My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Επέλεξε να σκοτώνει γάτες!

Του Κώστα Βαξεβάνη.


Δεν μπορεί να είναι επικίνδυνη η συνάθροιση στο μπαρ, αλλά όχι στην Εκκλησία, το τζαμί ή τη συναγωγή. Δεν μπορεί ο ηγέτης της χώρας να κάνει παραχωρήσεις , να ευλογεί τον παραλογισμό, για να έχει την ευλογία των ιεραρχών και τις ψήφους των ανεύθυνων θρησκόληπτων

Αν πάμε σε μια Εκκλησία και πάρουμε όσους εκκλησιάζονται και τους μεταφέρουμε σε ένα ζαχαροπλαστείο, τότε αυτό είναι επικίνδυνο και παράνομο σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Στην Εκκλησία είναι νόμιμοι και καθαροί αλλά στο ζαχαροπλαστείο γίνονται ανεύθυνοι φορείς του κορονοϊού και πρέπει να παρέμβει Εισαγγελέας. Οι ίδιοι άνθρωποι.

Ο παραλογισμός αυτός, δηλαδή ουσιαστικά η απόφαση να εκτίθεται ο πληθυσμός σε ευνοϊκές συνθήκες επέκτασης της πανδημίας, αποτελεί ένα άθλιο πολιτικό αλισβερίσι. Στο διάγγελμά του, με το οποίο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολίτες για την κατάσταση με τον κορονοϊό, παρακλητικά έθεσε το θέμα του εκκλησιασμού, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την δική του πίστη και τα κεράκια που ανάβει. Εναπόθεσε την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης του ιού, στην καλή θέληση ή την πίστη των κατοίκων της χώρας. Απέφυγε να παίξει το ρόλο του αρχηγού τους κράτους , που τηρώντας τις επιστημονικές οδηγίες παίρνει μέτρα για να σώσει τη χώρα.

Όταν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα αυτό είναι πανδημία, δηλαδή πιθανότητα να πεθάνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το κράτος, ο αρχηγός του , μπορούν να κάνουν όποια παράκληση επιλέξουν, ακόμη και θρησκευτική μπροστά στις εικόνες, αλλά πρωτίστως οφείλουν να πάρουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Δεν μπορεί να είναι επικίνδυνη η συνάθροιση στο μπαρ, αλλά όχι στην Εκκλησία, το τζαμί ή τη συναγωγή. Δεν μπορεί ο ηγέτης της χώρας να κάνει παραχωρήσεις , να ευλογεί τον παραλογισμό, για να έχει την ευλογία των ιεραρχών και τις ψήφους των ανεύθυνων θρησκόληπτων. Το θέμα δεν είναι τι θέλουν οι μητροπολίτες αλλά τι οφείλει να κάνει ένα οργανωμένο κράτος το οποίο πρέπει να απολογείται στην ευθύνη που έχει απέναντι στη χώρα και όχι στο είδος ή τις προτιμήσεις των πολιτών.

Η μεταφυσική (η πιο συνηθισμένη της έκφραση είναι η θρησκεία) δεν είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί τη λογική. Αντιθέτως στη μη εξήγηση και την προσμονή της παρέμβασης των υπερβατικων δυνάμεων, στηρίζει την ισχύ της. Η μεταφυσική έχει “παρά φύση” εξηγήσεις για όλα. Μπορεί να σου πει πως το κουτάλι που τρως κολλάει κορονοϊό, επικαλούμενη τη λογική, αλλά πώς το κουταλάκι της Θείας Μεταληψης δεν κολλάει γιατί με αυτό μοιράζεσαι την Αθανασία.

Αν τώρα τύχει να νοσησεις εξαιτίας της συμβουλής να μεταλάβεις άφοβα, η Εκκλησία θα πει πως κοινώνησες χωρίς αρκετή πίστη και γι αυτό μπήκες σε δοκιμασία. Είπαμε η μεταφυσική έχει εξηγήσεις για όλα. Με την έννοια αυτή, όταν η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει πως ο κορονοϊός δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία, εκπληρώνει ένα επαγγελματικό καθήκον της που είναι να αναπαράγει το μεταφυσικό φόβο. Όχι όμως το φόβο του κορονοϊού. Εκεί λοιπόν ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του να δοκιμάσει πόσο λογικός ή αμαρτωλός είναι.

Τον 13ο αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος 9ος, αποφάσισε και ανακοίνωσε πως οι γάτες έπρεπε να διωχθούν γιατί ήταν πλάσματα του διαβόλου. Η απόφαση του ποντίφικα ξεκίνησε ένα πογκρόμ θανάτωσης των “διαβολικών” τετράποδων τα οποία σχεδόν εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη. Η εξαφάνιση της γάτας όμως συντέλεσε στο να εξαπλωθούν τα ποντίκια τα οποία μετέφεραν την πανούκλα στις πόλεις. Πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπων φαίνεται πως πέθαναν επειδή ο Άγιος Πατέρας την είδε “αντιγατιστής” και αποφάσισε να τις εξαφανίσει

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με βάση το αλάθητο του Πάπα, του Αρχιεπισκόπου ή το δικό του που προφανώς είναι το σωστό ποντάρισμα στην εκλογική πελατεία. Μόνο που τζογάρει με τις ζωές μας. Οφείλει να σέβεται την επιστήμη και να δείχνει την υπευθυνότητα που απαιτείται λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Δεν είναι πρωθυπουργός κάποιων θρησκόληπτων, ούτε του παγκαριού το οποίο προσπαθούν να περιφρουρήσουν κάποιοι Ιεράρχες. Γιατί θέμα πίστης και δόγματος δεν υπάρχει, αφού άλλοι χριστιανοί ορθόδοξοι Ιεράρχες σε Κύπρο και ΗΠΑ έχουν σεβαστεί τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να παίζει με τον κίνδυνο για να γίνει αρεστός και επιλέξιμος πολιτικά . Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να σκοτώνει γάτες επειδή το θέλουν οι Πάπες και οι παπάδες. Είναι προτιμότερο να σκίσει τη γάτα.

Άρθρο στο koutipandoras.gr

Σχολιάστε