My Twitter Feed

28 Μάρτιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Να σπάσει ο δήμος στα τρία» -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Οι υποψήφιοι του Τζιτζικώστα -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Η ομιλία Βορίδη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Ημερίδα με Π. Γκαρσία και Μ. Σνάουτσνερ -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

ΝΟΔΕ: Καταλυτικός ο Αυγενάκης -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

«Δεν υπάρχουν χρίσματα ΝΔ» -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

«Έθεσε εαυτόν» εκτός ΝΟΔΕ -

Τρίτη, 26 Μάρτιος, 2019

ΕΒΕ: Ρήγμα στη μειοψηφία! -

Τρίτη, 26 Μάρτιος, 2019

Επί Μακρόν δίπλα στη Λεπέν

Tου Κώστα Βαξεβάνη.


Ανακουφίστηκε λέει η Ευρώπη από την (προσωρινή) ήττα της Λεπέν. Δηλαδή το ένα τέταρτο των Γάλλων, της συνιδρύτριας χώρας της ευρωπαϊκής Χώρας, επέλεξε ακροδεξιούς εθνικιστές και φασίστες, αλλά η Ευρώπη δηλώνει ανακουφισμένη.

Η πόλη του φωτός, η σύγχρονη Γαλλία του πολιτισμού και της διανόησης, κλείνει τα φώτα για χάρη του σκότους και της φασιστικής απειλής. Μοιάζουν παράξενα όλα αυτά, εφιαλτικά και προς στιγμήν η Ευρώπη δείχνει να συγκεντρώνει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει το τέρας. Ίσως είναι ένας τρόπος για να μην κοιτά τον καθρέφτη.

Η Μαρίν Λεπέν, κόρη του πατέρα της και των ακραίων αντιλήψεων, δεν έφτασε σε αυτά τα εκλογικά ποσοστά επειδή οι Γάλλοι έγιναν ξαφνικά φασίστες, (αν και η Γαλλική ιστορία δεν έχει μόνο Γαλλική Επανάσταση, αλλά και καθεστώς του Βισί και σφαγές στην Αλγερία και άλλα πολλά). Η Λεπέν υπάρχει, επειδή η σύγχρονη Ευρώπη δεν εμφανίζει τίποτα φιλικό προς τις λαικές μάζες και την κοινωνία, δίνοντας υπόσταση στο ακροδεξιό αφήγημα της φριχτής επιπολαιότητας. Η Ευρώπη δεν είναι ούτε των λαών, ούτε των κοινωνιών. Είναι των Τραπεζών, των Ασφαλιστικών, του Σόιμπλε και όσων εκπροσωπεί. Δίπλα στα δομικά της λάθη, ή ίσως εξαιτίας αυτών, αναπαράγει τις πιο αντιδραστικές αντιλήψεις, δρώντας ισοπεδωτικά για τα κράτη και προσβλητικά για τους πολίτες.

Απέναντι σε αυτή την χαοτική ισοπέδωση την οποία δεν μπορούν να καλύψουν οι θεωρητικολογίες για «πολιτισμένη Ευρώπη», το «έθνος», οι παραδόσεις, οι ιδιομορφίες της κάθε χώρας (οι οποίες δέχονται ισχυρή πίεση) φαντάζουν ως τα αναχώματα της παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας και των ανισοτήτων.

Τον φασισμό δεν ευνοούν γενετικοί παράγοντες ή σύνδρομα που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε φασίστες, αλλά η φτωχοποίηση, η εξαθλίωση, οι ανισότητες πάνω στις οποίες ο Λεπενισμός στήνει εκτός από το σκότος της αντίδρασης και γιορτή.

Το σκοτεινό πρόσωπο Λεπέν, δεν γίνεται διακριτό, γιατί απλώς ολόγυρα υπάρχει σκοτάδι το οποίο εκπροσωπεί η ίδια η σύγχρονη Ευρώπη.

Οι φασίστες δεν υπόσχονται λύση αλλά καταστροφή την ώρα που δυστυχώς οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται πως οι ίδιες είναι κατεστραμμένες, άρα όποια καταστροφή δεν αφορά τους ίδιους αλλά τους δυνάστες.

Για τέτοιους λόγους, Έλληνες ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Για να καταστραφεί το πολιτικό σύστημα το οποίο ατιμώρητο και υποκριτικό, συνέχιζε να καταστρέφει τη χώρα, αγνοώντας φυσικά πως ο φασισμός είναι η μεγαλύτερη από τις καταστροφές. Υπήρξαν άνθρωποι που ψήφισαν τους φασίστες στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να μπουν στο Κοινοβούλιο και να τιμωρήσουν αυτούς που με το νόμο και το Σύνταγμα έμεναν ατιμώρητοι.

Όσο η Ευρωπαική Ένωση παραμένει συνονθύλευμα συμφερόντων των ελίτ χωρίς να λύνει προβλήματα εργασίας, διαβίωσης, κοινωνικών αναγκών, τόσο ο φασισμός θα φαντάζει ως τιμωρητική δύναμη. Πολίτες θεωρούν πως δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο πια, ώστε να φοβούνται τους φασίστες που θεωρητικά υπόσχονται να εξασφαλίζουν τουλάχιστον την εθνική περηφάνεια. Η Μαρίν Λεπέν, δεν γεννήθηκε ξαφνικά ως πρόβλημα. Υπάρχει επί μακρόν. Και θα υπάρχει επί Μακρόν.

Άρθρο στο koutipandoras.gr

Σχολιάστε