκάνη της Πτολεμαϊδος.
 • Υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες, ποτάμια και λιμναία νερά μολύνονται από την εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αλλά και από άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
 • Πολλές μονάδες βιολογικού καθαρισμού διάφορων εργοστασίων δεν λειτουργούν συνεχώς και τα ακατέργαστα λύματά τους χύνονται σε φυσικούς αποδέκτες.
 • Αυθαίρετα κτίσματα παντού (π.χ. πάνω στο κύμα, μέσα στα δάση κ.α.).
 • Κεραίες κινητής τηλεφωνίας τοποθετημένες σε απαγορευμένα σημεία.
 • Εκπομπές αέριων και στερεών ρύπων ποικίλων βιομηχανιών.
 • Καυσαέρια κίνησης οχημάτων.
 • Καυσαέρια καυστήρων θέρμανσης.
 • Πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις.
 • Παράνομη λειτουργία περισσότερων των 82 χωματερών, με καθημερινά πρόστιμα από Ε.Ε.
 • Πυρκαγιά σε δεξαμενές πετρελαίου της Jet Oil (Θεσ/νίκη 1986), το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα.
 • Καταστροφή από πυρκαγιά του 40% του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης (1997).

 

Επίλογος

Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις διάφορων φορέων ή οικολογικών κινημάτων είναι θεμιτές. Ναι, υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων σε ορισμένες χώρες του κόσμου, ακόμη και ανεπτυγμένες. Όμως βιομηχανικά ατυχήματα με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα συμβαίνουν σε άλλους κλάδους, χωρίς βέβαια να το επιθυμούν οι εταιρίες ούτε όμως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και συνειδητή διαστρέβλωση ορισμένων ζητημάτων από αυτοαναγορευμένους ειδικούς. Η πρότασή τους για παντελή απαγόρευση της εξόρυξης του ορυκτού πλούτου είναι αντισυνταγματική. Λυπούμαι πολύ που υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι και ορισμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και μάλιστα γεωλόγοι ή μεταλλειολόγοι. Τότε τι λόγο ύπαρξης έχουν όλες οι πρακτικές επιστήμες σε όλο τον κόσμο, αφού η εργασία των πτυχιούχων τους επιβαρύνει το περιβάλλον; Να μείνουν δηλαδή μόνον οι ανθρωπιστικές επιστήμες; Επιθυμούμε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ή όχι; Να ακούσουμε εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς όμως να αποκλείουμε τη λειτουργία των εξορυκτικών μονάδων.

Η κατασκευή της περιφερειακής οδού στη Θεσσαλονίκη συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις, επειδή πραγματικά καταστράφηκε τμήμα του περιαστικού δάσους. Μπορεί να σκεφθεί κάποιος από μας τι θα συνέβαινε σήμερα αν δεν υπήρχε; Περιβαλλοντικές ευαισθησίες πρέπει να έχουμε όλοι, ταυτόχρονα όμως πρέπει να δίνουμε λύσεις που θα διευκολύνουν και βελτιώνουν τη ζωή μας. Για το συμφέρον λοιπόν τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και όλης της χώρας πρέπει να αναζητούνται λύσεις κοινά αποδεκτές.

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος, η οποία επιτρέπει γρήγορη πρόσβαση σε 170 εκατομμύρια καταναλωτών στα Βαλκάνια και το δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» ενθαρρύνουν επενδύσεις στον τουρισμό, όπου υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Επιπλέον ενθαρρύνονται επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας, εμπορίου, ναυτιλίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και στην εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, χαλκός κ.λπ.).

Αν και η προοπτική της οικονομίας της Ελλάδος σήμερα παρουσιάζεται πολύ αρνητικά πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί θεαματικά να βελτιωθεί πολύ σύντομα. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μας μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του χρέους της χώρας. Η Ελλάδα θα παραμείνει διεθνώς μεγάλος προμηθευτής βωξίτη και σιδηρονικελίου. Η αναμενόμενη εκμετάλλευση χαλκού, αργύρου και χρυσού από το 2015 θα ενισχύσει τη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας και επομένως την οικονομία της.

Αναποφασιστικότητα, αναποτελεσματικότητα και μη διορατικό πνεύμα χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους περισσότερους Έλληνες πολιτικούς μπροστά στην αναγκαιότητα εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων μας. Επειγόντως αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως επειδή σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση «θα ξεπουλήσουμε τους θησαυρούς μας όσο-όσο». Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι ας προτάξουν το εθνικό συμφέρον.

