My Twitter Feed

26 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πεδινό: Εκδήλωση για τη Μάχη Κιλκίς -

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Σήκω ψυχή μου προσφυγιά! -

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Θερινό σινεμά στο Στέκι της Τέχνης -

Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Είσοδος “μυρίων” απ` το Βορά! -

Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Λαμπρός γιορτασμός του 1913 -

Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

“Διαδικασία πριν τη κάλπη” -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

ΕΚΚ: Ψήφισμα για τη FIERATEX -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Πρωτιά ΠΕΚ στην ΕΛΜΕ Κιλκίς -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω

Του Τάσου Παππά.


Σενάρια. Πολλά σενάρια. Ορεξη να έχεις να διαβάζεις. Και βεβαίως πρέπει να είσαι επιεικής με τις αλλαγές στη ρητορική των πρωταγωνιστών γιατί η σταθερότητα θέσεων σε περιόδους αναζήτησης δεν είναι δεδομένη. Το αντίθετο θα έλεγα. Η συγκυρία παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Οι αρχές προσαρμόζονται στις περιστάσεις. Ο,τι αποδοκιμαζόταν χτες, μπορεί σήμερα να γίνει κανόνας, είτε για να αντιμετωπιστεί ένας μεγάλος κίνδυνος, είτε για να ανοίξει ο δρόμος προς τη νίκη.

Τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ; Θα πάνε για εκλογή αρχηγού το φθινόπωρο όπως πιέζουν πολλά στελέχη; Ποιοι θα είναι υποψήφιοι απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη; Μήπως οι διαφωνούντες συνασπιστούν και κατεβάσουν έναν υποψήφιο; Ποιος θα είναι αυτός; Ο δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας; Θα σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης όλοι; Μήπως θα δούμε να γίνεται αυτό που έχει γίνει σε άλλα κόμματα ύστερα από σκληρές συγκρούσεις: «Ο θάνατος των νικημένων είναι απαραίτητος για τη γαλήνη των νικητών»;*

Στον ΣΥΡΙΖΑ; Προς το παρόν εκεί δεν μπαίνει θέμα ηγεσίας. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι θέλουν να βάλουν όρους στον Στέφανο Κασσελάκη. Εχουν κατατεθεί προτάσεις για δημιουργία συντονιστικών επιτροπών με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, συνδικάτων, παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων επαγγελματικών οργανώσεων και λοιπών συγγενών. Υπάρχει η ιδέα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και με το ένα και με το άλλο και έχει πει ότι θα είναι υποψήφιος «αν πάμε προς τη δημιουργία ενωτικού σχήματος» όποια μορφή κι αν πάρει, είτε πρόκειται για νέο κόμμα είτε πρόκειται για εκλογικό μέτωπο. Και οι δύο εκδοχές έχουν πέσει στο τραπέζι.

Ο κ. Κασσελάκης έχει μπροστά του καταστατικό συνέδριο από το οποίο θα προκύψει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον φαντάζεται. Το δικό του όραμα και το όραμα των εσωκομματικών αντιπάλων του δεν συγκλίνουν. Στο μήνυμά του για τον Ανδρέα Παπανδρέου (28 χρόνια από τον θάνατό του) αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ο οποίος «μας δίδαξε… πως τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά στο άρθρο της στο «Βήμα» κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στη Βουλή και να γίνει αυτή η συνεργασία ο δοκιμαστικός σωλήνας για ευρύτερες συμπράξεις εφόσον η κοινωνία το απαιτήσει. Εχει επίσης πει ο κ. Κασσελάκης ότι όσο είναι αυτός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνομιλήσει με τους «αποστάτες» της Νέας Αριστεράς. Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης με το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (22/6/2024), αν και παραδέχεται ότι η «εποχή μας απαιτεί ένα δημιουργικό σοκ», αναφέρει ότι οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι υποψήφιοι συνομιλητές του, «σε καίρια ζητήματα δεν διαφοροποιούνται στρατηγικά από την ατζέντα της Δεξιάς».

Και η Δεξιά; Προσπαθεί να ανασυνταχθεί μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών. Η ηγεσία της θέλει να περιορίσει τις εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος και το φυλλορρόημα οπαδών προς την Ακρα Δεξιά και επιχειρεί με την προπαγάνδα και τα φιλοδωρήματα να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία. Τη βοηθάνε οι κόντρες στην Κεντροαριστερά, την ευνοούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και προφανώς δεν θέλει να δώσει χρόνο στους αντιπάλους της για να λύσουν τις διαφορές τους γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση θα πάει με ντεζαβαντάζ στις εθνικές εκλογές. Οποτε αποφασίσει να τις κάνει. Κανονικά με τη λήξη της θητείας της, όπως εξ υποχρεώσεως λένε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, ή πρόωρα για να βρει τους άλλους ανέτοιμους; Θα στοιχημάτιζα υπέρ των πρόωρων εκλογών.

* Η φράση αποδίδεται στον Τζένγκις Χαν, χρεώθηκε από Ρώσους ιστορικούς στον Στάλιν για να εξηγήσουν τη στάση του απέναντι στους αντιπάλους του. Αλιεύτηκε από το βιβλίο (σελ. 169) του Geoffrey Roberts «Η βιβλιοθήκη του Στάλιν», εκδόσεις GUTENBERG.

Ανάγωγα

Μια πρώτη γεύση για το πού θα πάνε τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ θα πάρουμε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε λίγες μέρες. Γερές δόσεις θα έχουμε από την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος. Τα στόματα έχουν ανοίξει και δεν πρόκειται να κλείσουν. Πλούσια η παράδοση του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές συγκρούσεις. Και την εποχή που ήταν πανίσχυρο και την εποχή που αγωνιζόταν για να μην εξαφανιστεί

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε