My Twitter Feed

4 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Συγχαρητήρια Βεργίδη σε Κιλκισιακό -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΚΚΕ – Κιλκισιακός σημειώσατε… -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Προς λουκέτο κι η ΦΙΕΡΑΤΕΧ; -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική εκδήλωση με αισιοδοξία -

Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Η ΚΕΒΕ τώρα και στη Σερβία -

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Μαστογράφος άνευ μαστογραφιών -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Ελευθέρια Στίβου στο Στάδιο Κιλκίς -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Ενημέρωση για τη νόσο Αλτσχάϊμερ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιατρική εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν τη Κυριακή 19 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer προσκάλεσαν δύο εξεικεικευμένους ιατρούς στη νόσο της άνοιας, την τ. καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη και τον συντοπίτη μας από το Νέο Γυναικόκαστρο π. καθηγητή ψυχολογίας Δημήτρη Νατσόπουλο, οι οποίοι ενημέρωσαν το κοινό για την άνοια, τη διάγνωση αλλά και αντιμετώπισή της.

Με απλό  λόγο και  αξιοποίηση των τελευταίων επιστημονικών μελετών, οι δύο ομιλητές παρουσίασαν εμπεριστατωμένα κάθε πτυχή της ασθένειας που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου, από τη συμπτωματολογία, τα εξελικτικά της στάδια, την πρόληψη και τους τρόπους επιβράδυνσής της μέχρι την ψυχολογική διαχείριση των ασθενών και την εκπαίδευση του υποστηρικτικού περιβάλλοντος που τους περιθάλπει.

 Σύμφωνα με στοιχεία που εξέθεσε η κυρία Τσολάκη από άνοια πάσχουν 197.000 άνθρωποι στη χώρα μας με εκτιμήσεις για τον επιπολασμό της στους 253.000 το 2030 και στους 354.000 είκοσι χρόνια αργότερα. Προσώρας οι αντίστοιχοι αριθμοί στην Ευρώπη είναι 7,8 εκατομμύρια περιστατικά εκ των οποίων το 60% με 70% πάσχουν από Alzheimer. Η άνοια διατηρείται σε χαμηλά ποσοστά  στην Ελλάδα, διαπίστωση που η ομιλήτρια απέδωσε στην στήριξη των μελών της οικογένειας που έχουν μια μεγάλη αγκαλιά για τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα άνοιας θα αυξηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, η κυρία Τσολάκη υποστήριξε ότι είναι δυνατή και η πρόληψη και η επιβράδυνσή της σε ποσοστό 40%. Ως παράγοντες κινδύνου, που είναι τροποποιήσιμοι, εμφανίζονται  ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία στη μέση ηλικία, η έλλειψη φυσικής άσκησης,

η κατάθλιψη, το κάπνισμα, η απώλεια ακοής, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλης, η κοινωνική απομόνωση,η μόλυνση του αέρα. Πιθανοί νέοι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η μοναξιά, η έλλειψη ελπίδας, το άγχος, οι διαταραχες του ύπνου και η στοματική υγιεινή.

Στον αντίποδα τρόποι προφύλαξης είναι η σωστή διατροφή, η εκπαίδευση, η φυσική άσκηση, η νοητική και κοινωνική δραστηριότητα. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής με την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ψαριών, η κατανάλωση ελαιολάδου πρώιμης σοδειάς με υψηλές πολυφαινόλες, το τσάι του βουνού, το λάδι από σπόρους ροδιού, ο κρόκος Κοζάνης είναι φυσικές τροφές που βοηθούν στην πρόληψη όσο και στην επιβράδυνση της άνοιας.

Στη συνέχεια ο κ. Νατσόπουλος αναφέρθηκε στην αποκοπή της επικοινωνίας του πάσχοντος από άνοια από τον περίγυρό του εξαιτίας της φθειρόμενης μνήμης και τόνισε ότι ο πρώτος συναγερμός για την νόσο είναι η λήθη των λέξεων, η δυσκολία ανεύρεσης και ανάσυρσης των κατάλληλων λέξεων στην επικοινωνία καθώς και η αδυναμία κατανόησης του μεταφορικού λόγου.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν  υπογραφές από ενδιαφερόμενους για την ίδρυση Εταιρίας αναφορικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων άνοιας τύπου Alzheimer.  Στους σκοπούς της  περιλαμβάνεται και η ίδρυση Κέντρου Ημέρας, δομής που θα προσφέρει εντελώς δωρεάν στους πολίτες υπηρεσίες διαγνωστικού ελέγχου και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Την ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, στελέχη της ιατρικής κοινότητας όπως ο καθηγητής Φαρμακολογίας Στέργιος Τσιφτσόγλου, ο πρώην Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου Γιώργος Περπερίδης, ο οδοντίατρος και ωφελούμενος του Κέντρου Ημέρας ‘’Αγία Ελένη’’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Ράλλης,  οι Αντιδήμαρχοι Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, οι πρώην Δήμαρχοι Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης και Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κωνσταντίνος Παπανικολάου.

Σχολιάστε