Προσωπικά, θα συνεχίσω με επιμονή και σθένος την προβολή του ορυκτού πλούτου μας, δημοσιεύοντας άρθρα κυρίως σε ξένα περιοδικά ή παρουσιάζοντας στα ΜΜΕ τα πλεονεκτήματα από την ορθολογική αξιοποίησή του, με πιστή εφαρμογή των αυστηρών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. Παράλληλα, θα είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα του Δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, για την παροχή επιστημονικών πληροφοριών ή συμβουλών σχετικών με το επίκαιρο αυτό θέμα.

 

Σχόλια
9 Σχόλια to “Η αξιοποίηση κοιτασμάτων…”
 1. Ο/Η κιλκισιώτης λέει:

  καλέ, τι κάνει αυτός δουλειά ζητάει???

 2. Ο/Η katarina λέει:

  ναι ορίστε η Τουρκία όπου δρα η ΕΛ-Ντοράντο: Nτοκυμαντέρ με τα αίσχη της ΕΛ-Ντοράντο, τα πολιτικά ΨΕΜΑΤΑ και την δήθεν ανάπτυξη:
  http://www.cultureunplugged.com/play/4451/Alethea

  ναι ορίστε και η Φινλανδία: To αποκορύφωμα στις 4/11/2012 – πριν λίγες εβδομάδες ΣΑΚΑΤΕΥΤΗΚΕ η Φινλναδική λαπωνία και ζητήθηκε η επέμβαση του στρατού για να καθαρίσει ως δια μαγείας λύματα νικελίου και ΟΥΡΑΝΙΟΥ!
  http://yle.fi/uutiset/stop_talvivaara_protest_brings_carnival_mood_to_helsinki/6376956
  φωτογραφίες από την καταστροφή ΕΔΩ: http://www.flickr.com/photos/greenpeacesuomi/sets/72157631959063119/show/

  -Από που κι ως που είναι ο κυρ Τσιραμπίδης περισσότερο ειδικός από ότι οι επιστημόνες που λένε τα αντίθετα από ότι αυτός; Ο κ.Τσιραμπίδης λέει τα δικά του και τουλάχιστον άλλοι 15 διαφορετικοί επιστήμονες λένε ακριβώς τα αντίθετα.

  -Με ποιο δικαίωμα κατατάσσει την υπάρχουσα πληροφόρηση επί του θέματος ως ελλειπή; Ζει μαζί μας; Διαβάζει αυτά που διαβάζουμε ή έχει περισσότερες γνώσεις επί του θέματος ακόμη και από τους δεινοπαθούντες Τούρκους και Φινλανδούς; Αντιθέτως με τις γελείες συγκρίσεις που θυμίζουν το ποντιακό ανέκδοτο “ξέρεις τι θα πει λογική;” φανερώνει πως υποτιμά και χλευάζει επιστήμονες με αντίθετη άποψη και τοπικές κοινωνίες.

  -Επιπλέον γράφει αναλήθιες διότι στην συνεδρίαση της επιτροπής της βουλής που αναφέρει δεν ήταν θετικές οι τοποθετήσεις όλων των κομμάτων. πχ. ο κ.Ψαρριανός και η κα Αμανατίδου ήταν σφόδρα αντίθετοι.
  Ορίστε και το πολύωρο βίντεο :
  http://www.kilkisorama.gr/epikairotita-stiles/ellada/1715-olokliri-i-sinedriasi-tiw-diarkoys-epitropis-paragogis-kai-emporioy.html

  Προφανώς θέλει να αγνοεί τις έγγραφες ερωτήσεις και επερωτήσεις που πρόσφατα κατατέθηκαν επί του θέματος από τους βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ του Κιλκίς, αλλά και από τους βουλευτές ΑΝΕΛ

  -Από αντλεί τόσες λεπτομέρειες πληροφόρησης ο κυρ.Τσιραμπίδης; Είναι υπάλληλος του ΙΓΜΕ; Είναι υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ; Πού εργάζεται; Επιτέλους ας μας το απαντήσει

 3. Ο/Η katarina λέει:

  Αλέκος Σημαιοφορίδης στο ΤV100, τα είπε έξω από τα δόντια για το χρυσό.

  Eπανάληψη 23:15 απόψε !

 4. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Είναι η πέμπτη φορά που ο συνάδελφος κ. Τσιραμπίδης δημοσιεύει το ίδιο αυτό κείμενο. Με το συμπάθιο, μου θυμίζει παπαγάλο που έμαθε και επαναλαμβάνει επίμονα το ίδιο ποίημα. Τόσο ίδιο, που δεν έχει και τη στοιχειώδη πρόνοια να περικόψει την αναφορά του στην συνεδρίαση της επιτροπής της βουλής, η οποία τον αποκάλυψε σε όλη την κοινωνία του Κιλκίς, για να μην πω όλης της Ελλάδας, ως ασύστολα ψευδόμενο (το χαβά του ο άνθρωπος).

