My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Μπλε φάλαινα» και στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Ηχορυπαίνουν τα θέατρα;

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Πριν κάποια χρόνια σ’ ένα ορεινό, σχεδόν ερημωμένο χωριό του νομού μας, έγινε μια απόπειρα επανάχρησης του κλειστού Δημοτικού Σχολείου ως κατασκηνωτικό κατάλυμα μαθητών. Τί πιο ωραίο για ένα χωριό που αργόσβηνε;

Κι όμως! Το εγχείρημα αποτράπηκε, αφού κάποιοι απ’ τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού αντέδρασαν έντονα, προβάλλοντας ως επιχείρημα την… ηχορύπανση από τις φωνές των παιδιών! Οι αρτηριοσκληρωτικοί παπούδες προτίμησαν την παγερή σιωπή της ερημιάς-προάγγελο του επερχόμενου τέλους, από τις παιδικές φωνές-σήμα της ζωής. Προτίμησαν εκόντες-άκοντες το οδυνηρό τους παρελθόν με τις “πλαστές” τους αναμνήσεις παρά το χρωματιστό παρόν, έστω και φασαριόζικο. Ηταν νομοτελειακός ο δρόμος, χωρίς φως.

Πριν λίγες μέρες ένα ιστορικό υπαίθριο θέατρο της Αθήνας, έγινε παρανάλωμα πυρός. Η έρευνα έδειξε ότι το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, πυρπολήθηκε ενώ τελείωναν οι εργασίες συντήρησής του ενόψει μιας ακόμη λαμπρής θερινής σεζόν. Κάποιοι λέει περίοικοι, ήταν από χρόνια αντίθετοι στη λειτουργία του θεάτρου αφού τους ενοχλούσε η… ηχορύπανση από τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες. Όπως ακριβώς οι παπούδες στο ορεινό μας ερημωμένο χωριό.

Σ’ έναν τόπο όπου οι παιδικές φωνές θεωρούνται ενόχληση και σε μια χώρα όπου οι πολίτες της πυρπολούν θέατρα, είναι φυσιολογική εξέλιξη η “ερμηνεία” του “Αξιον Εστί” από τον Ρουβά. Και σ’ έναν τόπο με τέτοιες θανατηφόρες επιλογές είναι πολύ φυσικό οι πολίτες της να σέρνονται στην υποδοχή λειψάνων με τιμές Αρχηγού Κράτους και να διαπληκτίζονται στην προσπάθειά τους να τα προσκυνήσουν.

Και είναι εξίσου φυσιολογικό να μεταφέρονται τα λείψανα στο Νοσοκομείο του ύστατου πόνου, με τους καρκινοπαθείς με τους ορούς ανά χείρας να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για θεραπεία όχι στην επιστήμη, αλλά στη δοξασία μέσα από ένα άγριο και ξεδιάντροπο εμπόρια ελπίδας. Και χωρίς να υπάρχει διάκριση εάν αυτά συμβαίνουν στην “πολλές φορές Δεξιά” ή στην “πρώτη φορά Αριστερά”.

Ενας πολίτης φοβισμένος είναι ηττημένος, αδιάφορος, απαθής. Και δέχεται σε πλήρη νιρβάνα την κυνική παραδοχή ως ψέμματος της μεγαλύτερης προεκλογικής υπόσχεσης της νυν κυβέρνησης: Οτι δηλαδή θα καταργήσει με ένα νόμο όλα τα Μνημόνια. Η απίστευτη πρόεδρος της Βουλής το χαρακτήρισε με άνεση ως ένα “Σχήμα λόγου”.

Ενα φτύσιμο κατάμουτρα σε όλο του το μεγαλείο.

Ηχορύπανση γενικώς…

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε