My Twitter Feed

18 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κασσελάκη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Ελεύθερος χρόνος δημοτών.

Άχθος ή ολβιότητας πρόκληση;

Του Χρήστου Σπίγκου.


Με κίνδυνο να θεωρηθώ κομιστής γλαύκας ες …Κιλκίς, ας μου επιτραπεί η δημοσιοποίηση κάποιων σκέψεων, σχετικών με τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των συνδημοτών μου. Συνήθως ένα κείμενο με υπενθυμίσεις-προτάσεις αντιμετωπίζεται από την κάθε εξουσία ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του συντάκτη στους «από δω» ή στους «από κει». Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ελπίδα να διαβαστεί πριν αρχειοθετηθεί, στη δεύτερη περίπτωση «αρχειοθετείται» πάραυτα, ως ενοχλητικό, στο κατακόρυφο αρχείο των χαμένων ελπίδων που συνοδεύει το υποπόδιο του κάθε γραφείου.

Με την επισήμανση, ότι η ηλικία μου μου επιτρέπει μόνο τον στοχασμό, χωρίς την ενεργό και ελπιδοφόρα δράση στους «από δω» ή στους «από κει», έχω εδώ και καιρό περιοριστεί στον ρόλο του επεξεργαστή γνώσεων και εμπειριών από όλες τις πλευρές.

Η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου του πολίτη οφείλει να είναι μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν επιθυμεί να κρίνεται από στοιχειωδώς ευτυχισμένους πολίτες. Η υποβάθμιση του ελεύθερου χρόνου και ο αυτοπεριορισμός του δημότη σε άβουλο θεατή και άκριτο δέκτη της άνωθεν βούλησης δημιουργεί κοινωνίες επιρρεπείς σε επιδερμικές αξιολογήσεις, που μετατρέπουν το ασήμαντο σε σημαντικό.

Μετά την αναγκαία εισαγωγή, μπαίνω στο κυρίως θέμα παραθέτοντας κάποιες λίγες σκέψεις επί του πρακτέου.

Λειτουργία δημοτικού χειμερινού κινηματογράφου.

Λειτουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων με σκοπό τη φιλοξενία πάσης φύσεως ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το υπάρχον Συνεδριακό Κέντρο πλέον δεν επαρκεί.

Λειτουργία δημοτικών τμημάτων καλλιτεχνικής παιδείας για όλες τις ηλικίες.

Αξιοποίηση της λίμνης Δοϊράνης, με σκοπό τη δυνατότητα φιλοξενίας αθλητικών δραστηριοτήτων (κωπηλατικοί αγώνες, προπονήσεις κ.ά).

Ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, με σκοπό τη μάθηση και τη προσέλκυση επισκεπτών.

Αναβάθμιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, που επαναλειτούργησε με τη μέριμνα της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Αξιοποίηση του κτιρίου της Παλιάς Νομαρχίας στο πλαίσιο των οδηγιών της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη.

Έναρξη τακτικής επικοινωνίας με το ανθρώπινο δυναμικό της λειτουργούσας στο Κιλκίς πανεπιστημιακής σχολής (πρώην ΤΕΙ), με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την πραγματοποίηση αμφίδρομων δράσεων μεταξύ φοιτητών και ντόπιας κοινωνίας. Για παράδειγμα αναφέρω τη δημιουργία θεατρικής ομάδας ή και χορωδίας με την οικονομική βοήθεια του Δήμου μας. Μακροπρόθεσμος στόχος η λειτουργία ημιεπαγγελματικής θεατρικής ομάδας.

Μελέτη και εγκατάσταση δικτύου τηλεθέρμανσης στο Κιλκίς.

Επικοινωνία με άλλους Δήμους της χώρας, αντίστοιχου μεγέθους με τον δικό μας, με σκοπό τη μεταφορά εμπειρίας που θα μπορούσε να μετατρέψει το Κιλκίς σε προνομιακό οικιστικό χώρο.

Εδώ σταματώ για να μην κουράσω τον αρμόδιο ή μη αναγνώστη, που θα ήθελε να προβληματιστεί, να υιοθετήσει, να διορθώσει ή ακόμα και ν’ απορρίψει.

Εκείνο που προέχει είναι η βούληση να καλυτερέψουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα για εμάς και τα παιδιά μας.

Ευγνώμων.

Σχολιάστε