  Πρόσεξα και την κατάληξη του επιλόγου του: “είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, για την παροχή επιστημονικών πληροφοριών ή συμβουλών σχετικά με το επίκαιρο αυτό θέμα”. Μα τι κάνει η εταιρεία, δεν τον έχει ακόμα προσλάβει. Ή μήπως θεωρεί πως ό,τι έχει να πει ο συνάδελφος το είπε ήδη, όπως ο παπαγάλος που όλο του το ρεπερτόριό του είναι η “καλημέρα” του ΥΠΕΚΑ.

  Για να μη νομισθεί πως αποφεύγω τη συζήτηση για την ταμπακέρα, θα επανέλθω.

 5. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τι ακριβώς υποστηρίζει ο συνάδελφος κ. Τσιραμπίδης: (Θα ακολουθήσω χονδρικά τη σειρά των δικών του σκέψεων και επιχειρημάτων, παραθέτοντας όπου χρειάζεται αποσπάσματα των δικών του λόγων):

  Λέει λοιπόν ο κ. Τσιραμπίδης: “Τα πιθανά και βέβαια αποθέματα των περισσότερων ορυκτών πόρων στη χώρα μας είναι άγνωστα, επειδή απουσιάζουν οι λεπτομερείς έρευνες (π.χ. γεωτρήσεις, ορυκτολογικές και χημικές αναλύσεις κ.ά.). Επιπλέον δεν υπάρχουν μελέτες…….”.
  Πώς αλήθεια να εκλάβουν την παραπάνω διαπίστωση του κ. Τσιραμπίδη οι συνάδελφοι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ που διατείνονται, υπεραμυνόμενοι και της επιβίωσης του ίδιου του ΙΓΜΕ, πως εδω και εβδομήντα χρόνια ερευνούν συστηματικά τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας; Δηλαδή τι ακριβώς έκαναν όλα αυτά τα χρόνια; Λουφάριζαν; Και περίμεναν τον αγαπητό συνάδελφο να έλθει και να μας αποκαλύψει το φως το αληθινό; Αλήθεια, τι κάνατε εσείς κύριε Παπαβασιλείου, κύριε Αρβανιτίδη και κύριε Τσαμαντουρίδη όλα τα χρόνια της υπηρεσίας σας στο ΙΓΜΕ; Ούτε γεωτρήσεις, ούτε ορυκτολογικές, ούτε χημικές αναλύσεις, τίποτα δεν κάνατε; Και γιατί σας πλήρωνε και σας πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο λοιπόν;
  Αλλά ακόμα, ας μας πει ο κ. Τσιραμπίδης, αφού όπως λέει απουσιάζουν οι λεπτομερείς έρευνες, πώς στο καλό γίνεται ο σχεδιασμός των εξορυκτικών και μεταλλευτικών επεμβάσεων από το ΥΠΕΚΑ, πώς γίνονται οι διαγωνισμοί, οι εγκρίσεις και οι αναθέσεις των σχετικών έργων; Σε τι στηρίζονται οι εταιρείες που έρχονται να αναλάβουν την εκμετάλλευση; Έτσι, στα κουτουρού γίνονται όλα αυτά; Και αν είναι άγνωστα τα πιθανά και βέβαια αποθέματα στη χώρα μας, πώς στο καλό επί αυτών των αγνώστων χτίζει ο κ. Τσιραμπίδης το οικοδόμημα των επόμενων σκέψεων και υπολογισμών του; Πώς λύνει το σύστημα των τριών εξισώσεων με τους δεκαπέντε αγνώστους; Τι βεβαιότητες έχουν τότε τα νούμερα που αμέσως στη συνέχεια παραθέτει για τα πιθανά και βέβαια αποθέματα; Από που τα βγάζει; Χρησιμοποιώντας τον κώδικα PERC και τις δημοσιευμένες εργασίες του; Τι λένε λοιπόν για όλα αυτά οι συνάδελφου του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΚΑ; Όσοι μας διαβάζουν, κρυφά ή φανερά.

