My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Εμβόλιο ΔΩΡΕΑΝ για όλους

Του Στέφανου Παραστατίδη*


H χορήγηση εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορvνοϊού θα πρέπει να είναι δωρεάν προς τους πολίτες όλων των χωρών, καθότι το εμβόλιο συνιστά δημόσιο αγαθό. Επιπρόσθετα, η ΔΩΡΕΑΝ χορήγηση εξασθενεί τις ισχυρές θεωρίες συνωμοσίας περί δημιουργίας του ιού για τον πλουτισμό κάποιων ισχυρών ορατών και αόρατων ”συστημάτων”.

Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους, όχι μονάχα διότι η πολιτεία οφείλει να μην έχει τιμωρητική διάθεση προς τους απανταχού συνωμοσιολόγους και να πληρώνουν το τίμημα μιας λανθασμένης επιλογής (διάκριση στον πολίτη) ή επειδή είναι θέμα ελεύθερης επιλογής (διάκριση στην προστασία δημόσιας υγείας), αλλά επειδή η ευθύνη μίας χώρας επεκτείνεται και πέραν των συνόρων της.

Και αυτό διότι ο ιός για να συνεχίσει να υφίσταται χρειάζεται ανθρώπινα σώματα. Αν σταματήσουμε την αλυσίδα, τότε ο ιός πεθαίνει έξω (dies out). Άρα, μία χώρα που δεν προχωρά σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όχι μόνο πληρώνει το τίμημα αλλά συμβάλλει και στην περαιτέρω μετάδοση του ιού στην παγκόσμια κοινότητα και την τροφοδότηση του φαύλου κύκλου της πανδημίας. Εν ολίγοις, θα χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν.

Σε ένα κόσμο όπως τον ονειρευόμαστε εμείς οι πολέμιοι των ανισοτήτων, δεν αρκεί το *δωρεάν & υποχρεωτικό* εμβόλιο για όλους. Η διεθνής κοινότητα, η οποία οφείλει, στο μέλλον, να συνεργάζεται και να δρα από κοινού για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων διεθνών απειλών όπως η πανδημία, θα πρέπει να διασφαλίζει και την ισότιμη παροχή του εμβολίου, ιεραρχώντας με βάση τις υγειονομικές ανάγκες και όχι την οικονομική δυνατότητα της κάθε χώρας.

Έναντι του κάθε Τραμπ που προσπαθεί να εξαγοράσει ή να υποκλέψει το *φάρμακο* για να αποδείξει ότι η Αμερική προηγείται όλων κ τούτο να τον καθιστά πατερούλη της κακιάς εθνικιστικής ώρας, χρειαζόμαστε μία διεθνή υγειονομική επιτροπή η οποία να σχεδιάζει ισότιμα και να συμβολίζει ότι ο άνθρωπος προηγείται όλων.

Εστιάζοντας μονάχα στις θεωρίες συνωμοσίας και την αντιμετώπιση αυτών (που σίγουρα δεν θα επιτευχθεί με την περαιτέρω ποινικοποίησή τους), θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι χρειαζόμαστε μία συγκροτημένη πολιτεία και έναν ενημερωμένο πολίτη, ούτως ώστε:

-Σε όποιον πολίτη συζητά στο καφενείο και μιλάει για στημένο παιχνίδι κ κατασκευασμένο ιό που θα αφορά σε κέρδη πολυεθνικών ή πολιτικών εις βάρος του λαού, θα πρέπει να υπάρχει ένας αντίστοιχος πολίτης που να του απαντά μονολεκτικά ότι το εμβόλιο είναι ΔΩΡΕΑΝ -και τέλος.

-Σε όποιον πολίτη αιτιολογεί έχοντας ως βάση την ελευθερία της επιλογής να μην κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει να υπάρχει ένας αντίστοιχος πολίτης που να του απαντά ότι αν δεν υπήρχε υποχρεωτικός εμβολιασμός (συλλογική ανοσία), σήμερα δεν θα είχαν εξαλειφθεί/εξασθενούσαν πολλές αρρώστιες (ευλογιά, ιλαρά, ερυθρά κτλ), ενώ κάποιες από αυτές μάλιστα παραμένουν θανατηφόρες σε πολλά μέρη του κόσμου.

Και τέλος, σε όποιον πολίτη θέλει να είναι ο 1ος στη γη που θα κάνει το εμβόλιο, μη συνωμοσιολόγο αλλά θύμα της απόλυτης αποδοχής ακόμη και των απάνθρωπων εκδοχών του καπιταλισμού, θα πρέπει να υπάρχει ένας αντίστοιχος πολίτης που θα του λέει πως προτιμά να δώσει τη θέση του σε αυτόν που το έχει περισσότερη ανάγκη.

*Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής

Σχολιάστε