My Twitter Feed

12 Νοέμβριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

4ήμερη δράση για μεταναστευτικό -

Τρίτη, 12 Νοέμβριος, 2019

Εγκαίνια Κέντρου στον Ευρωπό -

Τρίτη, 12 Νοέμβριος, 2019

Ζήτησαν δίκαιη κατανομή προσφύγων -

Δευτέρα, 11 Νοέμβριος, 2019

Ρεκόρ τζίρου και νέες επενδύσεις -

Δευτέρα, 11 Νοέμβριος, 2019

Ο Κυριακίδης στο ΔΣ της ΠΕΔ -

Σάββατο, 9 Νοέμβριος, 2019

Επιμένει για κενά και ολιγομελή -

Παρασκευή, 8 Νοέμβριος, 2019

Κινητοποίηση για Νατοϊκό Κέντρο -

Παρασκευή, 8 Νοέμβριος, 2019

Ανεξάρτητος πλέον ο Κ. Παπακώστας -

Παρασκευή, 8 Νοέμβριος, 2019

Ζήτησαν δίκαιη κατανομή προσφύγων

Οι απειλές περί όπλων έμειναν απλώς απειλές θερμοκέφαλων αλλά οι 300 περίπου κάτοικοι της περιοχής Μουριών που συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου μετά από κάλεσμα μιας συντονιστικής επιτροπής που συστάθηκε, Ζήτησαν τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στη χώρα.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο υφυπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, με καταγωγή από το λεκανοπέδιο των Μουριών, αναφερόμενος σε αισθήματα ανθρωπισμού που έδειξαν οι κάτοικοι των Μουριών εδώ και τρία χρόνια που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες στο ξενοδοχείο «Δήμητρα», αλλά και για προβλήματα που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα από τον υπέρμετρο αριθμό προσφύγων που διαμένουν πλέον στο ξενοδοχείο.

Κάνοντας λόγο για «παραβατικές συμπεριφορές λιγοστών νέων προσφύγων», ο κ. Γεωργαντάς χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των κατοίκων να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων στους 100 και να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση.

Από τη πλευρά του, ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης, ζητώντας την ίση κατανομή προσφύγων τόνισε ότι στο νομό Κιλκίς θα πρέπει να φιλοξενούνται περίπου 850 πρόσφυγες από τις 2500 που υπάρχουν σήμερα.

