My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Ερώτηση για την Ειδομένη

Ερώτηση με θέμα τη παρουσία προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη και Υγείας Β.Κικίλια.

Κάνοντας λόγο για «έντονη κινητικότητα προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Ειδομένης», ο κ. Φραγγίδης αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής:

“Κύριοι Υπουργοί,

Ο νομός Κιλκίς είναι ένας από τους πιο έντονα αδικημένους νομούς της χώρας, καθώς έχει απορροφήσει εδώ και πολλά χρόνια δυσανάλογο ποσοστό προσφύγων-μεταναστών, πολύ μεγαλύτερο του προβλεπόμενου 1%, σε σχέση με τον πληθυσμό του. Αυτό μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο στο Δ. Παιονίας.

Δυστυχώς, οι 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονταν σε ένα τεράστιο καταυλισμό δίπλα στο χωριό της Ειδομένης, ελάχιστα μέτρα από τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία, αποτελούν εικόνα ντροπής για την χώρα μας. Ειδικά στο Δ. Παιονίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, έχει ξεπεράσει τα 1.600 άτομα.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει από την αύξηση του πληθυσμού των προσφύγων μεταναστών, είναι η ανάλογη αύξηση του αριθμού των παιδιών που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, ο αυξημένος αριθμός παιδιών επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της εκπαίδευσης και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Επίσης, παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας στη περιοχή της Νέας Καβάλας, που εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας όλων των κατοίκων του Δ. Παιονίας αλλά και ολόκληρου του νομού. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες η δυσαρέσκεια των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας εκφράστηκε με συλλαλητήριο, που έλαβε χώρα στην πλατεία του Πολύκαστρου του Δ. Παιονίας.

Οι κάτοικοι της περιοχής καθημερινά γίνονται μάρτυρες μαζικών μετακινήσεων, εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι με κάθε μέσο επιδιώκουν να βρεθούν κοντά στο χωριό της Ειδομένης, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα.

Στις αναφορές των κατοίκων έρχονται να προστεθούν βίντεο και εικόνες που προβάλλονται σε έγκυρα ΜΜΕ και παρουσιάζουν πρόσφυγες και μετανάστες, γαντζωμένους ανάμεσα στα βαγόνια εμπορικών αμαξοστοιχιών να προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη, με κίνδυνο της ζωής τους.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που σημειώνονται περιστατικά καταπάτησης των καλλιεργειών και καταστροφής των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής, καθώς και περιστατικά κλοπών.

Μια άλλη διάσταση του προβλήματος αποτελεί ο ελλιπής υγειονομικός έλεγχος στις δομές φιλοξενίας, πράγμα που καθιστά ευάλωτο τον πληθυσμό απέναντι στο ενδεχόμενο διασποράς του ιού Covid-19 σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.

Επειδή, οι κάτοικοι της περιοχής του Δ. Παιονίας βιώνουν μια κατάφωρη αδικία καθώς η παρουσία προσφύγων-μεταναστών σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό, υπερβαίνει κατά πολύ το προβλεπόμενο ποσοστό του 1%,

Επειδή, ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας αυξάνεται συνεχώς αντί να μειώνεται.

Επειδή, ελλοχεύει στην περιοχή της Ειδομένης ο κίνδυνος διαμόρφωσης μιας κατάστασης ανάλογης με αυτή του 2015,

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να λάβετε πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης μετακίνησης των προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή της Ειδομένης στο Δ. Παιονίας;
  2. Προστίθεστε να αυξήσετε την παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή του Δ. Παιονίας;
  3. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα απομείωσης του διαμένοντος πληθυσμού του Κέντρου Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας στο Δ. Παιονίας;
  4. Προτίθεστε να υποβάλετε τους πρόσφυγες-μετανάστες που επαναπροωθούνται από τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία σε τεστ covid-19;
  5. Προτίθεστε να αυξήστε τα τεστ covid-19 στο διαμένοντα πληθυσμό του Κέντρου Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας;”

Σχολιάστε