  Λέει ο κ. Τσιραμπίδης πως τα πιο σημαντικά κοιτάσματα χρυσού βρίσκονται στη Χαλκιδική, στο Πέραμα Εβρου, στις Σάπες Ροδόπης και στο Κιλκίς. Χαιρόμαστε πολύ, αυτό το ακούμε συνέχεια, αλλά τι ακριβώς σημαίνει δεν μας λέει ο κ. Τσιραμπίδης. Δεν μας λέει συγκεκριμένα οτι αυτά τα “κοιτάσματα” δεν είναι τίποτα περισσότερο από κοινά πετρώματα με περιεκτικότητες σε χρυσό που μετρώνται σε μέρη βάρους στο εκατομμύριο, δηλαδή απειροελάχιστες. Δεν υπάρχει πουθενά στα μέρη αυτά “μεταλλικό σώμα”, δεν υπάρχουν “φλέβες”, δεν υπάρχουν καν ορατά “ψήγματα” χρυσού. Η παρουσία του χρυσού ούτε με το μικροσκόπιο είναι αντιληπτή. Γι’ αυτό χρειάζεται η καταστροφή και επεξεργασία κολοσσιαίων ποσοτήτων του βραχώδους υποβάθρου για τη συλλογή του ελάχιστου ποσοτικά χρυσού που κρύβεται στα πετρώματα αυτά. Αν η τιμή του χρυσού δεν είχε σκαρφαλώσει εκεί που είναι σήμερα κανείς δεν θα μιλούσε για εξόρυξη χρυσού στα μέρη αυτά, δεδομένης της καταστροφικής επέμβασης στο περιβάλλον που συνοδεύει τις εξορύξεις και την επεξεργασία για την απόληψη χρυσού.

  Λέει ο κ. Τσιραμπίδης “Ο πλούσιος σε άργυρο γαληνίτης του Λαυρίου υπήρξε στην αρχαιότητα η πηγή της οικονομικής ευημερίας του κράτους των Αθηνών”. Δεν μας λέει όμως δύο άλλα σχετικά πράγματα: α) Πόσες χιλιάδες σκλάβοι κυριολεκτικά γεννήθηκαν και πέθαναν μέσα στις στοές του Λαυρίου για να βγάλουν τον άργυρο (αλλά θα μου πείτε τι σημασία μπορεί να έχει η ζωή και ο άθλιος θάνατος κάποιων χιλιάδων σκλάβων μπροστά στο μεγαλείο του κράτους των Αθηνών), και β) επίσης δεν μας λέει τι άφησε πίσω της η όλη δραστηριότητα που την ονομάζει ” πηγή της ευημερίας του κράτους των Αθηνών”. Γιατί άραγε εκεί απαγορεύουν σήμερα στα παιδιά να παίζουν με τα χώματα; Θα αγόραζε ο κ. Τσιραμπίδης και θα έτρωγε κουνουπίδια Λαυρίου, από το οποίο μεγαλούργησε το κράτος των Αθηνών;

  Στις κατά τον κ. Τσιραμπίδη “Αρνητικές θέσεις”, -όσων αντιδρούν στις εξορύξεις εννοεί- αναγράφονται τα εξής:

  “Η εξόρυξη χρυσού με τις εξαιρετικά βλαπτικές για το περιβάλλον συνέπειες είναι απόδειξη πνευματικής υστέρησης. Η άποψη αυτή είναι πολύ μειωτική για τους Έλληνες, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Άραγε την ίδια άποψη είχαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας;”
  Δεν ξέρω από που ξεσήκωσε ο κ. Τσιραμπίδης τα περί πνευματικής υστέρησης; Ποιός είπε τέτοιο πράγμα; Έλλειψη σωστής και σφαιρικής πληροφόρησης ίσως, αλλά όχι και πνευματικής υστέρησης, έλεος. Όσο για την άποψη των αρχαίων προγόνων μας, τι κουφό επιχείρημα είναι αυτό; Τι ξέραν, για να έχουν και άποψη, οι αρχαίοι μας πρόγονοι από ppm περιεκτικότητες χρυσού, τι από open pits, τι από εκρηκτικά, κυάνια, αρσενικό, τέλματα αποβλήτων, τι από αδηφάγες μεταλλευτικές εταιρείες, από “αγορές” και παιχνίδια του χρηματηστηρίου;

  Λέει ο κ. Τσιραμπίδης: “Να μην εξορύξουμε ποτέ τα αποθέματα των βασικών και πολύτιμων μετάλλων μας, επειδή είναι μηδαμινά σε σχέση με τα παγκόσμια. Δεν είναι ατυχές το επιχείρημα αυτό; ”
  Δεν είναι καθόλου ατυχές κ. Τσιραμπίδη, αν η εξόρυξή τους προκαλεί τελικά μεγαλύτερη ζημιά από το αναμενόμενο κέρδος. Και αυτό ξέρετε είναι το μέγα και κύριο θέμα. Είναι ένα θέμα που κανείς από όσους υποστηρίζουν τις εξορύξεις δεν κάθισε να το μελετήσει, γιατί κανείς τους δεν προβλέπει και υπολογίζει έστω και στοιχειωδώς τις ζημιές. Βλέπουν και αναφέρουν, όπως κάνετε και εσείς, μόνο τα κέρδη. Και αυτά ξεχνούν πως σχεδόν στο σύνολό τους καταλήγουν στις εταιρείες, όχι στο Δημόσιο.