Σημεία της τοποθέτησης του κ. Κυριακίδη

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες
Δε θα πω κάτι παραπάνω από όσα πιστεύω και από όσα είναι εφικτά να γίνουν στο λεκανοπέδιο των Μουριών για το σοβαρό πράγματι ζήτημα που αντιμετωπίζετε και είναι δύσκολο να το κατονομάσετε γιατί κανείς δεν είναι σε θέση από όλους εμάς να πει υπεύθυνα εάν η εγκατάσταση αλλοδαπών στο ξενοδοχείο ‘’Θεά Δήμητρα’’ έχει προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόσημο.
Θα ξεκινήσω με ορισμένες διαπιστώσεις. Θεωρώ, καταρχήν, ότι κανείς από όλους μας εδώ δεν είναι ούτε ξενοφοβικός, ούτε ρατσιστής. Οι Μουριώτες, όπως και όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Κιλκίς και του νομού μας ευρύτερα, επειδή ακριβώς έχουν νιώσει στο πετσί τους την προσφυγιά – οι δύο προγενέστερες γενιές τουλάχιστον – δε θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι και απαθείς σε ένα ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους.
Από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, και τα τελευταία δύο χρόνια που η περιοχή δέχθηκε προσωρινά την παραμονή προσφυγικών οικογενειών στην ξενοδοχειακή μονάδα, όλοι σας δείξατε και με το παραπάνω και τη φροντίδα και την έγνοια σας. Επειδή ακριβώς επρόκειτο για πρόσφυγες με τις οικογένειές τους, με μικρά παιδιά, ανοίξατε την αγκαλιά σας, τους δεχθήκατε με συμπόνια και προσπαθήσατε όσο μπορούσατε να κάνετε πιο εύκολη τη ζωή τους. Κατά τη βραχεία διαμονή τους είχαν διασφαλιστεί και ορισμένες θέσεις εργασίας, που έστω και εποχιακές, έδωσαν μια μικρή οικονομική ανάσα σε ορισμένους άνεργους συνδημότες μας.
Η κοινωνία του λεκανοπεδίου των Μουριών δεν είναι ούτε αφιλόξενη, ούτε ανάλγητη και τούτο το τονίζω για να μην περάσουν προς τα έξω μηνύματα εχθρικής συμπεριφοράς προς κάθε συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη μας.
Η στάση των κατοίκων όμως έχει αλλάξει όχι γιατί έχουν απογυμνωθεί από αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης αλλά γιατί με την ανανέωση της φιλοξενίας νέων επισκεπτών στο ξενοδοχείο αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
Σ’ αυτόν τον φιλήσυχο τόπο έχουν παρατηρηθεί δυσάρεστα φαινόμενα: κλοπές, φθορές της ιδιοκτησίας τους, μικροεντάσεις, που έχουν δυστυχώς καλλιεργήσει φόβο και ανησυχία. Το να αισθάνεσαι απροστάτευτος και ανασφαλής δεν είναι χαρακτηριστικό μιας ευνομούμενης Πολιτείας, ούτε από την άλλη μεριά είναι ορθό οι νέοι επισκέπτες, ανεξαρτήτου υπηκοότητας, να μη σέβονται τους κανόνες φιλοξενίας ενός τόπου.
Οι βασικές παράμετροι του θέματος που πραγματευόμαστε σήμερα είναι ότι:
1ον) έχουμε μια προσωρινή φιλοξενία που τείνει να προσλάβει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά
2ον ) ο αριθμός των φιλοξενουμένων είναι αρκετά υψηλός σε βαθμό που να προκαλεί πληθυσμιακή ανισορροπία
3ον) είναι παντελώς άγνωστη η ταυτότητα των επισκεπτών που καταλύουν στην ξενοδοχειακή μονάδα με αποτέλεσμα αυτή η θολή εικόνα του προσφυγικού ή μεταναστευτικού προφίλ σε συνάρτηση με παραβατικές συμπεριφορές να επιτείνουν την ανησυχία του τοπικού πληθυσμού
4ον) η αστυνόμευση της περιοχής, με εντατικοποίηση των μέτρων ελέγχου, έχει κριθεί ανεπαρκής
5ον) το ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες έχει καταγγελθεί για υγειονομικές παραβάσεις που σχετίζονται με την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού μετά την επέκταση της δυναμικότητας των κλινών από 99 σε 261 και την έλλειψη επίσης μέτρων πυροπροστασίας – πυρασφάλειας.
