My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Ερωτηση ΔΗΜΑΡ για πιστωτικες καρτες

Το θέμα των υπέρογκων επιβαρύνσεων των πιστωτικών καρτών θέτουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών. Στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Θανάσης Λεβέντης, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Γρηγόρης Ψαριανός, αναφέρουν τα εξής:

“Χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εξυπηρέτηση των δανείων τους και των πιστωτικών καρτών, πρόβλημα που προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης και οι κυβερνήσεις δεν είχαν και δεν  έχουν δείξει τη διάθεση να το αντιμετωπίσουν.

Η χώρα μας είναι από τις ακριβότερες τραπεζικές αγορές στην Ευρώπη στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Τα επιτόκια του «πλαστικού χρήματος» διαμορφώνονται σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που αγγίζουν ακόμα και το 22% (συνολική ετήσια επιβάρυνση), σε ότι αφορά τις αγορές με πιστωτικές κάρτες. Γιατί για τις αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα το επιτόκιο έχει απογειωθεί.

Τα υψηλά επιτόκια συνοδεύονται από μια σειρά από «καπέλα» και ψιλά γράμματα, που κάνουν την εξυπηρέτηση των καρτών ακόμη πιο δύσκολη, όπως για παράδειγμα, στις αναλήψεις μετρητών, οι τόκοι «μετρούν» από την πρώτη κιόλας μέρα της συναλλαγής. Αντίστοιχα, αν κάποιος δεν πληρώσει έγκαιρα ολόκληρο το ποσό της οφειλής, επιβαρύνεται με τόκους για το σύνολο και όχι για το κομμάτι το οποίο έχει αφήσει ανεξόφλητο. Κατά  καιρούς βέβαια έχουν βγει και δικαστικές αποφάσεις για παράνομες χρεώσεις από τις τράπεζες,  όμως τα τραπεζικά ιδρύματα καταφέρνουν να τις ξεπερνούν προβαίνοντας σε μια σειρά άλλων χρεώσεων

Η Πολιτεία έχει την ευθύνη να προβεί σε μέτρα προστασίας, κατ’ αντιστοιχία προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα προβλέπουν την απαγόρευση  των παράνομων κερδών από τις τράπεζες αλλά και να μεριμνήσει  για τη μείωση των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων. Την περίοδο μάλιστα που έχει αναλάβει σημαντικό βάρος και ευθύνη χορήγησης δεκάδων δις, σε  μετρητά και εγγυήσεις, για την στήριξη και ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών.

 Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

-Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να προστατεύσουν τους κατόχους καρτών; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να περιοριστούν οι καταχρηστικές συμπεριφορές των Τραπεζών καθώς και να εφαρμοστούν δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει σωρεία για την άρση της καταχρηστικής και παράνομης προμήθειας κατά την ανάληψη μετρητών με πιστωτική; Εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Ένωση  Ελληνικών  Τραπεζών προκειμένου να μειωθούν, εξειδικευμένα, τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών; ” 

 

Σχολιάστε