My Twitter Feed

23 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ζητούνται άμεσα αποζημιώσεις

Γρήγορη και δίκαιη αποκατάσταση των πληγέντων από την θεομηνία, ζήτησε ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης από το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου την πληγείσα από τη πρόσφατη θεομηνία Δημοτική Ενότητα Ευρωπού.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό, αρμόδιο σε θέματα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, την γενική γραμματέα του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο και τον Γ. Μπαλάσκα ως εκπρόσωπο του υπουργού ΑΓΑΤ Γιώργου Γεωργαντά.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχθηκε στο δημοτικό κατάστημα Ευρωπού ο κ. Σιωνίδης, ενώ ήταν παρόντες μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίου Πέτρου Γιώργος Παρασκευόπουλος, Τούμπας Πέτρος Αριατζής, Πολυπέτρου Τραϊανός Κιτσούκης και Μεσιάς Σοφία Κούρτη, αγρότες και συνδικαλιστές από όλες τις πληγείσες περιοχές, καθώς και ο πρόεδρος και μέλη της ΔΕΕΠ Κιλκίς που συνόδευαν το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Υπόμνημα Σιωνίδη

Ο δήμαρχος παρέδωσε στον υπουργό υπόμνημα στο οποίο ανέφερε τα εξής:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ και μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, σας καλωσορίζουμε στην Παιονία κάτω από δύσκολες συνθήκες .

Η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την περιοχή μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρο το δυτικό τμήμα του δήμου και έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους των κατοίκων μας για την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης με την σημερινή σας παρουσία, που έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του ΥπΑΑΤ Γιώργου Γεωργαντά την επόμενη ημέρα των καταστροφών.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες περιοχές του δήμου που επλήγησαν έχουν υποστεί ολική καταστροφή καλλιεργειών θέλω εκ μέρους των κατοίκων και των παραγωγών του δήμου να επισημάνω τα έξης:

Σχετικά με τις αποζημιώσεις καλλιεργειών.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών να δοθούν άμεσα και να ανέλθουν σε ύψος που να λαμβάνει υπόψη το υψηλό κόστος της φετινής παραγωγής που επηρεάστηκε από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα πορίσματα των καταστροφών θα πρέπει να βγουν γρήγορα και να ληφθούν υπόψη οι φετινές τιμές πώλησης που είναι πολύ υψηλότερες από τις περυσινές καθώς και οι συμφωνημένες τιμές για τις παραγωγές συμβολαιακής γεωργίας.

Καταστροφές σε αγροτικές – κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και μηχανήματα

Υπάρχουν αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν καθώς και μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός που υπέστησαν ζημίες. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους.

Ζημιές στον αστικό ιστό

Υπάρχουν κτίρια, ειδικά στον Άγιο Πέτρο που έχουν υποστεί ζημιές στις στέγες και στον περιβάλλοντα χώρο που χρήζουν αποκατάστασης.

Δημοτικές υποδομές

Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν υποστεί μεγάλες φθορές και ο δήμος θα πρέπει να λάβει έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να τις αποκαταστήσει.

Με δεδομένο ότι οι πληγείσες περιοχές ευρίσκονται ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ επιλήφθηκαν άμεσα για τις αποζημιώσεις καλλιεργειών ο δήμος υπέβαλε στις 28/6/2022 αρ. πρ. 10351, αίτημα οριοθέτησης οικισμών για την θεομηνία προς την πολιτική προστασία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες να υποβάλλουν αίτηση συνδρομής.

Κύριε υπουργέ

Παρακαλώ για την αποκατάσταση των καταστροφών, να λάβετε υπόψη τα όσα σας ανέφερα εκ μέρους των κατοίκων του δήμου μας καθώς επίσης και όσα οι παραγωγοί και οι φορείς τους, έχουν επισημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες.”

Σχολιάστε