My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Η έκθεση “η Ελληνίδα στον πόλεμο”

Μια εικονογραφημένη έκθεση – ύμνο στην συμμετοχή των γυναικών στους εθνικούς αγώνες, την ‘’Ελληνίδα στον πόλεμο’’, εγκαινίασαν χθες Κυριακή ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου και ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.

Πρόκειται για μία μοναδική ιστορική σύνθεση, ξεδιπλωμένη σε εικόνες, που σκιαγραφεί την αγωνιστικότητα, το απαράμιλλο θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξαν γυναίκες σε όλα τα προσκλητήρια του έθνους στη σύγχρονη ιστορία του για να ανθίσει το δεντρί της ελευθερίας.

Όπως εύστοχα παρατηρεί ο λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης, Μάνα, γυναίκα, αδελφή, θυγατέρα παραστάθηκε σε όλο το μάκρος του Αγώνα, τον άντρα, τον πολεμιστή, αφοσιωμένη, ολόρθη εικόνα του χρέους και της τιμής.

“Οι Ελληνίδες συνεισέφεραν στις πολεμικές επιχειρήσεις με αδάμαστη θέληση. Γυναίκες επώνυμες αλλά και απλές γυναίκες που δε μνημονεύονται σε κανένα βιβλίο στρατεύθηκαν και εργάστηκαν με αυταπάρνηση για τα ιδανικά της Πατρίδας”, τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο δήμαρχος.

Τα εκθέματα της Ελληνίδας στον πόλεμο όπως επισήμανε στο χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου εξιστορούν το ηρωικό μεγαλείο των Ελληνίδων, “οι οποίες ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ευθύνης έδρασαν, διέπρεψαν και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα”.

Μετά τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ακολούθησε ξενάγηση από τον συνταγματάρχη ε.α. Βασίλη Νικόλτσιο που με μεστό λόγο αναφέρθηκε στα κατορθώματα και σε αθέατες ιστορικές πτυχές της εθνικής δράσης Ελληνίδων.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε επτά χρονικές περιόδους: στη συμμετοχή επώνυμων και ανώνυμων Ελληνίδων στα επαναστατικά σκιρτήματα του ’21, στην παρουσία της Ελληνίδας στην Επανάσταση στην Κρήτη και στον πόλεμο του 1897, στις γυναίκες της βασιλικής οικογένειας και στις Ηπειρώτισσες κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, στη μικρασιατική εκστρατεία 1919 – 1922, στη συμβολή των γυναικών στην εποποιία του ’40, στις Ελληνίδες της Κατοχής και τέλος στη σύγχρονη παρουσία της Ελληνίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι μουσειολόγοι Νικόλαος Νικόλτσιος, Στέλλα Συλαίου, ο κ. Νικόλτσιος, η ιστορικός Ευαγγελία Πάλλα και η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Αγγελική Καλιπτσίδη.

Το εκτιθέμενο υλικό προέρχεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το Ίδρυμα Άκτια Νικόπολις, το Μουσείο Φωτογραφίας ΄΄Χρήστος Καλεμκέρης’’ και από προσωπικές συλλογές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς κι οι βουλευτές Ειρήνη Αγαθοπούλου και Γιώργος Φραγγίδης.

Επισκέψιμη για το κοινό και τα σχολεία

Ανοιχτή στο κοινό είναι η εικονογραφημένη έκθεση ‘’Η Ελληνίδα στον πόλεμο’’, που θα φιλοξενηθεί στους χώρους της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου με ώρες λειτουργίας από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-12:30 και 18:00-20:30, το Σάββατο από 18:00 έως 20:30 και την Κυριακή 11:00-14:00 και 18:00-21:00.

Οι μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην Αντιδημαρχία Αθλητισμού, τηλ. 23413 52212 (υπεύθυνος Λάζαρος Κοζάρης).

Σχολιάστε