My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ελ. Χρυσός: Προσλήψεις με…ΕΣΠΑ

ellinikos-xrysos

Με χιλιάδες ωφελούμενους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων ανοίγει θέσεις εργασίας ο ΑΚΤΩΡ του Γιώργου Μπόμπολα και κυρίως η Ελληνικός Χρυσός, η οποία με αυτόν τον τρόπο κάνει πράξη τη δέσμευσή της για ανάπτυξη στην ανατολική Χαλκιδική. 

Αυτό που η εταιρία, συμφερόντων Μπόμπολα, διατυμπανίζει μήνες ολόκληρους, θέλοντας να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα και τις αντιδράσεις του κόσμου της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αριστοτέλη, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Μια σημαντική λεπτομέρεια όμως αλλάζει τα δεδομένα και καθιστά ακόμη και αυτή τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός σκανδαλώδη.

Είναι (Μπομ)πολλά τα λεφτά…

Οι μέχρι σήμερα άνεργοι που θα εργαστούν στα μεταλλεία των Σκουριών θα πληρωθούν από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού δημοσίου σε μικρότερο ποσοστό. Η Ελληνικός Χρυσός δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη, όμως για πολλοστή φορά θα διαφημίσει την ανάπτυξη και θα στηρίξει την επιχειρηματολογία της περί πάταξης της ανεργίας.

Στην ανατολική Χαλκιδική, όχι πολύ μακριά από την Ιερισσό και την κοσμοπολίτικη Ουρανούπολη, ένα αρχέγονο, ανείπωτης ομορφιάς δάσος καλύπτει μια έκταση πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Είναι το δάσος των Σκουριών του όρους Κάκαβος, το δάσος στο οποίο έχει εγκατασταθεί η εταιρία Ελληνικός Χρυσός προκειμένου να προχωρήσει στην εξόρυξη μεταλλευμάτων. Είναι παράλληλα ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κινητοποιούνται εδώ και μήνες ζητώντας την απομάκρυνση της εταιρίας με το επιχείρημα ότι οι δραστηριότητές της θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Το σκάνδαλο –οικονομικό και περιβαλλοντικό– που συντελείται στην ανατολική Χαλκιδική έχει αναδείξει με εκτενές ρεπορτάζ το Hot Doc σε προηγούμενο τεύχος, ενώ σχετική ερώτηση έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, Βασίλη Καπερνάρο, στην οποία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας απαντούσε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρίας φυλάσσονται διότι θεωρούνται «ευπαθής στόχος».

Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Το ισχυρότερο αντεπιχείρημα της Ελληνικός Χρυσός σε όσα της καταλογίζονται είναι η ανεργία. Η απειλή αυτή έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των κυβερνώντων και όσων προσβλέπουν σε κέρδος μέσα στην ύφεση. Οι θέσεις εργασίας στην πληττόμενη από την κρίση Χαλκιδική είναι αναμφίβολα ένας καλός λόγος όχι μόνο για να επιτραπεί αλλά και για να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο η επένδυση της εταιρίας, μετοχές της οποίας κατέχει ο ΑΚΤΩΡ. Έτσι, και προς επίρρωση των όσων διατυμπανίζει η Ελληνικός Χρυσός, μέσα στους επόμενους μήνες θα εργαστούν για λογαριασμό της περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, ενώ 1.275 θα δουλέψουν στην ΑΚΤΩΡ. Αυτοί θα προκύψουν από τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που το υπουργείο Εργασίας δίνει στη δημοσιότητα και καθένας μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα του, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Κατάρτιση με επιχορήγηση ανέργων στον τομέα Β΄ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση», το οποίο αφορά περίπου 4.700 ανέργους τεχνίτες και διπλωματούχους μηχανικούς του μεταλλευτικού κλάδου και του κλάδου άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εκπόνησή του έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θα απορροφηθούν για πρακτική άσκηση από πέντε εταιρίες. Την ΑΚΤΩΡ, την Ελληνικός Χρυσός, την ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ, τη Μεταλλευτική Θράκης και την ΜΠΕΤΟΚΑΤ. Για την κατάρτιση των ανέργων των συγκεκριμένων κλάδων η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στη χώρα μας 30.576.000 ευρώ. Το ποσό αυτό καταλήγει, μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στους καταρτιζόμενους ανέργους, στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που προετοιμάζουν τους ανέργους, ενώ στη συνέχεια ένα μέρος του χορηγείται στις εταιρίες που αναλαμβάνουν να τους απασχολήσουν.