  Λέει ο κ. Τσιραμπίδης: “Το πρότυπο ζωής που ακολουθεί η σημερινή ανθρωπότητα δεν είναι σωστό. Να συμφωνήσω κι εγώ. Αλλά ποιες από τις σημερινές ανέσεις μας μπορούμε να στερηθούμε; Το αυτοκίνητο; την τηλεόραση; το κινητό τηλέφωνο; τον υπολογιστή;”
  Αφού λοιπόν συμφωνείτε πως το πρότυπο δεν είναι σωστό, τι προτείνετε για να γίνει σωστό; Εμείς τουλάχιστον, και σε ό,τι αφορά τον χρυσό, προτείνουμε πως τα ήδη εξορυγμένα αποθέματα χρυσού είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τις πραγματικές μας ανάγκες στο μέταλλο αυτό για αιώνες στο μέλλον. Προς τι λοιπόν η συνέχιση της καταστροφικής για το περιβάλλον εξόρυξής του; Εξάλλου έχει αποδειχτεί πως μια σωστή σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης hi tech συσκευών μπορεί να αποδώσει σε ένα χρόνο περισσότερο χρυσό από όσο προβλέπεται να αποδώσει το μεταλλείο στις Σκουριές.

  Να σχολιάσω στη συνέχεια, όσο πιο σύντομα γίνεται, τις απαντήσεις του κ. Τσιραμπίδη στα επιχειρήματα των αρνητών της εξόρυξης:

  Ναι, οι (ΜΕΠΕ) προβλέπουν λεπτομερώς την εγκατάσταση και λειτουργία των εξορυκτικών μονάδων, καθώς και τη σταδιακή αποκατάσταση του τοπίου. Προσέξτε τη διατύπωση -του τοπίου- δηλαδή της εμφάνισης μόνο. Το τί γίνεται από κάτω είναι άλλη ιστορία. Εξάλλου, οι προβλέψεις των ΜΕΠΕ στηρίζονται στα δεδομένα που οι ίδιες οι εταιρείες προτείνουν και βεβαίως το οτι προβλέπουν δεν σημαίνει και πως εγγυώνται. Η πείρα διδάσκει πως τίποτε από ότι προβλέπεται δεν τηρείται. Το είπε με πανηγυρικό τρόπο και η κ. Καραβασίλη, ειδική γραματέας τότε του ΥΠΕΚΑ, στη Βουλή στις 16-2-12, αν θυμάται ο κ. Τσιραμπίδης.

  Στη φράση: “Εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τους όρους των διαγωνισμών και τις ΜΕΠΕ, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πρωτογενή και δευτερογενή γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή”, παρακαλώ σημειώστε το “εφόσον”, είναι όλο το ζουμί. Τώρα, πώς θα τηρηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται, όταν κάθε μέρα που περνάει η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα για τις απλές ανοικτές χωματερές, είναι βέβαια άλλο θέμα. Πίστευε όμως και μη ερεύνα.

  Η συγκρότηση ειδικών επιτροπών παρακολούθησης και ελέγχου από επιστήμονες που θα επιλέξει η τοπική κοινωνία υποτίθεται οτι πρέπει να μας καθησυχάζει. Ο κ. Τσιραμπίδης βεβαίως, ως σοβαρός υποψήφιος, μάλλον θα τιμηθεί από την τοπική κοινωνία (και από την εταρεία) και θα είναι μέλος της αντίστοιχης επιτροπής. Η οποία επιτροπή θα λειτουργεί άνευ αμοιβής; Θα αμοίβεται από τον χρεωκοπημένο Δήμο; Από το χρεωκοπημένο Δημόσιο; Από εράνους μεταξύ των πολιτών ή από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία; Να στοιχηματίσω για το τελευταίο; Και βεβαίως αυτή η άτεγκτη επιτροπή θα βάζει στη θέση της την εργοδότρια εταιρεία αν παρεκλίνει από τις δεσμεύσεις της. Θα σηκωθούν τα πόδια δηλαδή να κτυπήσουν το κεφάλι.

