My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

Ερευνα ΣΔΟΕ σε 500 «πόθεν έσχες»

Φύλλο και φτερό κάνει τις φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία πρώην υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και συμβούλων το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στη λίστα του ΣΔΟΕ βρίσκονται τα ονόματα 500 πρώην στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες για γρήγορο πλουτισμό ορισμένων προσώπων και σταδιακά εξελίχθηκαν σε γενικευμένη έρευνα από ειδική ομάδα του Σώματος.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος, παρά το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ αυτή την περίοδο δεν έχει επάρκεια προσωπικού, υπήρξαν αποτελέσματα από την πρώτη φάση των ερευνών, κατά την οποία ελέγχθηκε για ορισμένα πρόσωπα αν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους μπορούν να καλύψουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου 6 μήνες, βρίσκεται σε εξέλιξη και για ορισμένες περιπτώσεις έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσα καταγγέλθηκαν, ανώνυμα και επώνυμα, έχουν βάση.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι «η υπόθεση έχει ζουμί».

Εγγραφο

Πιο αναλυτικά, το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των πολιτικών για τους οποίους έγιναν οι καταγγελίες και το διάστημα αυτό γίνεται έλεγχος των «πόθεν έσχες» που έχουν υποβάλει τα τελευταία 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ έχει αποστείλει έγγραφο στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών μέσω της οποίας ζητά από τα μέλη της στοιχεία λογαριασμών σε οποιαδήποτε μορφή (ταμιευτηρίου, προθεσμίας, όψεως, μετοχών, μεριδίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, παραγώγων σε δείκτες, μετοχές, συνάλλαγμα κ.λπ.).

Επιπλέον ελέγχονται συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Ωστόσο, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος γίνονται μετ’ εμποδίων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο ΣΔΟΕ, που θα έπρεπε να λειτουργεί με προσωπικό 1.500 ατόμων, υπηρετούν αυτήν τη στιγμή περίπου 1.000 άτομα. Πριν από τρεις μήνες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι θα ενίσχυε το ΣΔΟΕ με επιπλέον 100-200 άτομα από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν πως αν ο αριθμός του προσωπικού φθάσει τα 1.500 άτομα, θα καταστεί δυνατό να βεβαιώνονται επιπλέον φόροι ύψους 450-500 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Πηγή: Ethnos.gr

Σχολιάστε