Από τους συνολικά 4.638 ωφελούμενους του κοινοτικού προγράμματος, οι 4.300 θα καταλήξουν στην Ελληνικός Χρυσός και στην ΑΚΤΩΡ, ενώ οι υπόλοιποι 338 θα μοιραστούν στις άλλες τρεις εταιρίες. Όλοι τους, σύμφωνα με τις επιταγές του προγράμματος, θα κληθούν να κάνουν άσκηση, η οποία περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική, 400 ωρών. Στο διάστημα του ενός μήνα περίπου, κατά το οποίο πραγματοποιείται η πρακτική, οι εργαζόμενοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρία για την οποία έχουν επιλεγεί, ενώ ορισμένοι από αυτούς –μόλις 1.367 για την ακρίβεια– θα απορροφηθούν και θα παραμείνουν στην εταιρία για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα πληρώνονται με μέρος του ποσού που έχει διαθέσει για λογαριασμό τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τη σχετική σύμβαση, για κάθε ωφελούμενο άνεργο θα δίνεται μια επιταγή ύψους περίπου 4.000 ευρώ, ποσό από το οποίο θα πληρώνονται οι εκπαιδευτές, θα χρηματοδοτούνται οι υπηρεσίες του ΚΕΚ, αλλά και οι επιχειρήσεις που συμβάλλονται με τα Κέντρα Κατάρτισης για πρακτική άσκηση. Οι εταιρίες δηλαδή, και κυρίως εκείνες του ομίλου Μπόμπολα, οι οποίες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των υποψήφιων υπαλλήλων, θα προσφέρουν προσωρινές θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα απασχοληθούν απλώς για πρακτική, ενώ το κόστος της, ακόμη και για τους λίγους που θα προσλάβει για τουλάχιστον 100 ημέρες, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι μηδενικό!

ΤΕΕ

Charalampidou-Erotisi1-381x270Το ερώτημα που περιμένει απάντηση

Σε πρόσφατη ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας, στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου οι εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα είναι συνολικά 1.300. Με βάση λοιπόν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός, η επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίσει με διαδοχικές τετράμηνες συμβάσεις εργατών, οι οποίοι θα προέρχονται από τα προγράμματα κατάρτισης, το σύνολο του απαιτούμενου προσωπικού δίχως να δημιουργήσει καμία πραγματική θέση απασχόλησης και χωρίς να καταβάλει το παραμικρό τίμημα για εργατικό κόστος». Μέχρι σήμερα, 33 ημέρες μετά την υποβολή της ερώτησης, δεν έχει υπάρξει σχετική απάντηση.

Πηγή: koutipandoras.gr

xoulidou-stauroulaΕρώτηση από Ξουλίδου

Με τίτλο «Καθρεφτάκια σε ιθαγενείς οι προσλήψεις της Ελληνικός Χρυσός – ΑΚΤΩΡ μέσω ΕΣΠΑ, με τα χρήματα του ελληνικού λαού», η βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου, κατέθεσε στη Βουλή την ακόλουθη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας:

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (http://antigoldgr.org/blog/2013/11/18/eldorado-proslipseis-apo-espa), τη Δευτέρα  18-11-2013, σημειώνεται ότι με όσα ανακοινώνουν η εταιρεία Eldorado Gold και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, κος Χρήστος Πάχτας, η εταιρεία απασχολεί ήδη 1.500 άτομα, ενώ όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής των μεταλλείων κ. Θεοδωρακόπουλος μέσα στον επόμενο χρόνο θα προσληφθούν άλλα 1.000 άτομα.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Τι θα κάνουν 2.500 άτομα όταν η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας δεν προβλέπει πάνω από 1.300 (ΜΠΕ σελ. 7,8-9) κι αυτό όχι πριν τον ένατο χρόνο της «επένδυσης», όταν θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη όλα τα υποέργα; Όταν, σύμφωνα πάντα με την εγκεκριμένη μελέτη, η εταιρεία θα έχει 1.300 εργαζόμενους (το 2020) για να δουλεύει ταυτόχρονα την 3η φάση εξόρυξης της Ολυμπιάδας, το επιφανειακό και το υπόγειο μεταλλείο των Σκουριών, το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών, το συγκρότημα εμπλουτισμού-μεταλλουργίας-παραγωγής θεϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου, το καινούριο τεράστιο λιμάνι του Στρατωνίου  και τα ερευνητικά έργα, πώς είναι δυνατόν να χρειάζεται σήμερα 2.500 εργαζόμενους;