  Για τις απαλλοτριώσεις: Οι θέσεις του κ. Τσιραμπίδη επ’ αυτών, να με συγχωρέσει, αλλά κατάντησαν ανέκδοτο. Από τα νεόδμητα διαμερίσματα καταλήξαμε στο καμία απαλλοτρίωση. Από πού αλήθεια αντλεί τις πληροφορίες του για το τι θα γίνει επ’ αυτού ο κ. Τσιραμπίδης; Και πότε μας λέει την αλήθεια; Από που επίσης βγάζει το συμπέρασμα οτι οι περισσότερες εργασίες εξόρυξης θα εκτελούνται υπόγεια; Ακόμα δεν υπογράφτηκε η σύμβαση ανάθεσης με την εταιρεία και ο κ. Τσιραμπίδης ισχυρίζεται πως γνωρίζει το επιχειρησιακό σχέδιό της. Και αλήθεια, τι θα γίνει με τα επιφανειακά οξειδωμένα μέρη των “κοιτασμάτων”, θα μείνουν να αιωρούνται ως στέγες πάνω απ’ τις υπόγειες στοές. Αυτά δεν θα τα εκμεταλλευτούν; Θα τα αφήσουν για τις μέλλουσες γενιές;

  Για την όξινη απορροή, πάλι να με συγχωρέσει ο κ. Τσιραμπίδης, αλλά η μεταλλοφορία σε βάθος ΕΙΝΑΙ θειούχος και θα προκαλέσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ όξινη απορροή (επ’ αυτού ας αναμείνει λίγο και θα γράψω κάτι σχετικό που θα τον διαφωτίσει).

  Για τη χρήση νερού μας λέει οτι θα εξασφαλίζεται από ξεχωριστό δίκτυο. Έτσι απλά. Η λύση ενός δυσκολότατου προβλήματος με δυο λέξεις. Τι να πει κανείς.

  Για τη μόλυνση των νερών. Μην ανησυχείτε. Κατά τον κ. Τσιραμπίδη “δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αφού τα κατάλοιπα της επεξεργασίας θα συγκεντρώνονται σε ασφαλή τέλματα, όπου θα αδρανοποιούνται. Τα τέλματα θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. (είναι αυστηρότερες των ΗΠΑ και Αυστραλίας). Ο πυθμένας τους θα στεγανοποιηθεί με λεπτόκοκκο αργιλούχο υλικό πάχους 50 cm ή με άλλο υλικό εξίσου ασφαλές”. Τα όσα κατά καιρούς συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, και στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, και στη Σουηδία και στη Φινλανδία και αλλού, που προκαλούν μόλυνση των υπόγειων και υπεργειων υδατικών αποθεμάτων μην τα λαμβάνετε υπόψη. Εδώ είναι Ελλάδα, δεν συμβαίνουν, ούτε θα συμβούν τέτοια πράγματα (εφόσον βέβαια και πάλι).
  Κατασκευαστικά, λέει ο κ Τσιραμπίδης, “ακόμη και σε περίπτωση υπερχείλισης υπάρχει ασφάλεια 100%, όπως επίσης και σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μεγέθους μέχρι και 8 ρίχτερ. Στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σημειωθεί σεισμός μεγαλύτερος από 7 ρίχτερ”. Να του θυμίσω μόνο, όταν δίνει τέτοιες 100% διαβεβαιώσεις, τι έπαθαν πριν λίγο καιρό οι Ιταλοί σεισμολόγοι που διαβεβαίωναν με την ίδια σιγουριά πως αποκλείεται να γίνει καταστροφικός σεισμός στην κεντρική Ιταλία.

  Η ακαριαία τήξη (flash smelting) χρησιμοποιείται για θειούχα μεταλλεύματα. Αφού ο κ. Τσιραμπίδης μας λέει οτι τα κοιτάσματα στο Κιλκίς δεν είναι θειούχα, περιττεύει η αναφορά στη μέθοδο αυτή, για το Κιλκίς τουλάχιστον.

  Για τη χρήση του κυανιούχου νατρίου (NaCN). Μήπως γνωρίζει να μας πληροφορήσει ο κ. Τσιραμπίδης σε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται η χρήση του στη μεταλλουργία χρυσού και σε ποιες απαγορεύεται αυστηρά και δια ροπάλου, αντί να διαφημίζει έμεσα τη μέθοδο.

  Είναι όμως ίσως κουραστικό να συνεχίσω να σχολιάζω ένα ένα τα επιχειρήματα του κ. Τσιραμπίδη. Θα πώ μόνο λίγα ακόμα συνοπτικά:

  Δεν θα του συνιστούσα να χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα το παράδειγμα της Φινλανδίας. Του απάντησε επ’ αυτού η katarina. Και η περίπτωση θυμίζει τόσο πολύ Κιλκίς. Ούτε και το παράδειγμα της Αργεντινής. Μα δεν διαβάζει τι γίνεται σήμερα στην Αργεντινή;

  Και βέβαια να μην επαναλαμβάνει ένα χοντρό και ασύστολο ψέμα για το οποίο όφειλε μιαν επανόρθωση ή μια συγνώμη. Και ακόμα, θα πρέπει κάποιος να του υπενθυμίσει πως η αναζήτηση έξτρα εργασιακής απασχόλησης από έναν συνταξιούχο είναι μεν ίσως θεμιτή, αλλά γίνεται από ειδικές στήλες εφημερίδων, έντυπων ή ηλεκτρονικών.

