My Twitter Feed

17 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Παρεμβάσεις τώρα στη ΠΑΘΕ» -

Σάββατο, 16 Φεβρουάριος, 2019

«Οι άποροι δεν χρειάζονται σόου» -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Τι προβλέπει η β` φάση του ΤΕΒΑ -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

ΚΚΕ: Εκλογή νέας ΤΕ και γραμματέα -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Αγωγές από συνταξιούχους -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

30 «διμηνίτες» στο Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Εκρήξεις σε άσκηση χωρίς προβλήματα -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Επιστολή Χαικάλη για δικαιούχους ΟΕΚ

xaikalisΣ` επιστολή του προς την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΟΕΚ, ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΑΥΛΟΥΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ, αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με την από 09-4-2013, ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας ο ΟΑΕΔ ορίζεται ως καθολικός διάδοχος των καταργηθέντων οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.

 

Στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν περιγράφετε, με σαφήνεια ούτε το κοινωνικό έργο αλλά και ούτε οι κοινωνικές πολιτικές που μεταφέρονται από τους δύο αυτούς Οργανισμούς στον ΟΑΕΔ.

 

Υπάρχουν αναρίθμητες εκκρεμότητες με τον ΟΕΚ για ολοκλήρωση κατοικιών, για χιλιάδες παραχωρητήρια που δεν έχουν βγει, για εγγραφή δεκάδων χιλιάδων δικαιωμάτων, για παρακολούθηση 100.000 δανείων του ΟΕΚ ή επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια από εμπορικές τράπεζες, που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

 

Εάν οι 200 μηχανικοί που ήταν στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΕΚ, περάσουν κάτω από την ευθύνη μιας μικρής τεχνικής διεύθυνσης του ΟΑΕΔ και καταργηθούν σε περιφερειακό επίπεδο αυτές οι υπηρεσίες, όλες οι παραπάνω εκκρεμότητες δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ.

 

Άποψη μας είναι ότι οι καταργηθέντες οργανισμοί του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, θα πρέπει να συγκροτούν ένα αυτόνομο και αυτοδιαχειριζόμενο φορέα, που θα εποπτεύεται απευθείας από το Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικών δράσεων θα πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και να λειτουργεί σε ετήσια βάση.

 

Στηρίζουμε την πρόταση που έχουν κάνει οι Σύλλογοι Εργαζομένων και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Δικαιούχων ΟΕΚ.

 

Τασσόμαστε ΥΠΕΡ:

 

  • Της συνέχισης των υφιστάμενων δανειοδοτικών προγραμμάτων, για επισκευή ή απόκτηση πρώτης κατοικίας.
  • Της διεύρυνσης του προγράμματος δανείων επισκευής κατοικιών, στον τομέα ενεργειακής αναβάθμισης και ιδιαίτερα στις γεωγραφικές ζώνες ορισμένες καιρικές συνθήκες, όπως είναι η Μακεδονία για παράδειγμα.
  • Της παραγωγής συγκροτημάτων οργανωμένης δόμησης, με ποιοτική στέγη χαμηλού κόστους, δίνοντας έμφαση σε περιοχές με αυξημένο πρόβλημα έλλειψης στέγης.
  • Της συνέχισης του προγράμματος επιδότησης ενοικίου. Έτσι μόνο θα μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί κοινωνική αποστολή με αυτόνομο λογαριασμό και περιουσία, καθώς και με το έμπειρο προσωπικό του, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.
  • Της ενασχόλησης με έργα συντήρησης των παλαιών οικισμών, αλλά και με θέματα ενεργειακής ανακαίνισης και προσαρμογής στα κοινοτικά πρότυπα, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αξιοποιώντας πλήρως, προς το σκοπό αυτόν, όλα τα διατιθέμενα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που τοποθετούν στο κέντρο της προσοχής τους τα θέματα ενέργειας.

 

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η ακίνητη περιουσία των πρώην Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών μέσα σε ένα πλαίσιο ανταποδοτικότητας και με στόχο την παροχή κοινωνικών προγραμμάτων προς τους εργαζόμενους.

 

Θεωρώ ότι από κάθε σκοπιά πολιτική, νομική, δεοντολογίας κλπ η περιουσία αυτή πρέπει να επιστρέψει σε αυτούς που τη δημιούργησαν και πολύ απλά «τους ανήκει».»

Σχολιάστε