My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τι είπαν για διάφορα έργα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για ανασφάλιστους

giatroiΜέγιστο πολιτικό και κοινωνικό έλλειμμα συνιστά η αδυναμία πρόσβασης σε δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών και αυτών που χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Αυτό αναφέρουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Ειρήνη Αγαθοπούλου, σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τα αρμόδια υπουργεία.

Παρατίθεται ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
– Υγείας
-Οικονομικών

Θέμα : Μέγιστο πολιτικό και κοινωνικό έλλειμμα συνιστά η αδυναμία πρόσβασης σε δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών και αυτών που χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Οι νεοπλασματικές ασθένειες εκτείνονται σε ευρύ φάσμα, συνδέονται με διαφορετικά, σύνθετα αίτια, με τον τρόπο και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας καθώς και με κληρονομικούς παράγοντες. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, αδιάλειπτη ροή στη λήψη της ιατροφαρμακευτικής αγωγής. Επιδρούν καταλυτικά στη ζωή του ασθενούς και του κοινωνικού του περίγυρου, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων ο ασθενής δεν δύναται να εργαστεί ενώ παράλληλα χρειάζεται ψυχοσυναισθηματική συμπαράσταση και οικονομική στήριξη. Χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστροφικών δαπανών στην ιδιωτική δαπάνη για την υγεία σχετίζεται με την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ειδικότερα σε πρόσφατο ογκολογικό συνέδριο στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την αντιμετώπιση 126 καρκινοπαθών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, οι οποίοι σε διάστημα δεκαεπτά μηνών (Ιούλιος 2012 – Νοέμβριος 2013) αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη και βοήθεια στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Το διάστημα αυτό, δέκα ασθενείς απεβίωσαν.

Στο ΜΚΙΕ προσέρχονται καρκινοπαθείς τριών κατηγοριών :

1. Ασφαλισμένοι ασθενείς μέχρι ενός σημείου της αντιμετώπισης της νεοπλασματικής νόσου, που χάνουν εν τω μεταξύ την ασφαλιστική τους κάλυψη και αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία.
2. Ανασφάλιστοι ασθενείς που δεν ακολουθούν την απαιτούμενη θεραπεία λόγω μη ασφαλιστικής κάλυψης.
3. Ασφαλισμένοι καρκινοπαθείς που έχουν ιατρικές οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή αλλά τα φάρμακά τους δεν υπάρχουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή του Νοσοκομείου.

Από τους 126 καρκινοπαθείς, οι 99 ήταν έλληνες και οι 27 ξένης υπηκοότητας, οι περισσότεροι «ασφαλισμένοι σε αποασφάλιση» του ΙΚΑ (39 ασθενείς) και του ΟΑΕΕ (29 ασθενείς). Το μεγαλύτερο ποσοστό (59%) ήταν στην ηλιακή ομάδα από 40 έως 60 ετών. Πιο συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα στους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες. Από το σύνολο των ασθενών, 83 προσήλθαν για ιατρική αντιμετώπιση στο ΜΚΙΕ τρεις έως και πέντε μήνες μετά την αρχική διάγνωση, και 14 προσήλθαν μετά τον 5ο μήνα από την αρχική διάγνωση, έχοντας ήδη χάσει τις αισιόδοξες προοπτικές αντιμετώπισης της ασθένειας.

Όλα τα περιστατικά παραπέμφθηκαν στο ογκολογικό ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του νοσοκομείου «Σωτηρία», που λειτουργεί ήδη ενάμιση χρόνο και παρέχει δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας στους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς.

Η καταιγιστική αύξηση του δείκτη της ανεργίας σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας του πληθυσμού κυρίως των νεοπλασματικών και ψυχιατρικών νόσων. Είναι ιδιαίτερα μεγάλες οι απαιτήσεις της κατηγορίας αυτών των ασθενών σε ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, δαπανηρές και τακτικές ακτινοδιαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, συνεχιζόμενες ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, ενδεχόμενες χειρουργικές επεμβάσεις, που παρέχονται σε συγκεκριμένα δημόσια και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.