 6. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Όποιος θέλει να να δει την σοβαρότητα και την επάρκεια του Ανανία, ας μπει να δει το επιστημονικό βιογραφικό του στο πανεπιστήμιο. http://users.auth.gr/ananias/BS.pdf.

  Νοσοκόμος-Σαμαρείτης του Ε.Ε.Σ. (1966) και τακτικός αιμοδότης από το 1980.
  ♦ Αθλητής στίβου (δρόμοι 800-1500 m) Συλλόγου “ΗΡΑΚΛΗΣ” Θεσ/νίκης (1965-68).
  ♦ Γεν. Γραμματέας (1982-90) και Πρόεδρος (1990-2001) Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΒΟΤΣΗΣ».
  ♦ Εκδότης διμηνιαίας εφημερίδας «Ναύαρχος Βότσης» (1984-86).
  ♦ Εκδότης διμηνιαίας εφημερίδας «Καλαμαριά, πορεία προς το 2000» (1996-98).
  ♦ Συνοικιακός Σύμβουλος Βότση-Κηφισιάς Καλαμαριάς (1985-86).
  ♦ Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς (1987-98 και 2003-σήμερα). Το 1994 υποψήφιος Δήμαρχος.
  ♦ Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ελληνοαμερικανικής Φιλίας (1990-σήμερα).
  ♦ Μέλος Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικάνικων Πανεπιστημίων Β. Ελλάδος (1998-σήμερα).
  ♦ Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμα-ριάς (1999-σήμερα) και ταμίας Ευξείνου Λέσχης Θεσ/νίκης (2007-σήμερα). Επίσης, μέλος άλλων πολιτιστικών συλλόγων.

 7. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Προσωπικά γνωρίζω τον κ. Τσιραμπίδη και το έργο του. Το βιογραφικό του χρησιμοποιήθηκε εκεί που έπρεπε και όταν έπρεπε. Αν θέλει ο Δήμος Κιλκίς ας τον τιμήσει επιπρόσθετα και για το όλο έργο του και την προσφορά του στην επιστήμη. Ας διεκδικήσει επίσης τίτλους και επαίνους και από αλλού, είναι απόλυτο δικαίωμά του και σεβαστό.

  ΄Αλλο όμως είναι το συζητούμενο θέμα. Όχι η επάρκεια η μη του κ. Τσιραμπίδη.

 8. Ο/Η katarina λέει:

  Άν και άσχετο το CV του κ.Τσιραμπίδη για το θέμα μας, μία ερώτηση

  Αφού λοιπόν το βιογραφικό του κ.Τσιραμπίδη είναι τόσο πλούσιο και άρα είναι άρτιος γνώστης των εξορυκτικών πραγμάτων, ΓΙΑΤΙ δεν αναφέρετε στα συμβάντα της 4ης Νοεμβρη στην Φινλανδία (δεν είναι βέβαια το μοναδικό ατυχήμα στη χώρα- απλά το πλέον πρόσφατο), και γιατί δε μας εξέθεσε ποτέ τα όσα συμβαίνουν με την ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ στο Malmberg της Σουηδίας; Γιατί δε μας λέει πότε θα θέλει η εταιρία να διευρύνει το open pit και πόσο γρήγορα θα θέλει να κάνει και άλλες “μικρές” τρύπες;

  Ορίστε λοιπόν τι λένε το 2006 οι κάτοικοι της Σουηδίας στο Malberg:

  Μπορεί τα όσα λέγονται να μην είναι κατανοητά, αλλά οι εικόνες μεταφέρουν με ακρίβεια τα όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στην περιοχή. http://bit.ly/Tvo6gk.

  Φυσικά κανένας δεν τους είπε ότι θα υπάρχει πρόβλημα, αφού τους διαβεβαίωσαν ότι η εξόρυξη θα ήταν υπόγεια με μια μόνο μικρή οπή (δείτε την «οπή» στο σχετικό βίντεο)

  Ζούν μέρα νύχτα κάθε μέρα σε καθεστώς σεισμικών δονήσεων – ενώ οι νύχτες σημαίνουν δονήσεις της τάξεως των 3,8 ρίχτερ.
  Ένα βράδυ όλοι οι κάτοικοι των 160 κατοικιών (βίλες) πήραν πανικόβλητοι στο κέντρο πολιτικής
  προστασίας γιατί ένα ΚΥΜΑ ΠΙΕΣΗΣ διαπέρασε τα πάντα δονώντας για μισή ώρα κάθε σπίτι,
  κάθε κρεβάτι, κάθε άνθρωπο. Φυσικά και δεν ήξερε κανείς τι φταίει