Γνωρίζετε, φαντάζομαι οι περισσότεροι από εσάς αν όχι όλοι, ότι με τη μετακίνηση προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα, περάσαμε μια μίνι κρίση ως Δήμος η οποία αποτυπώθηκε στην άρνησή μας να δεχθούμε νέο κύμα προσφύγων σε ξενοδοχείο της Πικρολίμνης και όπου αλλού με κύριο επιχείρημα ότι ως Δήμος Κιλκίς και ως νομός έχουμε υπερβεί κατά πολύ την ποσοστιαία αναλογία στην κατανομή του προσφυγικού – μεταναστευτικού πληθυσμού. Για να ανακόψουμε ενδεχόμενη ροή χρησιμοποιήσαμε δύο στοιχεία: το προηγούμενο του 2015 – 2016 όπου όλος ο νομός με την περίπτωση της Ειδομένης και των άλλων κέντρων προσωρινής φιλοξενίας είχαν μετατραπεί σε αποθήκες δυστυχισμένων ψυχών. Το δεύτερο επιχείρημα- επιμένω να το τονίζω στο δημόσιο λόγο μου – έχει αναφορά στη διασπορά των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια γιατί δεν είναι δίκαιο άλλοι νομοί και Δήμοι να υπερφορτώνονται κι άλλοι να μην έχουν ή να μη δέχονται να φιλοξενήσουν έναν ορισμένο πληθυσμό. Πιστεύω ότι αν πάμε σε νέα κατανομή προσφυγικών ροών τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς όσο και οι Δήμοι Κιλκίς και Παιονίας πρέπει να είναι εκτός επιλογής γιατί πολύ απλά ήδη φιλοξενούμε τριπλάσιο πληθυσμό από αυτόν που μας αναλογεί.
Πρακτικά, πως μπορούμε να παρέμβουμε ως Δημοτική Αρχή Κιλκίς για να βοηθήσουμε στην επίλυση των αιτημάτων σας.
Εάν διατυπωθεί – όπως έχετε υπογράψει στο κείμενο διαμαρτυρίας που μου επιδώσατε – αίτημα άμεσης και οριστικής απομάκρυνσης με τη συγκεκριμένη αιτιολογία στην οποία αναφέρεστε – η απόφαση της λαϊκής σας συνέλευσης θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ως ενισχυτικό μέτρο πίεσης των κυβερνώντων. Θα έχουμε δηλ. μια απόφαση που θα κοινοποιηθεί αρμοδίως και θα ζητά την μετακίνηση των προσφύγων – μεταναστών από το ξενοδοχείο. Η έκρηξη του προσφυγικού – μεταναστευτικού σ΄ αυτή την συγκυρία, ίσως και να μη θεωρείται η καλύτερη δυνατή πρόταση προς άμεση υλοποίηση.
Παρόλα αυτά πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει βασική αντίρρηση επ’ αυτού από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, οπότε αφήνουμε ανοιχτό το ζήτημα αυτό. Πρόσθετα επιχειρήματα σε μια τέτοια συζήτηση – εννοώ την απόφαση της απομάκρυνσης – είναι:
– Η κοντινή θέση του λεκανοπεδίου στα σύνορα
– Η ανάγκη μεγαλύτερης θωράκισης μιας παραμεθόριας περιοχής όπως οι Μουριές σε σχέση και με την υποαπασχόληση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ακόμη και τη μετανάστευση για λόγους επιβίωσης. Ας μη λησμονούμε ότι πολύ κοντά μας, το Μυριόφυτο αποδεκατίστηκε έχοντας χάσει το μισό του πληθυσμό, λόγω οικονομικής κρίσης, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Γερμανία όπου και βρήκε δουλειά.
-Το δασικό σύμπλεγμα του Μπέλλες, τα Χίλια Δέντρα είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα του κάλλους αυτής της περιοχής και μ΄ αυτά τα εργαλεία θέλουμε να δουλέψουμε αρχικά για την τουριστική της ανάπτυξη.
Σε μια πιο ρεαλιστική βάση, εκτιμώ ότι πρέπει να επιδιώξουμε:
– την πλήρη και λεπτομερή καταγραφή των φιλοξενουμένων. (Ποιο είναι το προσφυγικό τους προφίλ, εάν και πόσοι δικαιούνται άσυλο, πότε προβλέπεται η αποχώρησή τους από την περιοχή) – Συνεχή ενημέρωση
– τη μείωση του αριθμού των αλλοδαπών και βαθμιαία την οριστική αποχώρησή τους στη βάση της υπερκάλυψης της αναλογίας προσφυγικού πληθυσμού στην περιοχή μας
– την αύξηση των αστυνομικών περιπολιών και τη μόνιμη παρουσία τους στο Σ.Σ. Μουριών
– τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής επιχείρησης στους νόμους του κράτους ως προς την πλήρωση των υγειονομικών διατάξεων, των μέτρων πυροπροστασίας – πυρασφάλειας κ.α.
Από εδώ πρέπει να φύγουμε με μια συμφωνία που θα τηρήσουμε όλοι και ο καθένας ανάλογα με την ευθύνη και την αρμοδιότητά του οφείλει να πράξει το καθήκον του.

Σχολιάστε