Από την άλλη, με το Πρόγραμμα «Κατάρτιση με επιχορήγηση ανέργων» (Kωδ. ΟΠΣ 374743 και 374744 – αρ. πρωτ. 36888/΄1.10.2012 – ΑΔΑ: Β4ΤΜ46Ψ842-ΘΟ1) θα καταρτιστούν συνολικά 4.638 άνεργοι στον τομέα Β΄ της οικονομίας (εξορυκτικό κλάδο). Την εκτέλεση του προγράμματος έχει αναλάβει το ΤΕΕ, ενώ η χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 30.576.000 ευρώ, προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Από τους 4.638 ανέργους, οι 4.300 – ποσοστό 93,5% – θα καταρτιστούν από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. και την ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

Οι εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – ΑΚΤΩΡ φαίνεται να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τα 30 εκατ. του ΕΣΠΑ. Άλλους 175 ανέργους θα καταρτίσει η εταιρεία ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ, η οποία όμως –όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο-  δεν έχει και δεν προβλέπεται να έχει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 καμία δραστηριότητα. Επιπλέον, είναι μια ακόμα εταιρεία που ανήκει στην ELDORADO GOLD.

Οι 4.300 καταρτιζόμενοι θα απασχοληθούν με δίμηνης διάρκειας προσλήψεις μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2014. Το πρόγραμμα έρχεται με τη μορφή μιας «επιταγής εκπαίδευσης» (training voucher) αξίας  4.240 ευρώ, από τα οποία τα 2.000 ευρώ τα εισπράττει μικτά ο καταρτιζόμενος και άλλα 2.000 ευρώ μένουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – ΑΚΤΩΡ, ως «αποζημίωση» για την κατάρτιση που προσφέρει. Τα υπόλοιπα 240 ευρώ κατ’ άτομο τα εισπράττει, επίσης, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τα έξοδα του προγράμματος.

Η «κατάρτιση» αποδεικνύεται μια επικερδής επιχείρηση, αφού συνολικά 8.600.000 ευρώ μπαίνουν στο ταμείο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – ΑΚΤΩΡ, ενώ η ίδια η εταιρεία ΔΕΝ διαθέτει ούτε ένα ευρώ. Από το σύνολο των ανθρώπων που θα εκπαιδευθούν, το 30% θα παραμείνει στην εταιρεία ως κανονικός «εργαζόμενος», αλλά ΜΟΝΟ για 4 μήνες.

Εκ των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

 1. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι παραπάνω εταιρείες για την κατάρτιση 4.300 ανέργων, εφόσον, όπως προκύπτει από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), το εύρος της δραστηριότητάς τους σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την απασχόληση τόσου μεγάλου αριθμού καταρτιζομένων;
 2. Αυτές είναι οι προσλήψεις επιπλέον 1.000 εργαζομένων, που είχε εξαγγείλει και είχε υποσχεθεί η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – ΑΚΤΩΡ; Με τα χρήματα του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να βγάζει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία της, αλλά αντίθετα να κερδίζει συνολικά 8.600.000 ευρώ από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ;
 3. Αυτό εννοείτε, όταν μιλάτε για «υψηλά ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ» και για Ανάπτυξη;  Να προσφέρετε «εργαζόμενους» στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – ΑΚΤΩΡ για να κάνετε ανέξοδα «πολιτική προσλήψεων», δωροδοκώντας τους απελπισμένους Έλληνες πολίτες με δίμηνη ή τετράμηνη απασχόληση, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση και το φόβο τους;”
Σχόλια
2 Σχόλια to “Ελ. Χρυσός: Προσλήψεις με…ΕΣΠΑ”
 1. Ο/Η Κατερίνα λέει:

  …….και οι πουτάνες όταν ΔΕΝ πληρώνονται είναι ερωμένες,όταν πληρώνονται είναι ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ!!!!!!

  • Ο/Η Κιλκίς λέει:

   Πολύ σωστή επισήμανση.
   Νομίζω όμως είμαστε στην περίπτωση όπου η “ερωμένη” τα παίρνει από το πορτοφόλι.
   Δηλαδή και ερωμένη και επιχειρηματίας αλλά και κλέφτρα. Πάντως σίγουρα πουτ@ν@!

   (Δεν πιστεύω να “κατέβουν” τα σχόλια λόγω “κακών λέξεων”. Οι κακές λέξεις δεν πειράζουν τόσο όσο οι κακές πράξεις.)

Σχολιάστε