My Twitter Feed

13 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

Ημέρα δράσης στα σούπερ μάρκετ

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι φορείς Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς / Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς / Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας / Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας, καλούν τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ σε Μέρα Δράσης στις 15 Απρίλη.

Η ανακοίνωση με τίτλο “ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ! – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ!” αναφέρονται τα εξής:

“Κοντά δυο μήνες τώρα, οι εργαζόμενοι στα super market, εργάζονται κάτω από έντονους ρυθμούς, με αυτοθυσία για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται μέχρι εξαντλήσεως χωρίς ρεπό, υπερωρίες, τις Κυριακές είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα.

Δουλεύουν μέσα σε χώρους που συνωστίζονται κατά δεκάδες, που ακόμα και σήμερα τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα), που η καθαριότητα των χώρων που δουλεύουν είναι ανεπαρκής. Όσα μέτρα προστασίας πάρθηκαν με καθυστέρηση, ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής πίεσης που ασκήθηκε από δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών (γονέων, ευπαθών ομάδων), ενώ ακόμα και τώρα που χρειάζονται περισσότερες ώρες εργασίας οι εργοδότες αρνούνται σθεναρά να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, καταφεύγοντας σε προσλήψεις με συμβάσεις λίγων ημερών για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό με το χαμηλότερο κόστος.

Ακόμα πιο σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις είναι η απόκρυψη κρουσμάτων και ο τρόπος αντιμετώπισης τους που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την υγεία όχι μόνο των εργαζομένων άλλα συνολικά τη δημόσια υγεία. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι τα super market είναι υγειονομικές βόμβες.

Μέχρι και σήμερα – με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ – διεκδικούμε τη μέγιστη προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Όμως είναι προκλητικό οι επιστημονικές οδηγίες να διαστρεβλώνονται και να παρερμηνεύονται προκειμένου να μην θιχτούν τα κέρδη των αλυσίδων super market. Κέρδη που με βάση τα δικά τους στοιχεία αυξήθηκαν πάνω από 30% σε ένα μήνα.

Κανένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει «ποια μέτρα είναι απαραίτητα και ποια όχι», να γνωματεύει ποιος είναι σε ευπαθή ομάδα και ποιος όχι, να αυξομειώνει κατά το συμφέρον του τις μέρες καραντίνας ή των ειδικών αδειών, θέτοντας τις ζωές των εργαοζομένων σε κίνδυνο. Συνέχεια ακούμε για την επικινδυνότητα και την ισχυρή μεταδοτικότητα του κορoνοϊού όταν οι εργαζόμενοι στα super market είναι πλήρως εκτεθειμένοι πλάι σε εκατοντάδες ανθρώπους που εναλλάσσονται καθημερινά και συνεχώς μέσα στα καταστήματα. Και αυτό παρά και την τραγική πείρα των άλλων χωρών.

Στις άλλες χώρες μετρούν νεκρούς! Ο ιός αφήνει πίσω του συντρίμμια…

Ήδη σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αμερική εργαζόμενοι σε μεγάλα super market μετράνε νεκρούς, ενώ οι εργοδότες μετράνε εκατομμύρια. Για αυτό σε Γαλλία και Βέλγιο εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και σε απεργία διεκδικώντας την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι στα super market βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές αυτής της πανδημίας. Το αναγνωρίζουν όλοι. Φαίνεται και από τις καμπάνιες και από τα δημόσια «ευχαριστώ» των επιχειρήσεων, των καναλιών, των κυβερνήσεων. Δεν φτάνει όμως να τους αποκαλούν «ήρωες» όταν πίσω από τη βιτρίνα, τα μεγάλα λόγια και τις κολακείες κρύβεται εκμετάλλευση, υποκρισία, ψέματα, όταν δεν σέβονται ούτε την ζωή τους.

Δεν φτάνει να δίνονται έκτακτα μπόνους-δωροεπιταγές, τα οποία μάλιστα υπερπροβάλλονται με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση. Στη Γαλλία και στο Βέλγιο αυτά τα μπόνους ονομάστηκαν «bonus θανάτου». Δεν υποτιμάμε την αξία που έχει στις μέρες μας οποιασδήποτε προσθήκη που ενισχύει το μισθό, αλλά κανένα μπόνους δεν μπορεί να βρεθεί πάνω από την προστασία της ζωής, να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει την απουσία μέσων προστασίας, την έκθεση στον ιό. Ούτε οι τηλεφωνικές γραμμές και οι ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Αυτό που επιβάλλεται είναι η άμεση και ολοκληρωμένη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, η ανανέωση των συμβάσεων, το πλήρες ωράριο (8ωρο-5μερο), η απόδοση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι στα super market δεν είναι μόνοι τους!

Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς, μαζί με εργατικά σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος, μαζί με το ΠΑΜΕ, ήταν και είναι δίπλα τους!

Σήμερα, απαιτείται περισσότερο από ποτέ η συλλογική οργάνωση!

Να υψώσουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούμε τα ζωή μας και τη ζωή των οικογενειών μας. Να βάλουμε μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας, των δικαιωμάτων μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους δυνατούς και μαχητικούς!

ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!”

Σχολιάστε