  Φυσικά και θρηνεί η κυρία που επένδυσε όλα της τα οικογενειακά κεφάλαια για να αγοράσει
  και να ανακαινήσει το παλιό εξοχικό. «Πού να μπορούσαμε να το φανταστούμε τότε… που το
  αγοράσαμε και το ξαναφτιάξαμε σχεδόν από την αρχή καινούργιο…» λέει η Ingrid Eriksson

  Φυσικά και δε μπορεί να το πουλήσει ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ πια – γιατί όλοι τώρα ξέρουν. «Μόνο να το
  χαρίσω γίνεται – δεν πρόκειται να το αγοράσει κανείς»

  Φυσικά και είχαν όλες τις διαβεβαιώσεις ότι η γη πάνω από το μεταλλείο είναι πολλά μέτρα
  παχιά και δε θα επηρρεαστεί. Μέχρι, που μια ΤΡΥΠΑ άνοιξε και η γη υποχώρησε. Όχι τρύπα
  βάθους μερικών εκατοστών φυσικά, αλλά πολλών μέτρων… δείτε την στο βίντεο
  Φυσικά και σήμερα η εταιρία θέλει να επεκταθεί. Θέλει να ανοίξει και άλλες τρύπες (όχι, θα
  μένανε στη μία…)

  Φυσικά και όλα ανήκουν στην εταιρία, όπως λέει άλλος κάτοικος – και για αυτό κανένας δε
  μιλάει – «όλα ανήκουν στην εταιρία» – πολλοί κάτοικοι είναι υπάλληλοι της εταιρίας…

  Φυσικά και αυτό εννοούν οι δικοί μας businessmen που προπαγανδίζουν τα μεταλλεία χρυσού
  στο Κιλκίς, όταν λένε ότι δε θα γίνει καμία απαλλοτρίωση.

  Φυσικά και έτσι αβίαστα τους βγαίνουν όλες οι ψεύτικες διαβεβαιώσεις.

  Φυσικά και θα μας βάλουν πίσω το νερό αφού το καθαρίσουν.

  Φυσικά και θα μας ανοίξουν στοές υπόγειες και μόνο.

  Φυσικά και όλα είναι ασφαλή 100% για διαρροές και ρήγματα.

  Φυσικά, γιατί ως γνωστόν εμείς στο Κιλκίς, στη Θράκη και στην Χαλκιδική δεν είμαστε
  στα χάλια της Σουηδίας και της Φινλανδίας!

  Φυσικά, γιατί εμείς έχουμε εποπτικούς μηχανισμούς, απίστευτα ισχυρή νομοθεσία που
  επιβάλλεται, σύστημα τιμωρό για τον παραβάτη και το μαγικό ραβδάκι να διορθώσουμε
  τυχόν μικροατυχήματα. Α, και μην ξεχνάτε ότι ΦΥΣΙΚΑ σε εμάς θα υπάρχουν επιτροπές
  ελέγχου από την τοπική κοινωνία, καλοπληρωμένοι επιστήμονες και περιφερειακοί
  υπάλληλοι που θα τρίζουν τα δόντια σε κάθε εταιρία κολοσσό.

  Οπότε δεν έχετε τίποτε να φοβόσαστε: «2-3 μήνες πρόσληψη, με το κεντρί της μέλισσας
  στον κώλο» τους έχουμε σίγουρους (λόγια ρουμάνου που μεταφέρθηκε σε νεόδμητη κατοικία
  και εργάζεται στα μεταλλεία της Ρόσια Μοντάνα, πηγή: ΕΞΑΝΤΑΣ – Ο χρυσός της Μαύρης
  Βίλβας)

  Y.Γ.: Η κυρία που εμφανίζεται στο βίντεο χήρεψε. Το σπίτι της δεν μπόρεσε να το πουλήσει.
  Έκατσε σαν φυλακισμένη στο σπίτι της έως το 2010, οπότε και αναγκάστηκε να φύγει, αφού
  όπως φαίνεται και στο βίντεο το σπίτι της εμπόδιζε την επέκταση. Την ανάπτυξη…
  Σήμερα που η ιστορία επαναλαμβάνεται και συνεχίζεται, η συγκεκριμένη εταιρία (κρατική)
  αρνείται να εξαγοράσει κατοικίες για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ παρουσιάζει κέρδη της τάξεως
  των 11 δισεκατομυρίων σουηδικών κορώνων (1.270.928.681 ευρώ). Γιατί; Να το πάρει το
  ποτάμι;

 9. Ο/Η katarina λέει:

  Eξαιρετικά αφιερωμένο:

  http://www.ert.gr/webtv/et1/item/8947-Stealing-Africa#.UL0Rh6yWGSq

  αλλά βεβαίως βεβαίως, εμείς δεν είμαστε Αφρική….

Σχολιάστε