My Twitter Feed

17 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Ελεγχοι-σκουπα για ΦΠΑ αγροτων

Ελέγχους-σκούπα σε εφορίες, όπου έχουν δοθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες, βρίσκονται σε εξέλιξη από τους επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών και το ΣΔΟΕ.

Στη Βόρεια Ελλάδα στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται ΔΟΥ όπου οι επιστροφές έχουν χαρακτηριστεί δυσανάλογες με δηλωθέντα εισοδήματα αγροτών και έχουν χτυπήσει καμπανάκι στις λίστες του υπουργείου, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκαν εικονικά τιμολόγια.

Σε δύο νομούς, Πιερίας και Πέλλας, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν έρευνες και σε άλλες εφορίες, στις οποίες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η απάτη είναι εξόφθαλμη. «Δεν μπορεί αγρότης να έχει εισπράξει επιστροφές ύψους 500.000 και 700.000 ευρώ. Αυτά τα λεφτά είναι αστρονομικά ειδικά για τους μισθοσυντήρητους», σχολίασε δηκτικά ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, που γνωρίζει την πορεία που παίρνουν τέτοιοι έλεγχοι.
Μέχρι τώρα τα πρώτα στοιχεία βρέθηκαν στην εφορία του Αιγινίου Πιερίας, όπου διαπιστώθηκε ότι πολλές επιστροφές την περίοδο 2007 και 2008 δόθηκαν με την παράδοση εικονικών τιμολογίων. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη μετά το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, ενώ έχει γίνει και καταλογισμός στους υπευθύνους συνεταιρισμών, μέσω των οποίων υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά για τις επιστροφές των προϊόντων.
Ανάλογοι έλεγχοι έγιναν και στις Σέρρες, όπου αγρότες εμφανίζονται να έχουν εισπράξει εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ με τιμολόγια που ήταν εικονικά. Οι ίδιοι οι αγρότες αντιδρούν στον καταλογισμό των ποσών των επιστροφών, υποστηρίζοντας ότι τον χειρισμό των υποθέσεων με τα τιμολόγια είχαν οι συνεταιρισμοί και όχι οι ίδιοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι παρέδωσαν κανονικά τα προϊόντα τους.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες επανέλεγχος της οικονομικής επιθεώρησης για τις επιστροφές σε αγροτικές επιχειρήσεις που δόθηκαν από τη ΔΟΥ Σκύδρας, όπου το ύψος του ποσού μέσα σε μία πενταετία έφτασε τα 23.000.000 ευρώ. «Δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε αν οι επιστροφές έγιναν παράνομα. Ωστόσο επειδή μερικές είναι ύποπτες, γι’ αυτό γίνεται επανέλεγχος από την οικονομική επιθεώρηση», τόνισαν στη «Μ» στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Στο πλαίσιο των ελέγχων, ελάχιστες είναι οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που θα εξαιρεθούν από την τσιμπίδα του υπουργείου. Το σχέδιο της έρευνας βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετές περιοχές έχουν καταλογιστεί βαρύτατα πρόστιμα, ενώ άλλες υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, όπως σε Ηλεία και Μεσσηνία.
«Χαλαροί οι έλεγχοι»

Αυτό που εντοπίζεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους είναι ότι εμφανίζονται αγρότες να έχουν εισπράξει χιλιάδες ευρώ, όταν οι δηλώσεις εισοδήματός τους είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Επίσης παρατηρήθηκε ότι από την πλευρά των υπαλλήλων των ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα οι έλεγχοι ειδικά για επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες ήταν ιδιαίτερα χαλαροί, ακόμη και μέχρι πρόσφατα.
«Οι έλεγχοι που γίνονται τώρα και η κινητοποίησή μας πρέπει να βρίσκεται στη ρουτίνα της δουλειάς μας και όχι να χαρακτηρίζεται ως εκστρατεία», παρατήρησε ειδικό στέλεχος του ΣΔΟΕ, επισημαίνοντας το έλλειμμα των ελέγχων σε όλες τις φάσεις των επιστροφών, ειδικά από τους υπαλλήλους των εφοριών.
Επισημαίνεται πάντως ότι το καθεστώς των επιστροφών ΦΠΑ ειδικά για αγρότες πρέπει να αυστηροποιηθεί σε επίπεδο ελέγχων πριν ακόμη δοθούν τα χρήματα. «Πρέπει να γίνουν πιο σφιχτές οι διαδικασίες», υπογράμμισε στέλεχος του ΣΔΟΕ, που καλείται να ελέγξει τις εκατοντάδες ύποπτες περιπτώσεις επιστροφών που έχουν δοθεί σε αγρότες.
Του Κώστα Καντούρη, απ` την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Σχολιάστε