My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Εντατική μπίζνα κι ομοψυχία

Του Κώστα Βαξεβάνη.


Ναι, να είμαστε όλοι μαζί οι Έλληνες αλλά με βάση την αλήθεια, όχι το βόλεμά τους.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, με την πανδημία έχουμε δύο εικόνες. Η μία είναι η διαγγελματική στην οποία ο πρωθυπουργός , σε πρώτο πρόσωπο συνήθως, δίνει οδηγίες στους πολίτες φροντίζοντας να τους καθιστά υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν. Η εικόνα αυτή συμπληρώνεται με τις επίσημες ανακοινώσεις με στατιστικά στοιχεία ή με τις απαξιωτικές προτροπές της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Πελώνη, η οποία σε κάθε σοβαρή ερώτηση δημοσιογράφου συνιστά «να μην κάνουμε μικροπολιτική».

Υπάρχει εδώ και μέρες η εικόνα που δίνεται από το μέτωπο της μάχης. Γιατροί, νοσηλευτές, συγγενείς νοσούντων, δημοσιοποιούν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την έλλειψη μέτρων προστασίας. Κάπου στα Γιάννενα, οι γιατροί κατασκεύασαν μόνοι τους μάσκα πατέντα για να κάνουν τη δουλειά τους. Τα βλέπεις και αναρωτιέσαι, «καλά τον ιό δεν μπορούμε να τον χτυπήσουμε. Μάσκες και αναλώσιμα δεν μπορούσαμε να έχουμε προμηθευτεί την εποχή που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως είμαστε θωρακισμένοι; Ελληνικές βιομηχανίες δεν υπάρχουν για να συμβάλουν στην κατασκευή μέτρων προστασίας;».

Και ενώ σταθμίζοντας τις δύο εικόνες προσπαθείς να βρεις το δίκιο του καθενός, η κυβέρνηση φροντίζει να κάνει ξεκάθαρα τα πράγματα. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο πρωθυπουργός φρόντισε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του.

Ενώ βρισκόμαστε σε πόλεμο όπως μας έχει διαβεβαιώσει ο ίδιος, δεν φρόντισε να επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα και να τα θέσει υπό το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Αντιθέτως νοίκιασε πρακτικά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, σε τιμές διπλάσιες από αυτές που προβλέπονταν ως σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ.

Ενώ μας μαστίζει η υγειονομική κρίση και ισοπεδώνεται το Δημόσιο σύστημα Υγείας το οποίο πρέπει να ενισχυθεί, ο τομέας της ιδιωτικής Υγείας εισπράττει είτε με την ενοικίαση των ΜΕΘ στο κράτος είτε κάνοντας ακριβά τεστ για τον κορονοϊό σε έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι μάλιστα διαλαλούν στα social media πως έκαναν το τεστ βγάζοντας τη γλώσσα στους πληβείους που στημένοι στο τηλέφωνο στη γραμμή του ΕΟΔΥ, προσπαθούν να πείσουν πως χρειάζονται τεστ. Μια 40χρονη γυναίκα, με σοβαρά προβλήματα πέθανε αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τον ΕΟΔΥ πως χρειάζεται τεστ γιατί είχε προβλήματα δύσπνοιας που είχαν επιδεινωθεί.

Η κυβέρνηση λοιπόν , με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, φρόντισε τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να αποζημιωθούν με 30 εκατομμύρια ευρώ για τα τεστ που έχουν κάνει, φυσικά στη συγκεκριμένη κατηγορία των κατεχόντων. Με τα χρήματα αυτά, το ελληνικό Δημόσιο Σύστημα θα είχε κάνει δεκαπλάσια τεστ, αλλά προείχε φαίνεται η εξυπηρέτηση των αγχωμένων επωνύμων και η εξασφάλιση του εισοδήματος της επιχειρηματικότητας στο χώρο της Υγείας.

Από όλη αυτή την κρίση, το Δημόσιο σύστημα Υγείας θα βγει ισοπεδωμένο, ενώ για το ιδιωτικό σύστημα, θα είναι απλώς μπίζνες και έσοδα. Θα κάνω και την δυσάρεστη πρόβλεψη πως όταν τελειώσει η περιπέτεια, ο πρωθυπουργός της χώρας θα σταθεί πάνω στα ερείπια της Δημόσιας υγείας και θα αναγγείλει πως θα επιδοτήσει τους ιδιώτες της Υγείας επειδή συνέβαλαν στην κρίση. Φαντάζομαι και εκείνοι με κάποιο τρόπο θα ανταποδώσουν την ευεργεσία.

Αυτή είναι η κατάσταση και θυμίζει σε πολλά την οικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της. Πώς το έλεγαν οι εφευρετικοί μαυραγορίτες της οικονομικής κρίσης; «Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία». Διαχρονική αξία και οι κρίσεις και οι μαυραγορίτες της.

Δυο λόγια μόνο για το μιντιακό σύστημα, τους παρουσιαστές και τις τηλεπερσόνες που αφού έφαγαν τα θαλασσοδάνεια ανέλαβαν και πάλι το ρόλο του μπούλινγκ και της ενοχοποίησης όσων αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Τους παρατηρώ να φτιάχνουν πάλι τις γραβάτες και να εξακοντίζουν τις γνωστές κατηγορίες πως «είναι απαράδεκτο κάποιοι να κάνουν μικροπολιτική και να διχάζουν τους έλληνες».

Φαντάζομαι πως δεν θεωρούν διχασμό να πεθαίνει μια μάνα 40 ετών με τρία παιδιά γιατί δεν της έκαναν τεστ ώστε να νοσηλευτεί, ενώ οι ίδιοι να έχουν κάνει το δικό τους τεστ (επιδοτούμενο πλέον) αν και ασυμπτωματικοί. Ναι, να είμαστε όλοι μαζί οι Έλληνες αλλά με βάση την αλήθεια, όχι το βόλεμά τους. Άντε

ΥΓ.: Επειδή σήμερα είναι και Εθνική γιορτή, να θυμίσω πως σε όλες τις μάχες δεν ήμασταν όλοι μαζί. Υπήρχαν οι Μακρυγιάννηδες και οι Φαναριώτες, οι Λεωνίδες και οι Εφιάλτες, οι Αντιστασιακοί και οι δοσίλογοι. Οπότε είναι ανάγκη αυτό το «όλοι μαζί» για να αποκτά αξία, να απαντά στο ερώτημα «σε τι;»

Άρθρο στο koutipandoras.gr

Σχολιάστε