My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Η Αγία Τράπεζα των ΜΜΕ

anadranistakis Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη.


Μεγάλη αγωνία είχε πέσει χτες το βράδυ στα κανάλια, έκλαιγαν και οδύρονταν για την τύχη των τραπεζών, που έχουν βρεθεί οι δύστυχες σε θέση κακή και άδικη. «Εντάξει, να πέσει φως στο θέμα του Τ.Τ., χρειάζεται όμως προσοχή, για να μην πληγεί το τραπεζικό σύστημα». «Χωρίς τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει οικονομία». «Μια χαρά τα πάνε οι τράπεζες, κοιτάξτε πόσο έχουν ανέβει οι μετοχές τους στο χρηματιστήριο». «Αν το πράγμα ξεφύγει, καμία τράπεζα δεν θα δίνει δάνεια και η αγορά θα παγώσει». «Και στο κάτω- κάτω το Τ.Τ. είναι τράπεζα κρατική και η διαφθορά είναι συνυφασμένη με το κράτος». «Ο Προβόπουλος έκανε ίσως κάποια λάθη, αλλά δεν μπορείς να πεις, είναι καλός κεντρικός τραπεζίτης».

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ είναι χρεωμένα στις τράπεζες μέχρι το λαιμό, χωρίς τα θαλασσοδάνεια που τους έχουν δώσει κατά καιρούς οι τραπεζίτες, θα ήταν άμωμα εν οδώ αλληλούια, θα εξέπεμπαν από παράγκες με ελενίτ και οι εφημερίδες θα τυπώνονταν σε χασαπόχαρτο. Το χέρι που τους ταΐζει δεν το δαγκώνουν, αντιθέτως το γλύφουν μέχρι να λιώσει κι όταν τα πράγματα γίνονται σκούρα, επιστρατεύουν γλώσσες εφεδρικές, να τη νοιώθει το αφεντικό την ευγνωμοσύνη μέχρι τον μυελό των οστών του.

Ο δανειστής περνάει δύσκολες στιγμές και ο δανειζόμενος οφείλει να τον συντρέξει, το επιβάλλουν άλλωστε και οι όροι του συμβολαίου. Είναι δύσκολοι οι καιροί για τις τράπεζες. Αν οι έλεγχοι που γίνονται στο Τ.Τ. επεκταθούν και σε ολόκληρο το σύστημα, θα βγουν στην επιφάνεια λαβράκια σπαρταριστά. Περνάγαμε ωραία επί αναπτύξεως, δίναμε δάνεια αβέρτα με εγγυήσεις του στυλ «καλή καρδιά να υπάρχει, μάστορα, και τα άλλα θα τα βρούμε, από εσένα άρχοντα μου να έχω να λαβαίνω, το κούτελό σου είναι πιο καθαρό κι από τα w.c. της Ομονοίας».

Περνάγαμε ωραία επί αναπτύξεως και για να συνεχίσουμε να περνάμε ωραία και επί κρίσεως, πρέπει η έρευνα να περιοριστεί στο Τ.Τ., εκεί όπου οι άνθρωποι ήταν κακοί και φαύλοι. «Να στείλετε εισαγγελείς να δίνουν τα δάνεια», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι τράπεζες, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν. Μήνυμα ξεκάθαρα εκβιαστικό – I’m gonna make him an offer he can’t refuse – το οποίο όμως έχει παραλήπτες με ώτα ευήκο. Τα θαλασσοδάνεια δεν δίνονταν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους χωρίς πολιτική εντολή, χωρίς πολιτική ανοχή, έστω, οπότε, αν ανοίξει η πύλη της κολάσεως, θα μπει μέσα κόσμος και κοσμάκης.

Η συγκυρία είναι κρισιμότατη και για τα ΜΜΕ και για τις τράπεζες. Τα ΜΜΕ ρυθμίζουν τα παλαιά δάνεια και παίρνουν νέα, βλέπε ΔΟΛ και «Πήγασο», για να επιβιώσουν και να εκτελέσουν τις αποστολές που τους έχει αναθέσει το καθεστώς. Οι τράπεζες ετοιμάζονται να ξαναπάρουν πίσω τις μετοχές της ανακεφαλαιοποίσης έναντι πινακίου φακής, προκαλώντας στο δημόσιο, δηλαδή σε εμάς, ζημιά της τάξεως των 16 – 20 δισ. ευρώ. Ο Στουρνάρας τον έχει έτοιμο το νόμο – το είπε προχθές στον ΣΚΑΙ – κι αν δει ότι ο νόμος δεν περνάει, θα καθαρίσει την υπόθεση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα.

Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη, ως εκ τούτου, ο Άρης, ο Μπάμπης, ο Γιάννης, η Όλγα και τ’ άλλα παιδιά θα ψέλνουν το επόμενο διάστημα δοξολογίες επί της Αγίας Τράπεζας. «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού».

Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Σχολιάστε