Το θεσμικό πλαίσιο της Υ4α/οικ. 70456/25-7-2013 με θέμα «Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης για τη δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας και σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύνατους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια», μαζί με την ερμηνευτική εγκύκλιο Υ4α/οικ.85777/16-09-2013, αφήνουν εκτός νομικών και ερμηνευτικών ορίων την εφαρμογή των διατάξεων για τις ακτινοθεραπείες και τις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών στα νοσοκομεία. Το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες έκδοσης βιβλιαρίου απορίας που απαιτούν σειρά πιστοποιητικών, οι περιορισμοί έκδοσης βιβλιαρίου που αφορούν εισοδηματικά κριτήρια και μηδενικές οφειλές των ασθενών ως προς τα ασφαλιστικό τους ταμείο, δημιουργούν πολλά προβλήματα ως προς το χρόνο και το βαθμό ασφαλιστικής κάλυψης και καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση στα νοσοκομεία των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που δεν εντάσσονται σε καμία κατηγορία ασφάλισης.
Περαιτέρω, η εισαγωγή τους μέσω των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών γίνεται μόνο σε τελικά στάδια, όταν λόγω συννοσηρότητας και απώτερων επιπτώσεων της νόσου τα περιθώρια επιβίωσης ή αποκατάστασης της υγείας τους είναι σχεδόν μηδαμινά. Τελικά, στις περιπτώσεις ανασφάλιστων καρκινοπαθών, δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της ασθένειας σε προγενέστερα στάδια ενώ και τα νοσοκομεία επιβαρύνονται με ιατρικές πράξεις και θεραπείες μεγάλου κόστους.

Επισημαίνεται ότι ούτε και η πρόσφατη εφαρμογή της δυνατότητας πρόσβασης μέσω του εισιτηρίου health voucher δίνει λύση στους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς, αφού καλύπτει μόνο ένα τμήμα αυστηρά προσδιορισμένων ιατρικών πράξεων πρωτοβάθμιας φροντίδας χωρίς να δίνει τη δυνατότητα συνέχιση της θεραπείας τους.

Επειδή το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι κοινωνικά επιτακτικό για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς ιδιαίτερα σε περίοδο οξυμένης οικονομικής κρίσης, όταν οι δημόσιες δομές υγείας πρέπει να μεριμνούν για την έγκαιρη και απρόσκοπτη παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού,

Επειδή ο χρόνος για τους καρκινοπαθείς είναι πολύτιμος και καίριας σημασίας για την πρόσβασή τους στην κατάλληλη και τακτική θεραπευτική διαδικασία,

Επειδή η δυσλειτουργία του ΕΣΥ μέσα στα πλαίσια των αλλαγών που υφίσταται τη χρονική αυτή περίοδο, έχει καθοριστική σημασία στην επιβίωση των ανασφάλιστων πολιτών με νεοπλασματική ασθένεια,

Επειδή οι δαπάνες αντιμετώπισης της νεοπλασματικής νόσου ανεξάρτητα των μεθόδων που συνιστώνται από τους θεράποντες ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ και είναι καταστροφικές για τα νοικοκυριά ανασφάλιστων καρκινοπαθών,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να παρέμβουν και με ποια μέτρα για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην πρόσβαση των ανασφαλίστων πολιτών με νεοπλασματική ασθένεια στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας;
2. Προτίθενται να προβούν για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς στην άμεση κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων και των περιορισμών που προκύπτουν από την αντιστοιχία προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας με κοινωνικές και οικονομικές παροχές προκειμένου να έχουν απρόσκοπτη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική φροντίδα;
3. Προτίθενται να τροποποιήσουν την εγκύκλιο Υ4α/οικ. 85777 της 16-9-2013 του Υπουργείου Υγείας ώστε οι ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες των οικονομικά αδύνατων και ανασφάλιστων πολιτών να παρέχονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία;
4. Θα παρέμβουν για την εξασφάλιση της χορήγησης φαρμάκων στους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς;
5. Θα φροντίσουν ώστε τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ να ενισχυθούν οικονομικά και να παρέχουν απρόσκοπτα όλα τα απαραίτητα φάρμακα στους καρκινοπαθείς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Στρατούλης Δημήτριος
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Μητρόπουλος Αλέξιος
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μπόλαρη Μαρία
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Σταθάς Ιωάννης
Τσουκαλάς Δημήτριος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Σχολιάστε